Perşembe, Kasım 26, 2015

Elma Dilimli Kek Tarifi, Nasıl Yapılır?

elmalı kek, kek tarifleri, tarifler, lezzetli, elma, nefis, lezzetli, kolay, kişnişotu

Çay saatinde keyifle tüketebileceğiniz veya misafirlerinize ikram edip övgüler alabileceğiniz bu lezzetli elmalı keki mutlaka denemelisiniz.

Kaç Kişilik:

8 kişilik

Elma Dilimli Kek Malzemeleri:

  • 4 adet sert yeşil veya sarı elma
  • 200 gram tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış)
  • 1 su bardağı toz şeker (yaklaşık 200-210 gram)
  • 1,5 su bardağı un (yaklaşık (200-210 gram)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 adet yumurta
Üstünün kıtırı için:
  • 100 gram un (5 yemek kaşığı)
  • 80 gram toz şeker (4 yemek kaşığı)
  • 80 gram sert tereyağı( 3 yemek kaşığı kadar)
  • 1 tepeleme çay kaşığı tarçın
  • 20 veya 24 cm lik kelepçeli kek kalıbı

Elma Dilimli Kek Nasıl Yapılır?


Önce kıtır malzemeyi yapalım. Tereyağını küçük parçalar halinde doğrayın. Tüm malzemeyi bir kaba koyun ve parmak uçlarınızla ufalayarak kıtır parçacıklı bir hamur yapın. Streç filme yoksa bir poşete sarıp 30 dakikalığına buzlukta soğutun.

Elma, Dilimli, Kek, Tarifi, Kahvaltılık, İkram, Çay, Nefis, Kişniş

Kıtır hamur soğurken fırını 180 dereceye ayarlayın. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın ve mümkünse eleyin. Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve mümkünse alt kısma yağlı kağıt serin.

Bir kaseye yumuşamış tereyağını ve toz şekeri koyun. Kremsi bir hale gelene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker katın ve her defasında çırpın. Unlu karışımı ekleyin ve 1 dakika çırpın. 

Elmaların kabuklarını soyun ikiye bölüp çekirdekli sert kısmı temizleyin ve sonrasında ince dilimlere dilimleyin. Kekin yarısını yağlanmış kalıba yayın. Üstünü elma dilimleriyle süsleyin. Kalan hamuru elmaların üstüne yayın. Tekrar elma dilimlerini dizin. 

Elma, Dilimli, Kek, Tarifi, Kahvaltılık, İkram, Çay, Nefis, Kişniş

Buzdolabında soğuyan kıtır hamuru rendenin iri kısmıyla her tarafına rendeleyin. Önceden ısıtılmış fırının orta kısmında yaklaşık 45 dakika pişirin. (Kuru ve temiz bir bıçağı kekin ortasına batırın kuru çıkarsa pişmiş demektir. Nemli çıkarsa 1-2 dakika daha pişirebilirsiniz.)

Elma, Dilimli, Kek, Tarifi, Kahvaltılık, İkram, Çay, Nefis, Kişniş

Pişen keki 10 dakika kalıbında dinlendirin. Daha sonra kalıbından çıkarıp soğuması için yarım saat daha dinlendirin. Bu harika elmalı keki ılık veya soğuk olarak servis edin.

NOT (Elma Dilimli Kekin Püf Noktaları): 


Kıtır hamura kattığım tarçını isterseniz 1,5 çay kaşığı yapabilirsiniz. Sizin tarçının baskınlığını sevmenize kalmış.

"Kek" kalıbı için iki seçenek verdim. Ben ilk yaptığımda 20 cm. olan kalıpta yapmıştım. Lezzetli ve yüksek bir kek oldu. Ebat daha küçük olsa da kekin yüksekliği ona güzel bir görünüm kazandırıyor. Ancak o zaman isterseniz kıtır hamurun birazını kullanmayın. Çok kıtırlı bir yüzey oluyor. Eğer 24 cm.lik kapta yaparsanız daha yayvan bizim normal kek yüksekliğinde bir kek elde etmiş olursunuz. Kıtır hamur tam yetiyor. Kalıp olarak hangisi varsa onu tercih edebilirsiniz.

Aslında normal kek kalıbında da yapabilirsiniz. Sadece servis sırasında dilimleri biraz dikkatli çıkarmanız gerek. Çünkü yumuşacık ama üstü çok kıtır bir kek olduğundan dağılabilir.

Bu keki mutlaka ama mutlaka deneyin arkadaşlar. Çok lezzetli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder