Cuma, Temmuz 12, 2013

KÖY ÇORBASI

 bulgurlu tarifler, çorba,  köy, Patatesli Tarifler, sağlıklı yaşam, Kişniş otu
Bugün yataktan kalkma konusunda tembellik yapınca saatler o kadar çabuk geçmeye başladı ki, kızıma söz verdiğim için dışarı çıktığımızda saat çoktan 3,5 olmuştu. O yüzden eve geri gelmemiz geç vakte kaldı. Bende bugünkü tarifimi vermeye geciktim. Şimdi bir yandan bugünkü yemeklerimi pişiriyor, bir yandan vereceğim tarifi yazmaya çalışıyorum. Dün İftar menümde Köy Çorbası, Saç kavurma, pilav, semizotu yemeği ve salata vardı. Tarifini vermek için Köy Çorbasını seçtim. Çünkü çok lezzetliydi. İşte tarifim.

KÖY ÇORBASI TARİFİ

4-5 Kişilik
Malzemeler:
  • 7 yemek kaşığı bulgur.
  • 7 su bardağı su (1400 ml)yarısı et suyu
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1/2 demet maydanoz yaprağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı yoğurt (250 gram)
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Bulguru ayıklayıp iyice yıkayın. Bir tencereye suyu bulguru koyun. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Patatesin ve havucun kabuklarını soyun. tavla zarı büyüklüğünde küçük parçalara doğrayın. Tencereye ekleyin. Bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. 
Bir kasede yoğurtla yumurtayı ve unu iyice çırpın. Krema kıvamına gelsin. Çorba suyundan bir kepçe yoğurda katıp ılıştırdıktan sonra bu karışımı yavaş yavaş çorbaya dökün. Ocağın ateşini yükseltin ve kaynamaya başlayıncaya kadar devamlı karıştırın. Kaynayınca ocağı tekrar kısın. Tuzla tatlandırın. Maydanozu incecik kıyın. Domatesi rendeleyin yada kabuğunu soyduktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. 
Bir tavada yağı ısıtın. Domatesi, kekik, nane ve maydanozu 5 dakika kavurun. Çorbanın altını kapatın. Domates sosunu çorbaya dökün. Servis yapın.
NOT: Bu çorbada en önemli ayrıntı yumurta ile yoğurdu iyi çırpmanız. Yoksa yumurta akı çorbada pişerek ağza gelebilir. Eğer isterseniz sadece yumurta sarısı da koyabilirsiniz.
Bir de genelde içinde bulgur pirinç nohut gibi çok su emen malzemelerle yapılan yemekler ve çorbalar çok çabuk kalınlaşır. O yüzden eğer çok yoğun bir çorba olursa birazcık sıcak su ekleyin. Tuzu yine standart miktar verdim. Ayrıca nane ve kekik te isteğinize bağlı. 
Yine bulgur yerine isterseniz pirinç katabilirsiniz.
Yani anlayacağınız çorbanın tarifi benden, kendi zevkinize göre malzemeleri azaltıp çoğaltmak sizden. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder