Tatlı krizlerinde evde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğiniz un helvası mis gibi kokusuyla sizi cezbedecek. Un helvasında her ne kadar basit malzemeler kullanılsa da unu yakmadan kavurmak için sabır ve emek gerekir. Tam ölçülü, sütlü veya sütsüz yapabileceğiniz un helvası tarifi için buyrun!
Kaç Kişilik:
8-10 kişilikUn Helvası Malzemeleri:
- 2 su bardağı un
- 200 gram tereyağı
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
Un Helvası Nasıl Yapılır?
- Bir kaba su ve sütü koyun. Toz şekeri de ekleyin ve ara sıra karıştırarak erimesini sağlayın.
- Mümkünse tabanı yapışmayan bir tencereye tereyağını koyup eritin. Eriyince unu ekleyin ve kısık ateşte devamlı karıştırarak yaklaşık 30 dakika rengi sütlü kahverengi olana kadar kavurun.
- Kavrulan helvaya şerbeti dikkatlice dökün. (Un çok sıcak olduğu için sıçrama tehlikesi var.)
- Yine karıştırmak suretiyle helvanın şerbeti iyice çekmesini ve kalınlaşmasını sağlayın. Ocağı kapatın.
- Kaynarlığının geçmesini bekleyin.
- Kaşıkla şekil vererek veya ince bir tabaka halinde soğutup dilimleyerek servis edin.
NOT (Un Helvasının Püf Noktaları):
İsterseniz 1 su bardağı süt yerine de su kullanabilirsiniz.
Helva yapımında özellikle dikkat etmeniz gereken 2 nokta var. Birincisi unu devamlı karıştırmanız gerekiyor. Karıştırmayı tencerenin her yerini eşit şekilde karıştırarak yapmalısınız. Yoksa un çok sıcak olduğu için saniyeler içinde yanıp kararmaya başlar. Bu da acı olmasına ve tabi yanmasına yol açar. Anlayacağınız un helvası yapımı çok kolay ama biraz sabır isteyen bir iş.
İkinci nokta ise yukarıda da belirttiğim gibi un o kadar sıcak oluyor ki karıştırırken sıçrayan parçalar olursa asla elinizle almaya kalkmayın. Bir de şerbeti kattığınızda da çok fokurdayacaktır dikkat edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder