Sayfalar

21 Ekim 2012 Pazar

HÜNKARBEĞENDİ


Hünkarbeğendi, patlıcan yemekleri arasında en sevdiğim yemektir. Söylemeliyim ki Osmanlı saray mutfağının da en lezzetli yemeklerinden birisidir.
Zaten adından da belli olduğu gibi Hünkar o kadar beğenmiş ki adını Hünkarbeğendi koymuşlar. Ben tarifimi, saray mutfağındaki yapılış şekline ve kullanılan malzemelerine sadık kalarak yaptım.
Yapımı bir kaç aşamadan oluşuyor ve sonra bütün malzemeler güzel bir sunumla tabağınızda birleşiyor. Sonuç bir lezzet bombası. Padişahların sofrasından sizin sofranıza gelmiş, ağzınıza layık bir lezzet. Her yaptığınızda tekrar tekrar övgüler alacağınız bir yemek. Umarım sizlerde tattığınızda benim kadar heyecanlanır ve övgülerimi paylaşırsınız. Şimdiden afiyet olsun.
HÜNKARBEĞENDİ TARİFİ:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
Soslu et için:
  • 750 gram kuşbaşı et
  • 2 ad. kuru soğan
  • 3 adet  domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su
Beğendi için:
  • 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı ılık süt
  • 6 adet iri patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 veya 1/2 su bardağı kaşar rendesi
Soğanları kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayın.
Domatesleri de kabuklarını soyduktan sonra aynı şekilde küçücük doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca ince doğradığınız soğanları ilave edin. Renkleri değişinceye kadar kavurun. Sonra etleri ekleyin. Renkleri dönene kadar 5-6 dakika kavurun. Ocağı kısın ve kendi suyunu çekene kadar ağır ateşte 40-45 dk. pişirin. Suyunu çekince küçücük doğradığınız domatesleri, salçayı, tuz, karabiber ve 1 su bardağı sıcak suyu ete ekleyin. Kısık ateşte suyunu biraz çekip yoğun kıvamlı bir hal alıncaya kadar yaklaşık 20-30 dakika daha pişirin. 
Patlıcanların bir kaç yerine, bıçak yardımıyla minik delikler açın.Yıkayarak ıslak olmasını sağlayın. Eğer közleme tencereniz varsa onda, yoksa fırın ızgarasında yada ocağınızın üstünde iyice pişene kadar (resimdeki gibi) közleyin. Soğuyunca kabuklarını soyun. Bıçakla rastgele küçük parçalara doğrayın. 
Mümkünse teflon bir tencerede 3 yemek kaşığı tereyağını eritin. Unu da ilave edin ve 2-3 dakika hafif sararıncaya kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak una katmaya başlayın. Pürüzsüz bir sos olması için karıştırmaya devam ederek 6-7 dakika pişirin. Muhallebi kıvamında bir sos elde edin. Patlıcanları ilave edin. Tuzu ve kaşar rendesini ilave edin. Bir iki kez karıştırın.
Beğendiniz hazır. Servis tabağına beğendi den bir miktar koyun. Hafifçe ortasını çukurlaştırın. Domates soslu etten arzunuza göre üstüne koyun. Afiyet olsun.
NOT: Patlıcanları közlerken dikkat edeceğiniz şey çok fazla yakmamanız. Yoksa iç malzemesi iyice azalır. Kabuk iyice siyahlaşıp sertleştiği anda diğer pişmemiş tarafını çevirin. her yönünü bu şekilde pişirin. Zaten piştiği zaman ebadı küçülüyor adeta sönüyor. 
Beşamel sosu yaparken de eğer sütü katarken un topaklanırsa mikser yada el blendırı ile pürüzsüz hale getirin. Eğer yoksa ve topakları gideremediyseniz bir tel süzgeçten geçirebilir yada çatalla ezerek yok edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...