Salı, Şubat 05, 2013

SU MUHALLEBİSİ

Su muhallebisi çok basit ve hafif bir tatlı. Saray mutfaklarından günümüze kadar ulaşmış sütlü tatlılardan bir tanesi. İçinde yağ olmadığı için kalorisi az bir tatlı. Sütlü tatlı seviyorsanız rahatlıkla yiyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
SU MUHALLEBİSİ:
6 kişilik
Malzemeler:
  • 1 lt. süt (1 bardağı su olabilir)
  • 5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 9 yemek kaşığı nişasta(tercihen buğday nişastası)
  • 15 yemek kaşığı su
  • !/2 su bardağı gül suyu (üzeri için)
  • 6 tatlı kaşığı pudra şekeri veya
  • 6 yemek kaşığı pekmez 
Nişastaya suyu katarak karıştırıp sulanmasını sağlayın. Tencereye sütü, şekeri ve tuzu koyup karıştırarak bir taşım kaynatın. Sütü bir çırpma teli yardımıyla devamlı karıştırırken, sulandırdığınız nişastayı yavaş yavaş katın. Dibi tutmasın diye tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak orta ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Mikserle 1 dakika kadar karıştırın.Yaklaşık 5-6 cm. derinliğinde bir kabı ıslatın fazla suyunu süzün. Muhallebiyi biraz yukarıdan ıslak kaba dökün. Soğumaya bırakın. Ilınınca buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin. Servis tabağına alın. Üzerine yaklaşık bir kaşık yada ne kadar isterseniz pudra şekeri koyun. Muhallebinin dibine gül suyu dökün. Servis yapın. Pudra şekeri yerine pekmezle de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Su muhallebisi tariflerini araştırdığımda gördüm ki, bir kaç çeşit tarif var. Hepsi aşağı yukarı aynı sayılır ama bazılarında süt biraz su ile karıştırılmış. Bazılarına tuz katılmamış. Bazılarının içine 1-2 kaşık gül suyu katılmış. Ama bende ki 3 kitapta da tarif sütle yapılmıştı ve tuzda katılmıştı. O yüzden sizler de isterseniz yada evde süt azsa birazını suyla değiştirebilirsiniz. Birde gül suyunun yiyeceklere katılanlardan olduğuna emin olun. Gül suyunun kokusu ve tadı yoğun gelirse biraz suyla karıştırabilirsiniz. Şeker veya pekmez ikisi de bu tatlıya çok yakışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder