PATLICAN KARNIYARIK TARİFİ
4-6 Kişilik
Malzemeler:
- 6 adet kemer patlıcan (1 kg)
- 400 gr. az yağlı veya yağsız kıyma
- 1-2 adet orta boy kuru soğan
- 2 çorba kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak
- 2 su bardağı su
- 6 adet tatlı sivri biber (üstünü süslemek için)
- 2 adet domates (üstünü süslemek için)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Sıvı yağ (kızartmak için)
- Patlıcanları alacalı (resimdeki gibi) soyun. Bir yüzüne cep acar gibi uzunlamasına bir kesik yapın. Alt kısmını kesmemeye dikkat edin. 1 tatlı kaşığı tuz kattığınız suda 10 dakika bekletin. Çıkarttığınızda iyice kurulayın ve kızgın yağda her tarafı altın sarısı renk alana kadar kızartın.
- Sivri biberleri de yıkayıp iyice kuruladıktan sonra kızartın. Kuru soğanı ve sarımsağı küçük yemeklik doğrayın.
- Maydanozların yapraklarını dallarından ayırdıktan sonra incecik kıyın. Bir tencereye veya derin tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve 1 tatlı kaşığı tereyağını koyun.
- Isınınca doğradığınız kuru soğanı ve sarımsağı ekleyin. 1-2 dakika sararıncaya kadar kavurun.
- Kıymayı katın. Kıymanın rengi koyulaşana kadar 6-7 dakika kavurun. 1, 5 yemek kaşığı salçayı ilave edin. Salça karışıp eriyene kadar karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Doğranmış maydanozu da ekleyin ve karıştırın.
- Karnıyarığı yapacağınız yayvan ve geniş tencereye kızarttığınız patlıcanları kesip açtığınız kısım yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Kıymalı içi bu kısımlara bolca doldurun.
- Domateslerin mümkünse kabuklarını soyup incecik dilimler halinde kesin. Patlıcanların üstüne yerleştirin. Biberleri de yerleştirerek süsleyin.
- 2 su bardağı suya kalan 1/2 kaşık salçayı katın ve salçayı suda eritin. Salçalı suyu karnıyarık tenceresine dökün. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
- Pilav ve cacık ile servis edin. Afiyet olsun.
Benim patlıcanlarım çok uzundu. O yüzden orta boy patlıcan alacağınızı düşünerek tarifimi 6 adet olarak verdim.
Eğer sizinde çok uzun olursa 5 adet yeterli gelecektir.
Patlıcanları kızarırken çok yağ çekmemesi için mutlaka kızgın yağda kızartın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder