HAŞHAŞLI ÇÖREK / Kişniş Otu

Çarşamba, Mart 30, 2016

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, Blogu
HAŞHAŞLI ÇÖREK :
Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, BloguMalzemeler:
8-10 kişilik
  • 6 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta ve 1 yumurtanın beyazı
  • 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kuru maya (10 gramlık)
  • 1 silme yemek kaşığı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ 
    Ilık sütü, mayayı ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Yumurtayı, sıvı yağı, yoğurdu ve tuzu katıp yine karıştırın. Unu da ekleyip, hamur haline gelene kadar yoğurun.  Kabın üzerini kapatıp, hamur iki katı büyüyene kadar mayalanması için 1, 1,5 saat oda sıcaklığında bekletin.

    Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, Blogu
    İçine süreceğiniz haşhaş ezmesini, yarım çay bardağı sıvı yağla iyice ezin ve akışkan hale getirin.
    Mayalanmış hamuru hafifçe unlanmış mutfak tezgahında 2-3 kere yoğurun. İki büyük parçaya bölün. 1 cm. kalınlığında olacak şekilde açın. Haşhaşlı bulamacın yarısını sürün.
    Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, Blogu
    Bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. 3 parmak kalınlığında dilimler kesin.
    Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, Blogu
    Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya benim yaptığım gibi kelepçeli bir kalıba yan yana dizin.
    Tepsi mayasının gelmesi için 15-20 dakika bekletin. O sırada fırını 180 dereceye ayarlayın.
    Haşhaşlı Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Nefis, Kişniş Otu, Yemek, Blogu
    Mayalanmış çöreklerin üzerine  yumurta sarısı sürün. (Şeklinin belirgin ve güzel olması için çok fazla sürmeyin.  Üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
    NOT: Bu hamurla iç malzemeyi değiştirerek çeşitli çörekler yapabilirsiniz. Patatesli, zeytin ezmeli, peynirli, kıymalı, canınız ne çekiyorsa onu yapın.
    Tatlı da yapabilirsiniz. 1 yemek kaşığı tuz yerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip tatlı çörekler hazırlayabilirsiniz.
    İlk yaptığım çöreğin içine bolca haşhaş ezmesi koymuştum. Biraz acı oldu. O yüzden bu sefer azaltıp yaptım. Lezzeti tam kıvamında oldu.  Yine üstüne yumurtanın sarısı ziyan olmasın diye bolca sürmüştüm. Şekli bu kadar belirgin olmadı. 
    Bu arada bu çöreği, boş vaktinizde yapıp, pişirdikten sonra iyice soğutup,  5-6 çörek parçası olarak ayırın ve poşetlere yan yana koyarak dondurucuya atın. Ani misafir geldiğinde veya canınız çörek çektiğindeçözdürüp ısıtmanız yeterli olacaktır.

    4 yorum:

    1. Şafak Hanım, nasıl güzel olmuş, ellerinize sağlık.
      Ben bu haşhaşlı çöreğe bayılırım. Bir de cevizli olunca çok severim. Bursalılar lokma derler cevizli çöreğe. Sizin dediğiniz gibi tuzu azaltıp cevizlisini deneyeceğim. İnşallah becerebilirim ve güzel olur.
      Sevgiler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Ben de en kısa zamanda tahinli,cevizli, fındık ezmeli, tarçınlı ve zeytin ezmelisini deneyeceğim. Daha evvel patatesli çörek tarifini vermiştim. Bir harika olmuştu. Hamur o kadar yumuşak oluyor ki eminim hepsi çok lezzetli olacak. Sevgiler

        Sil
    2. Çok guzel olmuş ellerinize saglik.
      Sevgiler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Benim de favorim oldu. Boş vaktim olduğunda yapıyorum. 5-6 parça olarak dondurucuya atıyorum. Çayın yanına, misafire harika oluyor. Ben 1 tane yiyorum. Malum kilolar :))
        Kilolar ve irade ile ilgili yazınızı okudum. Ne kadar güzel yazmışsınız. Artık takipçinizim. Sevgiler

        Sil