Sayfalar

11 Mart 2016 Cuma

PORTAKAL REÇELİ

Nihayet evdeki portakalların sonuncusu da bitti.  Hatırlarsanız daha önceki yazımda bahsetmiştim. Eşim Mersin'den gelirken epey bir portakal getirmişti. Ben de onları değerlendirme adına portakallı pelte ve portakal pelteli muhallebi yapmıştım. Portakallar o kadar tatlıydı ki kabukları da güzel ve etli olunca reçel yapmak aklıma geldi. Çok fazla yapmadım. Bir kavanoz kadar çıktı.  Ben şurubuna portakal suyu ekledim. Çok çok lezzetli bir reçel oldu. 
PORTAKAL REÇELİ
Malzemeler:
  • 5-6 portakal
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Çeyrek limonun suyu

  1. Portakalların kabuklarını 1 parmak kalınlığında şeritler halinde soyun. (Beyaz etli kısımlarının olmaması gerekiyor. Mümkün olduğunca ince soymaya dikkat edin)
  2. Kabukları küçük rulolar yapılacak şekilde minik parçalar halinde kesin. Rulo şeklinde büküp bir iğne yardımıyla iplere dizin. Soğuk su içinde bir gün bekletin. Suyu 5-6 kere değiştirin. 
  3. Bir gün sonra suyunu süzün ve kaynar suya ipli haliyle koyup 20-30 dakika kaynatın. Tekrar süzün.
  4. Başka bir tencerede  suyu ve toz şekeri karıştırın. Şeker eriyince kabukları ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kabukların rengi şeffaflaşmaya başlayana ve şurup koyulaşana kadar pişirin. 
  5. Yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra portakal suyunu ekleyin. Kaynarken oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın. 15 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin. 
  6. Tencereyi ocaktan alın. Kaynarı çıktıktan sonra iplerden çıkarın. Sıcak olarak kavanoza doldurun. 
  7. Kapağını kapatmadan önce içindeki hava kabarcıklarının gitmesi için içine temiz bir bıçağı bir kaç defa sokup çıkarın veya kavanoza hafifçe vurun. Kapağını kapatıp ağzının mühürlenmesi için ters çevirip soğumasını bekleyin.
  8.  Afiyet olsun.
NOT: Daha aromalı bir reçel olsun isterseniz pişirirken içine bir kaç tane karanfil atabilirsiniz.
Kabuklar daha güzel gözüksün diye rulo şekil verdim ama siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Eğer bir süre sonra reçelleriniz şekerleşiyor ise çaresi kolay. Tekrar tencereye koyup 1 dakika kaynatın ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Tekrar soğutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...