Rengini gördüğümde ve kokusunu içime çektiğimde aklıma ilk gelen şey loğusa şerbeti oldu. Bazı yörelerde kaynar adı da verilen loğusa şerbeti sıcak ikram ediliyor. Üzerine biraz da ceviz veya fındık serpiliyor. İçindeki nöbet şekeri denilen kırmızı renkteki taş gibi kalıp şeker nedeniyle çok hoş bir rengi oluyor. Ama bildiğim kadarıyla "loğusa şerbeti" 7 baharattan oluşuyordu. Neyse, sonuçta içindeki baharatların şifa kaynağı olması nedeniyle özellikle kışın sıcak içtiğinizde içinizi ısıtarak bir hatta terleterek zararlı toksinleri vücudumuzdan atmamıza yararlı oluyor. Yazın ise soğuk ferahlatıcı ve yine baharatlar nedeniyle rahatlatıcı bir "şerbet" olarak ikram edilebiliyor.
TARÇINLI KARANFİLLİ ŞİFA ŞERBETİ
5-6 Kişilik
Malzemeler:
- 1,5 lt. su (7,5 su bardağı)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 100 gram nöbet şekeri
- 10 adet karanfil
- 3 adet çubuk tarçın
- Fındıktan biraz büyük taze zencefil
- 3 adet tane karabiber (isteğe bağlı)
- 1 adet limon
- 1 adet kabuğu soyulmadan ince dilimlenmiş yeşil elma
1,5 litre suyu tencereye aktarın. Toz şekeri ve nöbet şekerini ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kaynatın.
10 dakikanın sonunda karanfil, zencefil ve çubuk tarçını ekleyin. 10 dakika daha kaynatın.
Ocağı kapatıp soğumasını bekleyin. Soğuduğunda içine iyice yıkandıktan sonra kabuğu soyulmadan ince dilimlenmiş limon dilimlerini ve elma dilimlerini ekleyin.
Birazını buz kabına döküp, buzlukta dondurup şekil verin. İkram edeceğiniz zamana kadar buzdolabında beklettiğiniz şerbete buz olarak koyup servis edin.
Servis ederken limon ve elma dilimi ile süsleyebilirsiniz.
NOT: Nöbet şekeri aktarlarda, pazarda ve baharat satan yerlerde satılıyor. Kullanılma nedeni hem aroması hem de renk vermesi için.
Kullandığım baharatlardan sevmediğiniz var ise onu azaltabilir yada çıkarabilirsiniz. Önemli olan hoş kokulu ve tabi ki faydaları ile vücudumuza yararlı ve ferahlatan bir içecek yapmak.
Kullandığım baharatlardan sevmediğiniz var ise onu azaltabilir yada çıkarabilirsiniz. Önemli olan hoş kokulu ve tabi ki faydaları ile vücudumuza yararlı ve ferahlatan bir içecek yapmak.
Bu şerbeti sıcakta içebilirsiniz. Bir fincan rahatlıkla içilebilir. Belki ikinci ağır gelebilir. Üstüne ceviz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Bayıldım ben bu içeceğe, en kısa zamanda deneyeceğim. Kilosuna dikkat eden hanımlar için ayrıca şeker katılmasa da tarçının şekerinin yeteceğini düşünüyorum. Süpersin
YanıtlaSilBence de ekstra şeker katılmadan sadece nöbet şekeri ile yapılarak daha sağlıklı bir içecek haline dönüştürülebilir. Nöbet şekerinden biraz kalmıştı. Özellikle deneyip sonucu paylaşacağım.
Sil