Her gün keyifli bir kahvaltıdan sadece 1 saat sonra bugün ne yapsam diye düşünmek çok sinir bozucu. Hele mevsimlerden kış ve çok fazla sebze seçeneğin yok ise, bu daha da sinir bozucu olabiliyor. Aslında kabak, patlıcan gibi yaz sebzelerini de bolca bulabiliyorum ama her yiyeceğin mevsiminde yenilmesi taraftarıyım. O yüzden de genelde sizlerle mevsimine uygun tarifler paylaşmaya gayret ediyorum.
Dün aldığım karnabahara bakıp, hangi yemeğini yapsam diye düşünürken geçen sene denediğim soslu tarifi aklıma geldi. Özellikle değişik tarifler yapmak isteyenler, sağlıklı beslenenler ve tabi karnabaharı her türlü sevenler için paylaşmak istedim. İçinde tahin olan bu sos çok sağlıklı. Kışın ihtiyaç duyduğunuz tüm enerjiyi size verecek bir lezzet. Başka sebzelerle ve baklagillerle de harika oluyor.
TAHİNLİ TARATOR SOSLU KARNABAHAR4-6 Kişilik
Malzemeler:
- 1 orta boy karnabahar
- 1 adet maydanoz
- 2 tatlı kaşığı tuz
Tahinli Sos İçin:
- 1/2 su bardağı tahin
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 adet karabiber
- 1/2 adet kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Tahini bir kaba dökün. Sıvı yağı, su ve limon suyunu, iyice ezdiğiniz sarımsak ve baharatlar ile tuzu katın. Karıştırın.
Önce biraz pütürlü olacaktır. Pürüzsüz, yoğun ama akıcı kıvamda bir sos elde edene kadar karıştırın.
Karnabaharı alt kısmından keserek, yapraklarını ve sert orta kısmını çıkarın. Çiçek kısımlarını tek tek ayırın. Yıkayıp süzdükten sonra 2 tatlı kaşığı tuz kattığınız kaynar suda yaklaşık 9-10 dakika pişirin. (Pişerken kokusunu hafifletmek için haşlama suyuna bir kaç kaşık süt ilave edebilirsiniz)
Suyunu süzüp bir kaba alın. Daha sıcakken tahinli sosu üzerine gezdirin. Sebzenin sosu çekmesi ve lezzetlenmesi için 10-15 dakika bekletin.
Maydanozun yapraklarını ayıklayın. İncecik kıyın. Servis tabağına aldığınız karnabaharın üstüne serpin. Afiyet olsun.
NOT: Karabiber ve kırmızı pul biber tamamiyle isteğe bağlıdır. Hiç kullanmayabilirsiniz. Kimyon tahine çok yakışıyor. Ayrıca biraz ceviz katarsanız çok daha lezzetli olur.
Sarımsak konusunda diyeceğim şey ise isterseniz 2-3 tane katabilirsiniz.
Sosu fazla yapıp bekletmek isterseniz sarımsağı önceden katmayın. Acılaşıyor. Servis edeceğiniz zaman katın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder