Pazartesi, Mayıs 11, 2015

KARADUTLU KREMALI PASTA

10 gündür Ege ve Akdeniz bölgesini kapsayan bir tura çıktım. Eşimle birlikte aniden planladığımız bir geziydi. Havalar iyice ısınmadan ve yaz sezonu başlayıp sahil kentleri kalabalıklaşmadan mümkün olduğunca her yeri ziyaret ederek son durak Mersin'de yazlığımızda mola verelim istedik. Bazen çay molası bazen yemek bazen sadece bir resim çekmek için akşamları ise vardığımız yerde rastgele bir otelde konaklayarak sonunda Mersin'e vardık. Tabi tatil her zaman harika bir şey ama sizlerden uzak kalıyorum. Çünkü tarif verebilme şansım yok. Neyse çok uzatmayacağım. Bari hemen yapabileceğim basit bir pasta tarifi vereyim ve sizlere tekrar merhaba diyeyim istedim.
Anamur'dan geçerken yoldan muz, çilek ve karadut almıştım. Hepsi çok lezzetliydi ama karadutun hoş tadı ve parmaklara işleyen rengini görünce hafif bir yaz pastasına çok yakışır dedim. Siz isterseniz böğürtlen veya ahududu gibi meyveleri de kullanabilirsiniz.
KARADUTLU KREMALI PASTA
8-10 kişilik
Malzemeler:

  • 1 adet hazır pasta tabanı (2 veya 3 parçalı)
  • 2 adet krem şanti
  • 1/2 su bardağı soğuk süt 
  • 5 yemek kaşığı süt (keki ıslatmak için) 
  • 1 kutu krema(200 ml)
  • Karadut (250 gram kadar)(5-6 tanesini süslemek için ayırın)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su

Krem şantiyi yarım su bardağı soğuk süt ile çırpın. Kremayı ekleyerek tekrar çırpın. Buzdolabında 1 saat kadar iyice soğuması için bekletin.
O sırada karadutun veya tercih ettiğiniz meyvenin 15 tanesini süslemek için ayırdıktan sonra saplarını ayıklayın.
Blendırdan geçirin veya çatal yardımıyla ezin. Süzgeçten geçirip bir tencereye alın. 1 tatlı kaşığı toz şekeri, nişasta ve suyu ekleyip yoğun ama akıcı kıvamda bir sos elde edene kadar pişirin.
Arada karıştırarak soğumaya bırakın. Hazır pasta tabanının alt kısmını servis tabağına yerleştirin. Sütün yarısına  kalan 1 tatlı kaşığı toz şekeri katın. Bir kısmıyla kekin her yerini ıslatın. 
Buzdolabında beklettiğiniz katılaşmış kremanın yarısını üzerine yayın. (Eğer kekiniz 3 parça ise kremayı 3'e bölün)
Üzerine 15 tane karadutu ikiye bölerek serpiştirin.

Diğer kek parçasını üzerine koyun. Hafifçe bastırarak içindeki kremanın her yere eşit yayılmasının sağlayın. Kalan sütle biraz ıslattıktan sonra  kremayı yayın.
Üzerine iyice soğumuş meyve sosunu kenarlarından akacak şekilde dökün. Kalan bir kaç tane dut ile süsleyin. Buzdolabında tatların birbirine geçmesi ve soğuması için bir kaç saat veya 1 gece kadar bekletin. Servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Karadut sosunda nişasta olduğu için soğuduktan sonra akıcılığını biraz kaybedebilir. Pastaya dökeceğiniz zaman gerekirse 1-2 yemek kaşığı su katarak akıcılığını tekrar kazandırabilirsiniz. Karadut yerine ahududu, böğürtlen veya çilek gibi meyveler kullanabilirsiniz. 
Eğer bu türlü taze meyveniz yoksa yine çözüm var. Reçel kullanmak. 4-5 kaşık kadar her hangi meyve reçelinin tanelerini ayırdıktan sonra 1 çay bardağı su ekleyin bir kaşıkta nişasta ve pişirerek sos yapın. (Tanelerini de pastanın katlarında ve süslemede kullanabilirsiniz.)
Pasta keki 2'li veya 3'lü olabilir. Krem şanti ve krema yerine puding tercih edebilirsiniz.
Bu pastada kremayı bolca kullandım. Eğer sizin 1 paket krem şantiniz var ise ya da daha az kremalı katlar olsun isterseniz süt katmadan sadece krema ve 1 paket krem şanti ile hazırlayabilirsiniz. 
Yine isterseniz çikolata rendesi kullanabilirsiniz. Yani bu güzel pastayı sevdiğiniz şekilde yapabilirsiniz. 

2 yorum:

  1. Elinize sağlık..karadutlu şahane olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Dilek hanım. Taze ve özellikle mayhoş meyvelerle yapılan pastalar ayrı bir lezzetli oluyor. Sevgiler.

      Sil