Sayfalar

7 Aralık 2013 Cumartesi

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


Kış sebzeleri, doğruyu söylemek gerekirse çok fazla beğenilecek tatta sebzeler değildir. Kereviz, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, yer elması veya rezene. Hepsi de çok keskin tatları ve birde kokuları nedeniyle çok fazla rağbet gören yiyecekler değildir. Kokularının ve tatlarının keskinliği çoğunun içerdiği kükürtten kaynaklanmaktadır. Kükürt ise vücuttaki safra akışını düzenleyip arttırdığı için karaciğer sağlığını düzenlediği gibi kanser oluşumunu önleyen ve kansere karşı savaşan bir antioksidandır. İşte bu yüzden soğuk havalarda besleyici,  enerji verici ve bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler tüketmemiz gerektiği için bu tür yiyecekler yenmelidir. Bazı katkılarla yada baharatlarla yada soslarla bu sebzelerin lezzetini arttırıp daha cazip hale getirmemiz mümkün. Mesela bugün tarifini vereceğim kerevizin cevizli, mayonezli yoğurtlu salatasını yaparak yada portakallı zeytinyağlısını yaparak sevilen sebzeler grubuna sokabilirsiniz. 
PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy veya 2 orta boy kereviz 
  • 2 adet  portakal suyu  ( 1 su bardağı)
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 büyük kuru soğan veya 20-25 adet arpacık soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 5 tepeleme yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Süslemek için 5-6 dal dereotu
Soğanların kabuğunu soyun. Büyük soğan kullanacaksanız küçük yemeklik doğrayın. Arpacık soğan kullanıyorsanız doğramadan bütün olarak kullanın.
Kerevizin kabuğunu soyun ve 2 cm lik karelere bölün.
Patatesin kabuklarını soyun ve karelere bölün.
Havucu da aynı şekilde kabuğunu soyduktan sonra kare veya halka şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca soğanları ekleyin. 2-3 dakika soğanlar hafif renk değiştirene kadar kavurun.
Havuçları ekleyin. Bir kaç kez karıştıracak kadar kavurduktan sonra kereviz ve patatesi de ekleyin.
Portakal suyunu ve limon suyunu katın. Tuz, şeker ve karabiberi ekleyin.
Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve 15-18 dakika kadar pişirin.
Servis ederken ince kıydığınız dereotu serperek servis ediniz.
NOT: Bu yemeği patates ve havuç katmadan sadece kerevizle de yapabilirsiniz. Portakal suyu yerine su katarak ta pişirebilirsiniz. Ama portakallı ve sebzeli daha zengin bir lezzet oluşturuyor. Bir de sebzeler çok çabuk pişebiliyor 15. dakika da özellikle havuç ve kerevizi kontrol edin. Yumuşamışsalar ocağı kapatın. Yoksa 1-2 dakika daha pişirin. Aynı yemeği kereviz yerine yer elması ile de yapabilirsiniz. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder