Sayfalar

21 Şubat 2013 Perşembe

ISPANAKLI ÇANAK KÖFTE


Misafirlerinize gururla sunabileceğiniz bir tarif daha vermenin sevinci içindeyim. Hem görselliğinin hemde lezzetinin harika olduğu kolay yapılan bir yemek.
Aslında yemeği biraz geç yaptığım için resmini akşam çekmek zorunda kaldım. O yüzden çok net ve güzel bir fotoğraf olmadı. İnanın resimdekinden daha  güzel görünümlü. En kısa zamanda yemeği tekrar yapıp daha güzel çekilmiş fotoğrafını yayınlayacağım. 
ISPANAK HARÇLI ÇANAK KÖFTE:
8 Adet
Malzemeler:

  • 500 gr. kıyma 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 yemek kaşığı galeta unu 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kekik 
Ispanaklı Harç için:
  • 500 gr. ıspanak 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 çay bardağı rende kaşar 
Sosu için:
  • 1,5 çorba kaşığı salça 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5  su bardağı su 
İlk önce ıspanakları köklerinden ayıklayıp, mümkünse bir kaç kaşık sirke ilave ettiğiniz suda bekletin.  Sirke tüm yabancı maddelerin ve kumların dibe çökmesini sağlayacaktır.
Yoğurma kabına kıymayı, rendelediğiniz soğanı, galeta ununu, tuz, karabiber, kimyon ve kekiği katın. Yumurtayı da kırıp ekleyin. 6-7 dakika yoğurun. 8 eşit parçaya bölüp yuvarlak şekil verin. 
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın kabını yağlayın. 8 parçaya bölüp yuvarladığınız köfteleri kaba yerleştiriniz. Parmağınızı ıslatıp köftelerin ortalarını çukurlaştırın. Fırında 15 dakika pişin. 
Köfteler pişerken ıspanağı iyice yıkayıp süzün ve irice doğrayın. Tavaya incecik doğradığınız soğanı, ezdiğiniz sarımsakları katın. Bir kaç dakika kavurun. Soğanlar sararınca ıspanakları katın ve sadece sönene kadar bir kaç kere karıştırıp, ateşi kapatın.
Sos içinde salçayı ve yağı bir sos kabına koyun. Kısık ateşte hafif kavrulunca suyu ilave edip 5 dakika kaynatın.
Fırındaki köfteleri çıkarıp çukur kısımlara ıspanağı yerleştirin. Salçalı sosu da köftelerin sadece etli kısımlarını kaplayacak şekilde kaba dökün. Tekrar fırına verip 20 dakika daha pişirin. 
Sürenin sonunda rendelediğiniz kaşarları ıspanakların üstüne yerleştirip sadece eriyinceye kadar 5 dakika pişirin.
Biraz dinlendirdikten sonra pilav eşliğinde yemeğinizi servis edebilirsiniz.
NOT: Yemeğin püf noktası köfte harcını iyi yoğurmaktan geçiyor. Aşama aşama olması hariç çok basit bir yemek.  Yine uyaracağım tek nokta tuz. Tuz ayarını kendi damak zevkinize göre ayarlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder