Cumartesi, Ocak 03, 2015

KABAK MÜCVERİ


Cumartesi sabah kahvaltısına yakışacağını düşündüğüm lezzetli bir şeyler yapmak istedim. Aklımdan bir çok tarif geçti ama sonunda ne yapmam gerektiğine  mutfaktaki malzemeler karar verdi.
Buzdolabında kabak vardı. Ne zaman kabak görsem aklımdan ilk geçen Mücver olur. O yüzden mücver yapmaya karar verdim. Bence mücver çoluk çocuk herkesin büyük bir keyifle yiyeceği bir tarif. Aslında, mücver bir tek kabakla yapılan bir şey değil. Mücver yapılan yiyeceğin genel bir adı. Yumurta, biraz un ve sebzeyle hatta kıymayla yapılan aslında köfte gibi ama köfteden biraz daha sulu kızartmadır. 
Ben ve ev halkı en çok kabaklısını seviyoruz. Patateslisi, ıspanaklı veya pırasa gibi yeşil sebzelisi de yine aynı lezzette oluyor. İçine sevdiğiniz tüm malzemeleri katarak, bir de bol peynir ekleyerek yapabilirsiniz. 5 çaylarında, kahvaltı da hatta tek başına yanına bol salata veya yoğurt gibi yiyeceklerle çok harika bir yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Hala denemediyseniz mutlaka deneyin derim.
KABAK MÜCVERİ:
  • 2-3 Adet kabak
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 adet yumurta
  • Beyaz peynir veya kaşar peyniri (50 gram kadar ve isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Kabakların kabuklarını hafifçe kazıdıktan sonra rendenin iri kısmı ile rendeleyin. Fazla suyunu sıkarak derin bir kaseye koyun.
2 yumurtayı kırın. Unu ve tuz, karabiber ile seviyorsanız kırmızı pul biberi ekleyin.
Kaşar peyniri rendeleyin veya beyaz peynir kullanacaksanız ezin ve ekleyin. Maydanoz ve dereotunu bolca yıkadıktan sonra süzün ve iyice kurulayın. Dallarından ayırdıktan sonra yaprak kısımlarını incecik kıyın.
Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Sulu olmayan biraz yumuşak bir bulamaç elde edin.
Kızartma tavasına sıvı yağı koyun. Isıtın. İyice ısınmış olan tavaya bulamaçtan kaşık kaşık alarak biraz aralıklı olarak yavaşça dökün.
Tavanın altını kısıp  mücverlerin her iki tarafını da nar gibi olana kadar kızartın.
Tava her boşaldığında, yeni malzeme koyarken ateşi yükseltin ve kızartmaya başladığınızda ateşi biraz kısarak orta ateşte içleri çiğ kalmadan güzelce kızarmalarını sağlayın. Kızarmış mücverleri havlu kağıt üzerine çıkararak fazla yağlarını alın.
Ilıyınca servis yapın. afiyet olsun.
NOT: Kabak yerine sevdiğiniz başka bir sebze kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken sebzelerin sulu olmamasıdır. O yüzden hafifçe sıkarak suyunu alın. Yoksa unu biraz daha artırmanız gerekecektir. 
Tuzu az miktarda yazdım. Peynirin tuzuna göre ayarlama yapın. İlk kızarttığınız mücveri tadarak tuzunu ayarlayabilirsiniz.
Kabağa maydanoz ve özellikle dereotu çok yakışıyor. Siz istediğinizi katabilirsiniz.
Ben genelde çok yağlı olmaması için yapışmaz tavada çok az yağla kızartıyorum. Harika ve daha hafif oluyor. Siz isterseniz bol kizgın yağda kızartabilirsiniz. Sonrasında havlu kağıt ile fazla yağını almayı unutmayın.

2 yorum:

  1. Harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık..Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğendiğinize çok sevindim. Bu arada Blogunuzu çok beğendim. Başarılar diliyorum :)

      Sil