Glutensiz beslenme ve Çölyak hastalığıyla ilk tanışmam marketlerin düşük kalorili yiyeceklere ayrılmış reyonlarında, diyetim sırasında yiyeceğim bir şeyler araştırırken olmuştur.
Gerçi o zamanlar üzerinde glutensiz bisküvi veya glutensiz un yazan paketler görmüş ama pek o kadar da ne olduğunu, ne anlama geldiğini merak etmemiştim. Birkaç yıl öncesine kadar da çoğumuzun bu hastalık hakkında fazla bir bilgisi yoktu. Hatta hiç duymamış bile olabilir bazılarımız. Bu benim için de geçerliydi taki bir arkadaşımın Çölyak hastası olduğunu öğrenene kadar.
İşte o zaman internette araştırmalar yaptım. Yaşam boyu bu hastalıkla yaşanması gerektiğini ve hastalarının birçoğumuzun her gün yediği birçok yiyeceğin içinde bulunan buğday, arpa, çavdar soya vs. glutenli gıdaları yediklerinde sindirim sistemlerinde geri dönüşü olmayan zararların oluştuğunu öğrendim. Ancak şunu söylemeliyim ki günümüzde Çölyak hastaları çok daha şanslı durumdalar. Artık bir çok markette glutensiz gıdalar satılmaktadır.
İşte bugün size tarifini vereceğim Tiramisu, Çölyak hastası arkadaşımı çaya davet ettiğimde yaptığım tatlıydı. Bu sürprizime çok sevinmişti. Onu mutlu görmek benide çok mutlu etti.
Gerçi o zamanlar üzerinde glutensiz bisküvi veya glutensiz un yazan paketler görmüş ama pek o kadar da ne olduğunu, ne anlama geldiğini merak etmemiştim. Birkaç yıl öncesine kadar da çoğumuzun bu hastalık hakkında fazla bir bilgisi yoktu. Hatta hiç duymamış bile olabilir bazılarımız. Bu benim için de geçerliydi taki bir arkadaşımın Çölyak hastası olduğunu öğrenene kadar.
İşte o zaman internette araştırmalar yaptım. Yaşam boyu bu hastalıkla yaşanması gerektiğini ve hastalarının birçoğumuzun her gün yediği birçok yiyeceğin içinde bulunan buğday, arpa, çavdar soya vs. glutenli gıdaları yediklerinde sindirim sistemlerinde geri dönüşü olmayan zararların oluştuğunu öğrendim. Ancak şunu söylemeliyim ki günümüzde Çölyak hastaları çok daha şanslı durumdalar. Artık bir çok markette glutensiz gıdalar satılmaktadır.
İşte bugün size tarifini vereceğim Tiramisu, Çölyak hastası arkadaşımı çaya davet ettiğimde yaptığım tatlıydı. Bu sürprizime çok sevinmişti. Onu mutlu görmek benide çok mutlu etti.
GLUTENSİZ UNLU TİRAMISU TARİFİ:
KEDİ DİLİ İÇİN:
30-35 adet
Malzemeler:
- 3 adet yumurta sarısı
- 3 yumurta beyazı
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 6 tepeleme yemek kaşığı Sinangil glutensiz un
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı vanilya
TİRAMİSU İÇİN:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
- 30-35 adet kedi dili bisküvi
- 200 gr. labne peyniri
- 200 ml. krema
- 4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri(Glutensiz nişasta kullanılmış)
- 2,5 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı ılık su
- 1 kaşık granül kahve
- 1 kaşık toz şeker
NOT: Bisküvileri kahveye batırırken uzun süreli bekletmeyin. İki tarafını da batırıp çıkarma şeklinde kısa süreli ıslatın. Kahveyi çok emdirirseniz bisküviler çok yumuşayacak ve kremayla da buluştuğunda eriyecektir.
Özel bir undan yapıldığı için oldukça ön yargılı yaklaşmıştım tadına bakarken fakat gerçekten inanılmaz güzeldi tatlının son hali. Umarım denerler bu diyete uymak zorunda olanlar ve sadece merak edenler. Ellerine sağlık!
YanıtlaSil