Havalar iyiden iyiye soğumaya başladı. Gerçi güzel memleketimin bir yöresinde kar lapa lapa yağarken diğer bir yöresinde hala güneşleniliyor. Bu çorbayı işte o üşüyen ve sıcak bir çorbayla içini ısıtmak isteyenler için paylaşıyorum. Güzel ve doyurucu bir çorba. İçindeki yeşil mercimek sağlığımız için bulunmaz bir gıda. kalp-damar hastalıklarına, bağışıklık sistemine, kansızlığa ve bir çok soruna iyi geliyor. Mutfağımızdan eksik etmememiz gereken bir bakliyat.
BULGURLU YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI:
6 kişilikMalzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı (sıvı yağla karışık olabilir)
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- kırmızı biber, karabiber
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği ayıkladıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kadar kaynatın. Suyu kararacaktır. Bu suyu dökün. 7 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
- Bulguru, et suyunu ve tuzu ekleyip karıştırın. Bulgur pişene kadar yine kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. (Suyunu çekip fazla lapalaşırsa kaynar su ekleyin)
- Bir sos tenceresinde incecik doğradığınız kuru soğanı ve sarımsağı tereyağı ile kavurun. Soğanlar sararınca salçaları ekleyin. Salçanın iyice karışması için 1-2 dakika kavurun.
- Kuru naneyi ekleyin. İsterseniz çay kaşığı ile kırmızı pul biber ve karabiber ekleyebilirsiniz.
- Kaynayan çorbanın üzerine dökün. Karıştırın. 1-2 dakika kaynatıp ocağı kapatın. Bir kaç dakika dinlendirip servis edin.
- Afiyet olsun.
Limon yakışıyor. Limonla servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder