TÜRLÜ GRATEN / Kişniş Otu

Pazartesi, Aralık 23, 2013

TÜRLÜ GRATEN

TÜRLÜ GRATEN

6 Kişilik
Malzemeler:
  • 10 adet yeşil fasulye 
  • 2 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 8-10 adet mantar
  • 4 adet orta boy patates
  • 3 adet pırasanın beyaz kısmı
  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/4 demet maydanozun yaprak kısmı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Üstü için:
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • Kaşar peyniri (150 gram)
  • Beyaz peynir (100 gram)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  1. Yeşil fasulyelerin uçlarını ayıklayın ve 3-4 parçaya bölün.
  2. Kabakların, havuçların ve patateslerin kabuklarını soyun. 2-3 cm. ebatlarında doğrayın.
  3. Pırasayı da aynı şekilde doğrayın.
  4. Mantarların da kabuğunu soyup, büyüklüklerine göre 3'e veya 4'e bölün.
  5. Yeşil soğan ve maydanozu incecik doğrayın.
  6. Kaşar peynirini rendeleyin. Beyaz peyniri çatal yardımıyla iyice ezin. Tüm malzemeyi önceden hazırlayın.
  7. Fırını 170 dereceye ayarlayın.
  8. İlk olarak üzerine dökülecek karışımı hazırlayın. Kaşar rendesinin  1/3 nü ayırıp, diğerini, süt, un, krema, beyaz peynir, tuz ve karabiberle bir kapta iyice karıştırın.
  9. Isınınca  sırayla havuç,  fasulye, patates, mantar, kabak ve pırasayı katın  ve her sebzeyi kattıktan sonra 1-2 dakika kadar kavurun. 
  10. Tüm sebzeleri kattıktan sonra 2 dakika daha kavurun. Kavurma işlemini sebzelerin suyunu bırakmaması için yüksek ateşte yapmanız gerek.Tuzu, karabiberi ekleyin. Karıştırın ve ocağı kapatın.
  11. Yağladığınız fırın kabına yerleştirin. (benim borcam kabım 30-30 cm. ebadında yuvarlak kaptı) Üzerine kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu serpin.
  12. Hazırladığınız sıvı karışımı bir kez karıştırdıktan sonra  sebzelerin üzerine eşit şekilde yayın.
  13. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişiriniz.
  14.  Son 4-5 dakikasında ayırdığınız kaşar peyniri rendesini üzerine serpip tekrar fırına koyun ve peynir eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
  15. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Türlü grateni istediğiniz sebze ile yapabilirsiniz. Evde bulunan sebzelerinizi değerlendirebilirsiniz. Tarifteki sebzelere ilave yapabileceğiniz gibi onların yerine bezelye, karnabahar, brokoli, patlıcan gibi sebzeler koyabilirsiniz. Burada önemli olan bir kaç çeşit sebzenin karıştırılarak peynirli kremalı karışımla pişirilmesidir.
Ayrıca yine isterseniz sebzeleri kavurmadan, çiğden koyabilirsiniz. daha sağlıklı ve pratik yemek olur. Ama ben daha lezzetli olması açısından bu şekilde yapmanızı öneririm. O şekilde denedim. Sebzeler biraz suyunu saldı ve damakta çiğimsi bir tat bıraktı. 
Tuz ve karabiber miktarı yine size kalmış. Benim ki standart bir miktar. 
Her zaman dediğim gibi tarif benden, tarifi damak zevkinize göre uyarlamak sizden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder