Perşembe, Ocak 23, 2014

Çerkes (Çerkez) Tavuğu


Çerkes, Çerkez tavuğu nasıl yapılır ve birçok tavuklu yemek tarifleri için tıklayın!Uzun zamandır vermeyi istediğim bir tarifti. Nihayet dün aklıma geldi. Yaptım. Güzel oldu. Ben içine ceviz giren her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Çerkes tavuğunda da bolca ceviz var.
İsminden de anlaşılacağı gibi Çerkeslere özgü bir yemek. Unla yapılanına Şıpsi deniliyor. 
Çerkes tavuğunun yapılışında ufak değişiklikler olabiliyor. Ben iki türlüsünü de yaparak lezzet kontrolü yaptım. Birinde tavuk parçaları didiklenip servis tabağına yayılıyor ve boza kıvamında hazırlanan cevizli ekmekli malzeme üstüne dökülüyor. Kırmızı biberli yağ gezdiriliyor.
Diğerinde ceviz, ekmek içi ve tavuk etinin büyük bölümü boza kıvamına getirilip, kalan tavuk etleri iyice didiklenip, bu bulamaca katılıyor. Çoğunluk kararıyla 2. tarifi daha lezzetli bulduğumuz için size bu tarifi vereceğim.
Çerkez (Çerkes) Tavuğu
8 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 bütün tavuk (1700 gram)
  • 1 adet kuru soğan
  • Ceviz içi (250 gram)
  • 3 su bardağı tavuğun haşlama suyu
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Tavuğu iyice yıkayın. Fazla yağları  varsa temizleyin. (Tavuk suyunu daha sonra kullanacağımız için fazla yağlı olmasını önlemiş oluruz.)
Sonra  üzerini biraz geçecek kadar su koyun. Soğanı kabuğunu soyduktan sonra bütün olarak  ve tuzun 1 tatlı kaşığını da katıp yaklaşık 30 dakika pişirin. 
Tencereden çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra derisini, kemiklerini  varsa yağlarını ayıklayın. 
Tavuğun beyaz göğüs etinin yarısını ayırın. Diğer kısımları iyice didikleyin varsa robotta yoksa el blendırı veya havanda ceviz içi ve ekmekle birlikte sarımsağı ve mümkünse süzdüğünüz tavuk suyunu da ekledikten sonra muhallebi kıvamında  bir bulamaç haline gelene kadar ezin. 
Tuzun kalan 1 tatlı kaşığını ve karabiberi ekleyip tatlandırın.
Kalan göğüs etini iyice didikleyin ve  bulamacın içine ekleyin. Karıştırın. Tuzunu son bir kez kontrol edin. Servis tabağına alın.
Sos tenceresine yağı koyun. Isınınca kırmızı toz biberi katın. 1-2 kez karıştırıp biberler yanmadan ateşi kapatın.
Çerkez tavuğunun üstüne dökün. Servis yapın. Afiyet olsun.
NOT: Benim tavuğum 1700 gramdı. Sizin tavuk daha küçük olursa tavuk suyunu eklerken hepsini birden katmayın. Malzemeye göre ayarlayarak istediğiniz kıvama getirin. 
Soğan, tavuğa pişerken daha fazla lezzet vermek için. İsterseniz katmaya bilirsiniz.
Çerkez tavuğunun üstüne hazırladığınız sosta aslında ceviz yağı kullanılıyor. Ama ceviz yağını bulmak veya cevizin yağını çıkarmak kolay olmadığı için ben başka yağla yaptım. 
İsterseniz havanda biraz cevizi ezdikten sonra tülbentle sıkarak yağını çıkarıp kullanabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder