PORTAKAL REÇELİ / Kişniş Otu

Cuma, Mart 11, 2016

PORTAKAL REÇELİ

portakal, reçeli, tarifi, kışa, hazırlık, yapımı, nasıl, kişniş, otu
Nihayet evdeki portakalların sonuncusu da bitti.  Hatırlarsanız daha önceki yazımda bahsetmiştim. Eşim Mersin'den gelirken epey bir portakal getirmişti. Ben de onları değerlendirme adına portakallı pelte ve portakal pelteli muhallebi yapmıştım. Portakallar o kadar tatlıydı ki kabukları da güzel ve etli olunca reçel yapmak aklıma geldi. Çok fazla yapmadım. Bir kavanoz kadar çıktı.  Ben şurubuna portakal suyu ekledim. Çok çok lezzetli bir reçel oldu. İşte tarifi:


PORTAKAL REÇELİ


portakal, reçeli, tarifi, kişniş, otu, yapılışı

Malzemeler:


  • 6-7 portakal
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Çeyrek limonun suyu
  • 2 adet karanfil

portakal, reçeli, tarifi, kolay, pratik, kış, hazırlıkları, kişniş,otu
  1. Portakalların kabuklarını 1 parmak kalınlığında şeritler halinde soyun. (Beyaz etli kısımlarının olmaması gerekiyor. Mümkün olduğunca ince soymaya dikkat edin)
  2. Kabukları küçük rulolar yapılacak şekilde minik parçalar halinde kesin. Rulo şeklinde büküp bir iğne yardımıyla iplere dizin. Soğuk su içinde 3 gün bekletin. Suyu her gün değiştirin. 
  3. Sonra suyunu süzün ve kaynar suya ipli haliyle koyup 10 dakika kaynatın. Bu işlemi 4 kere yapın. Tekrar süzün.(ipe dizmeden önce de kaynatabilirsiniz)
  4. Başka bir tencerede  suyu ve toz şekeri ve portakal suyunu karıştırın. 15 dakika kaynatın. Sonra portakal kabuklarını koyun.  Kabukların rengi şeffaflaşmaya başlayana ve şurup koyulaşana kadar yaklaşık 15 dakika  pişirin. 
  5. Limon suyunu da ekleyin. 2 dakika kaynatıp ateşi kapatın. 
  6. Kaynarı çıktıktan sonra iplerden çıkarın. Sıcak olarak kavanoza doldurun. 
  7. Kapağını kapatmadan önce içindeki hava kabarcıklarının gitmesi için içine temiz bir bıçağı bir kaç defa sokup çıkarın veya kavanoza hafifçe vurun. Kapağını kapatıp ağzının mühürlenmesi için ters çevirip soğumasını bekleyin.
  8. Reçelin kıvamını anlamak için 1 kaşık reçelden bir düz tabağa koyun. 2 dakika buzlukta tutun. Sonra parmağınızla tam ortasından bir çizgi çizin. Çizgi yavaş kapanıyorsa reçeliniz olmuştur. Ocaktan alabilirsiniz.
  9.  Afiyet olsun.
NOT: Daha aromalı bir reçel olsun isterseniz pişirirken içine bir kaç tane karanfil atabilirsiniz.
Kabuklar daha güzel gözüksün diye rulo şekil verdim ama siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Eğer bir süre sonra reçelleriniz şekerleşiyor ise çaresi kolay. Tekrar tencereye koyup 1 dakika kaynatın ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Tekrar soğutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder