PIRASALI BÖREK / Kişniş Otu

Pazar, Ocak 13, 2013

PIRASALI BÖREK

börek tarifi, pırasalı börek tarifi, tarifler,  börek tarifleri, yufka,kahvaltılık
Sebzeli börek severler için ve pırasa sevmeyenlere pırasayı sevdirmek için güzel bir börek. Pırasalı börek hem basit hem de lezzetli. Sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizde beğenirsiniz. İşte tarifi;

PIRASALI BÖREK TARİFİ:

15-16 Adet
Malzemeler:
  • 2 adet pırasa
  • 2 adet yufka
  • 2 adet orta boy kırmızı veya beyaz soğan
  • 1 dal taze kekik (isteğe göre)
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 50 gr. kadar beyaz peynir
  • 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1 tutam tuz ve karabiber
  • 1/2 çay bardağı su
  • kızartmak için ayçiçeği yağı
  1. Pırasaları temizleyip, incecik doğrayın. Bol suda iyice yıkayıp süzdürün.
  2. Soğanın kabuklarını soyun ve ikiye bölüp, yarım ay şeklinde incecik doğrayın.
  3. Tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyin. Karamelize olana kadar kavurun. Pırasayı ilave edip, incecik doğradığınız kekiği de ekleyin. 1-2 dakika kavurun.
  4. Suyu ekleyip kaynayınca, 5-6 dakika suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tuz ve karabiber katın. Ateşi kapatıp ılıyıncaya kadar bekletin. Rendelenmiş kaşarı ekleyip karıştırın.
  5. Yufkayı yaklaşık 7 santim yada 4 parmak ebadında uzunlamasına şeritler halinde kesin.
  6. Eğer yufka taze ise paket yufkalardan daha büyük olabilir. O zaman ikiye katlayıp, kesebilirsiniz ve o şekilde hazırlayabilirsiniz.
  7. Benim yufkam taze ve büyüktü. İkiye katlayıp sardım. Küçükse katlamadan uzun şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şerit yufkanın uç kenar kısmına resimdeki gibi bir kaşık pırasalı içten koyun ve muska şeklini alacak şekilde diğer kenarını üstüne getirip şeridi bitirene kadar üçgeni katlayın.
  8. Derin bir kızartma kabına bolca sıvı yağ koyup ısıtın. Börekleri kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Bir kağıt havlu üzerine çıkararak fazla yağını emmesini sağlayın. Sıcak servis yapın.
NOT; Kekiği isterseniz katmayabilirsiniz.  Eğer kızarma yerine fırında yapmak isterseniz, o zaman yufkayı ıslatmanız gerekecektir. Yoksa kuru olur.
Yoğurttan yararlanabilirsiniz. Hem iç kısmına hemde böreklerin üst kısmına yoğurt sürebilirsiniz.
Yada yarım çay bardağı sıvı yağ ile 1 su bardağı suyu karıştırıp yufkayı bu malzemeyle ıslatabilir.
Börekleri hazırladıktan sonrada üstlerine yumurta sarısı sürüp fırında pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder