24-25 Adet
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kuru maya veya (1/2 paket yaş maya)
- 1 paket kabartma tozu
- 200 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin veya tereyağı (karıştırılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı sıcağa yakın ılık su
- Bir çimdik toz şeker
- 6 adet orta boy patates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Mayayı, 1 çimdik toz şekerle (iki parmağınızın arasında tutabileceğiniz miktar) birlikte ılık suya koyun. Kabarmasını bekleyin. 5 dakika da kabaracaktır.
O sırada yoğurma kabına yoğurdu, yumurtaları (birisinin sarısını böreklerin üstüne sürmek için ayırın) ve yumuşamış margarini koyun. Parmak uçlarınızla iyice birbirlerine karışmasını ve yağın ufalanmasını sağlayın.
Una, kabartma tozunu ve tuzu karıştırıp yağlı, yoğurtlu bulamaca dökün. Unun ortasına kabarmış olan mayayı da ekleyin. Güzel, yumuşacık ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar 1-2 dakika yoğurun. Üzerine nemli bir bez kapatarak şimdiki ebadının 2 katı olacak hale gelene kadar mayalanması için 1-1,5 saat oda sıcaklığında veya ısıtılmamış fırın içinde dinlendirin.
Hamur dinlenirken kuru soğanı incecik küçük parçalar halinde doğrayın. Patatesi rendeleyin.
Bir tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca önce soğanları ekleyin.
Biraz renk değiştirince patates rendesini de ilave edin. 4-5 dakika kavurun. Salçayı ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip ocağı kapatın. Soğumaya bırakın.
Dinlenme süresinin sonunda mayalanan hamuru hafifçe unladığınız temiz bir yüzeye alın. 2 parçaya bölün.
Merdane yardımıyla 1 cm. kalınlığında yuvarlaktan ziyade dikdörtgen bir hamur şeklinde açın.(rulo saracağımız için rulonun eşit olması açısından eni daha uzun olsun)
Açtığınız hamurun üstüne patatesli malzemenin yarısını yayın. Size yakın kısmından sıkıca sarmaya başlayarak rulo bir hamur elde edin.
Yaklaşık 3 parmak kalınlığında rulolar kesin. Yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Diğer kalan hamura da aynı işlemi uygulayın. Tepsi mayasının gelmesi için yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletin.
Fırını 200 dereceye ısıtın. Tepsi mayası için dinlenmiş olan çöreklerin üstüne ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve fırına verin. Üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
NOT: Bu hamur yumuşacık bir hamur oluyor. O yüzden de piştiği zaman puf puf çörekler elde ediyorsunuz. Ben patatesli yaptım ama siz aynı hamurla isteğiniz içi hazırlayıp çörekler yapabilirsiniz. Hatta içine katılan tuzu bir çimdik atıp, onun yerine 1-2 yemek kaşığı toz şeker ekleyerek, içini ise fındık, ceviz veya çikolata, pekmez, fındık ezmesi gibi malzemelerle tatlı çörekler hazırlayabilirsiniz.
ohh ellerinize sağlık Çörek tam oğlumla benlik.:) Afiyet olsun yiyenlere şifa .. Patates yumuşacık yapmıştır.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Oğlunuzun beğeneceğine eminim. Hem patatesten hem de mayalı hamurundan dolayı yumuşacık ve çok lezzetli bir çörek. Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler
Sil