Sayfalar

28 Kasım 2014 Cuma

AĞLAYAN KEK





Ağlayan keki daha evvel hiç tatmamıştım.  Marketten aldığım krem şanti paketinin üzerindeki tarifleri incelerken fark ettim. Tariften anladığım kadarıyla harika bir keke benziyordu.
Bir gün yaparım diye sakladım. Sonra eltimin kızı kendisinin, arkadaşlarına yaptığını ve çok güzel olduğunu söyleyince hemen yapmaya karar verdim. Herkes çok beğendi. Tek kelimeyle harika bir pasta oldu.
Malzemelerinden fark ettiğiniz gibi içinde neredeyse hiç yağ olmayan çok hafif bir keki var. Bu keki istediğiniz pastanın yapımında kullanabilirsiniz.
Başka soslarla veya krem şanti yerine iyice köpürtülmüş krema ile de yapabilirsiniz.
AĞLAYAN KEK
10 Kişilik
Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 2/3 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı kakao
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 1 su bardağı soğuk süt (pişince üstüne gezdirilecek)
Üzeri için:
  • 1 paket krem şanti (krem şanti sevmeyen krema kullanabilir)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket Hindistan cevizi
Kakaolu Sos:
  • 2 su bardağı su (500 ml)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 20 gram kadar bitter çikolata (isteğe bağlı)
Fırını 170 dereceye ayarlayın. 
Yumurtaları derin bir kaba kırın. Toz şekeri de katın. Mikserle köpük köpük olana kadar önce düşük ayarda sonra yüksek ayarda 5-6 dakika çırpın. 
Yavaş yavaş mümkünse elediğiniz unu ekleyin. 1 su bardağı sütü, kabartma tozunu ve vanilyayı katın 2-3 dakika kadar çırpın. 
Yağlanmış tepsiye veya fırın kabına  dökün. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30-35 dakika üstü kızarana kadar pişirin.
Kek pişerken krem şantiyi hazırlayın. 1 paket toz krem şantiyi 1 su bardağı süt ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çırparak köpürtün. Buzdolabında dinlendirin.
 Kakaolu sosu hazırlamak için suyu, unu, toz şeker ve kakaoyu bir tencerede topakları gidene kadar karıştırın. Ocağa koyun. Koyu kıvam alana kadar devamlı karıştırarak pişirin. Ocağı kapatın. Çikolatayı ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın. Soğuma esnasında üzeri kabuk tutmaması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Ya da üstünü,  sosla temas edecek şekilde streçle kapatın.
Pişen keki fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 1 su bardağı sütü bir kaşık yardımıyla kekin üst kısmına dökün.
Kek sütü tamamen emdikten sonra buzdolabında beklettiğiniz krem şantinin yarısını (tümü fazla geliyor.ama krem şanti seviyorsanız hepsini koyabilirsiniz) üzerine yayın.
Kakaolu sosun bir kısmını kekin kenarlarından hafifçe akacak şekilde dökün. Diğerini servis sırasında tekrar kullanabilirsiniz.
En son kakaolu sosun üzerine de hindistan cevizini yayın. 
1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra bu güzel keki servis ediniz.
NOT: Öncelikle belirtmem gereken  eğer krem şantinin hafif yağlı tadını sevmiyorsanız krema kullanabilirsiniz. Kremanın içine bir kaşık toz şeker ekleyip iyice köpürtün. Kekin üzerine yayın. Ben de krem şantiyi çok fazla sevmediğim için yarısını kullandım. Çok güzel oldu. 
Sosa kattığım çikolata gerekli bir malzeme değil. Biraz daha lezzet vermek için kattım.
Bol hindistan cevizi çok yakışıyor. Hatta isterseniz ceviz veya fındıkta kullanabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Denenmiş tarif gibisi var mı? En sevdiğim pasta türü kremalı olanlardır. Ellerinize sağlık. Bunu da deneyeceğim mutlaka.
    Krema ve kremşantiyi 1'e 1 karıştırdığınızda da sonuç harika oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Krema ile kremşantiyi 1'e 1 karıştırmayı hiç denemedim. Eminim güzel oluyordur. Mutlaka deneyeceğim. Sevgiler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...