Perşembe, Şubat 05, 2015

KİNOA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Kinoa, Nedir, Faydaları, Nelerdir, Bitki, salata, Kişniş Otu, Sağlıklı
Son zamanlarda ismini o kadar sıkça duyup çok merak etmeme rağmen düne kadar denemediğim bir yiyecekti. Geçenlerde ne yemek yapsam diye düşünürken markette Dimyat marka kinoayı görünce, kinoa alıp onunla bir şeyler yapayım dedim. Herkes salatasından bahsediyor. Salatasını araştırırken çorbadan, salatasına, müsli olarak hazırlanışından pilavına kadar her türlü yemek yapımında kullanıldığını gördüm. Un haline de getirilip kullanılabiliyormuş. Ben de ilk olarak pilavını yapmaya karar verdim. Diğer tarifleri de deneyerek sizlerle paylaşacağım. 
Bugün sizlere patlıcanlı kinoa pilavının tarifini vermeden önce bu bitkinin mucizevi sayılmasının ve tüm dünyada çılgınca tüketilmesinin nedenlerinden bahsetmek istiyorum.
Kinoa, bundan 4000 - 7000 yıl evvel İnkalar tarafından yetiştirilen ve bilinen  bir bitki. Onların en büyük ve bolca tüketilen besinlerinin başında geliyormuş. Bilim adamları uzun ve sağlıklı yaşam konularında mayaların yaşamları hakkında araştırmalar yaparken kinoayı bulmuşlar.
Kinoanın tadı ve görüntüsü bulgura benziyor. Sarımtrak, kahverengi ve kırmızı çeşitleri var.  Süt, yoğurt, et gibi hayvansal gıdalarda bulunan amino asitler  barındırıyor. Hele filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var deniliyor.
Ayrıca buğdaydan 2 misli ve pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. (Bu da demektir ki bundan sonra mutfağımın baş tacı gıdası olacak.)

KİNOANIN  FAYDALARINA GELİNCE:

  • Yüksek protein içerdiği için et ve süt ürünleri tüketemeyen veganlar için harika bir besin.
  • Sindirim sistemine çok iyi geliyor. Kabızlıktan kurtulmak için tüketilmeli
  • Gluten içermiyor. Bu yüzden alerjisi olan ve özel beslenme yapması gereken Çölyak veya Otistik hastalar için harika bir besin.
  • Antioksidan oluşu nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor ve hücreleri koruyor.
  • Kansere karşı koruyucu bir besin.
  • Alerjiye, bahar alerjisine karşı koruyucu bir besin.
  • İçinde bolca demir içerdiği için demir eksikliğine ve kansızlığa karşı ilaç gibi.
  • 100 gramında 372 kalori var. 69 gramı karbonhidrat, 6 gramı lif ve 5.8 gramı ise yağ.
  • İçinde Lizin gibi temel amino asitler ve A, B, C, D, K  vitaminlerini içeriyor. Bolca kalsiyum içeriyor. Kolestrol ve gluten ise hiç yok.
  • Çok lifli olduğu için tok tutuyor bu da zayıflamaya da yararlı.

Son olarak diyebileceğim bir tek şey kaldı. Her derde deva bir bitki diyebileceğimiz Kinoa bitkisini evimizden hiç eksik etmeyelim. Mümkün olduğunca yemeye gayret edelim.

1 yorum:

  1. hertürl kinoa alınır..sertifikalı kinoa satılır iletişim : 0530 262 01 80

    YanıtlaSil