Sayfalar

29 Mart 2014 Cumartesi

FISTIKLI İRMİK HELVASI

Saray mutfaklarından günümüze gelmiş güzel bir helva. Mutfağımızda en çok yaptığımız ve bildiğimiz 2. helva irmik helvasıdır. Oysa araştırma yaptım o kadar çok helva çeşidi varmış ki. İnşallah en kısa zamanda diğerlerini de deneyip sizlerle paylaşacağım.
FISTIKLI İRMİK HELVASI
6 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı irmik (240-250 gram)
  • 150 gram margarin-tereyağı karışımı yada tereyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker (250 gram)
  • 3 küçük paket ya da 75 gram çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 3 su bardağı su ve süt karışımı  (600 ml)
  • Servis için tarçın ve dondurma (isteğe bağlı)
Sütü bir tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 3-4 dakika kaynatın.
Şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın. 1-2 dakika kaynatın ve ateşi kapatın.
Yayvan bir tencereye yağları koyun. Ocağı kısık ateşe ayarlayın.
Yağ eriyince çam fıstıklarını katın. Tahta kaşıkla 1-2 dakika kavurun.
İrmiği ilave edin. Kısık ateşte devamlı karıştırmak suretiyle yaklaşık 15-20 dakika kavurun. 
İrmik koyulaşıp yağını vermeye başladığında sıcak şekerli sütü yavaşça ve dikkatlice dökün.
Çünkü irmik çok ısındığı için aşırı derecede fokurdayacaktır. Yanmamaya dikkat edin.
Bir iki kere karıştırıp ocağı kapatın. Üzerine bir kapak örtün.
Sıcak ocaktan soğuk kısıma alın ki sıcağın etkisiyle hala pişmesin.
15-20 dakika dinlendirin. Servis etmeden önce tane tane olabilmesi için çatalla karıştırın.
Servis tabağına koyup isteğe bağlı tarçın serperek servis edin.
Ya da isterseniz dondurma eşliğinde sunabilirsiniz. 
NOT: İrmiğin kavrulduğu, renginin koyulaşmasından, kokusunun değişmesinden ve yağını vermesinden anlaşılır; ama önemli olan sizin ne kadar kavrulmuş sevdiğinizdir.
Bazıları çok kavrulmuş açık kahverengi helvayı bazıları da hafif kavrulmuş altın sarısı renk almış helvayı sever. Bunu siz kendiniz ayarlayabilirsiniz. 
Genelde 10-12 dakikada altın sarısı oluyor. 
Dolmalık fıstık yerine isterseniz badem ya da ceviz de kullanabilirsiniz.  
İsterseniz şerbetine sadece süt veya sadece su katabilirsiniz. İki türlü de çok lezzetli oluyor. 
Yağ içinde aynı şeyi söyleyeceğim istediğinizi katabilirsiniz. Ağır olmaması aynı zamanda da lezzetli olması için 2 yağı karıştırarak kullanmanızı öneririm. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...