Perşembe, Şubat 13, 2014

KIRMIZI SOĞANLI KIVIRCIK SALATA İKİ ÇEŞİT SOS İLE


Çok çok kolay bir salata tarifi vereceğim. Aslında dikkat çekmek istediğim yanında vereceğim salata sosları. Salatalara lezzetini veren hazırladığınız malzemelerden çok,  onları tatlandırdığınız soslardır. Daha doğrusu ikisi birleşince salatanın lezzetine doyum olmaz. 
Genelde salataları basit soslarla geçiştiririz. Limon ve zeytinyağı en pratik ve çoğumuzun kullandığı sostur. Ben de genelde limon, zeytinyağı ve sirkeden oluşan basit sosları tercih ederdim. Şimdi ise araştırıyorum. Yeni tatlar deniyorum ve hoşuma gidiyor.
Bugün sizlerle iki tane salata sosu  paylaşacağım. İlerleyen zamanlarda bir kaç tane daha vereceğim. Bir çok salata sosu var. Umarım değişik soslar denemeyi seversiniz. Denemenizi öneririm. Denedikçe hoşunuza gidecek. Monotonluktan kurtulup yeni tatlar tatmak isteyeceksiniz. 
KIRMIZI SOĞANLI KIVIRCIK SALATA
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 adet kıvırcık veya marul
  • 1 adet Akdeniz yeşilliği (isteğe bağlı )
  • 8-10 adet kiraz domates
  • 1 adet kırmızı kuru soğan
  • Hardallı sos veya Limonlu sos
Salata için kullanacağınız kıvırcık, marul veya Akdeniz yeşilliklerini bolca yıkayın. Süzün. Kurulayın. Mümkünse elinizle küçük parçalara bölün. Marulu, kıvırcığı bıçak yerine elinizle parçalarsanız hem renginin kararmamasını sağlarsınız hem de vitamin kaybını önlemiş olursunuz. 
Doğradığınız yeşilliği salata kabına alın. 
Kırmızı soğanı ikiye bölüp, sonrasında incecik piyaz doğrayın. Acısını almak isterseniz sudan geçirip kuruladıktan salatanın üstüne serpin.
Kiraz domatesleri ikiye bölün. Salataya ekleyin.
En son istediğinize göre hazırladığınız sosu üzerine gezdirin.

HARDALLI SOS:
Malzemeler:
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1,5 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeyi karıştırın. Salatanın üzerine gezdirin.

LİMONLU SOS
Malzemeler:
  • 2-3 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1-1,5 çay kaşığı tuz.
Tüm malzemeleri karıştırın. Salatanın üstüne gezdirin.
NOT: Sos malzemelerini özellikle limon suyu ve tuzu hepsini katmadan azar azar ekleyerek kendi damak zevkinize göre ayarlayın. 
Sos hazırlarken kolaylık olması için malzemeleri bir kavanoza koyup, kapağını kapatıp çalkalamanız yeterli olacaktır. Ya da artan sosları veya daha sonra da kullanmak için fazla yaptığınızda kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.

Çarşamba, Şubat 05, 2014

TAVUK HARÇLI BAGET KIZARTMA

Günümüzde yemek, pasta börek yapmak artık çok daha kolay. Marketlerde  işimizi kolaylaştıracak o kadar çok hazır ürün veya yardımcı ürün var ki adeta büyüleniyor hatta transa geçip hepsinden almak ve yapmak istiyorsunuz.
Geçenlerde kasaptan et alıyorum. Aa baktım orada da bir raf. Her türlü köfte harcı, pane harcı veya baharat karışımı, minik çöp şişler. Dayanamadım bir kaç tane tavuk baget aldım. Yanına da nasıl olduğunu denemek için Green Life markalı tavuk kaplama harcını aldım. Denedim. Toz halinde bir harç. Baharatlarla karışık. O yüzden lezzetli. Evde galeta unu ve değişik baharatlar yok ise bu harcı gördüğünüzde rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz. Ben ve eşim beğendik. Kızım da beğendi ancak toz halindeki harçla kızartılmış baget yerine daha çok sevdiği için parçacıklı bir harcı tercih edeceğini de belirtti.

Pazartesi, Şubat 03, 2014

ETLİ KURU FASULYE


Kuru fasulye yemeği, klasik ev yemeklerinin en önemlisi, en sevileni ve en lezzetlisidir.  Şöyle yanında bir bulgur veya pirinç pilavı, bir de turşu hatta bir de cacık. Of yeme de yanında yat misali. Herkesin canının çekeceği kadar güzel bir menü.
Nasıl olduysa ben böyle sevilen bir yemeği hem uzun süredir yapmamışım hem de bloguma koymamışım. Gerçekten anlayamadım. O yüzden hemen kolları sıvadım. Malzemeleri aldım. Fasulyemi yaptım. Yanına da arpa şehriyeli pirinç pilavı yapacağım. Bugün bizim evde mideler bayram edecek.
ETLİ KURU FASULYE
6-8 Kişilik
Malzemeler:
  • 1/2 kg. (2,5 su bardağı) kuru fasulye
  • 1/2 kg. kuşbaşı dana eti
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kadar limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 6 su bardağı su
  1. Kuru fasulyeyi, bir gece evvelden yabancı cisimlerden ayıklayın. Üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su koyun ve şişmesi için  sabaha kadar bekletin. Suyunu süzün ve üstünü bir parmak geçecek kadar tekrar su koyup 5-6 dakika yüksek ateşte kaynatın. Bu suyu da süzün.
  2. Kuru soğanları küçük yemeklik doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup, çok küçük doğrayın.
  3. Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını  koyun. Eriyince doğradığınız kuru soğanları ekleyin. 2-3 dakika renkleri sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
  4. Kuşbaşı eti ilave edin. Kavurmaya devam edin.. Et suyunu verecektir. Suyunu tekrar çekene kadar pişirin. Domatesi ekleyin. Daha sonra 1-2 dakika kavurup salçayı katın. Salça ezilip eriyene kadar bir kaç kez karıştırın.
  5. Suyunu süzdüğünüz kuru fasulyeyi ekleyin. Tuzu, karabiberi, limon suyunu ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra suyu katın.  Bir kaç kez karıştırıp kaynamasını bekleyin.
  6. Kaynayınca ocağın ateşini kısın ve kısık ateşte kuru fasulyeler yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
  7. Pilav ve turşu eşliğinde ikram edin. Afiyet olsun.
NOT: Kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller pişme süresi olarak değişiklik gösterir. 
O yüzden sizin fasulyeniz daha erken veya geç pişebilir. 
Arada kontrol ederek pişip pişmediğine bakınız. Dişinize değmeyecek yumuşaklığa gelmişse pişmiş demektir. 
Bundan önceki kuru fasulyem 3 saatte pişmişti. Şimdi yaptığım ise 50 dakika da çok güzel pişti. 
O yüzden her ne kadar süre vermiş isem de 35-40. dakikadan sonra sık sık pişip pişmediğini kontrol etmeniz en mantıklısıdır.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için haşladığınız suyun üstünde biriken köpüklerini temizlemeniz gerekiyor.

ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ

Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...