Topalak çorbasının Konya yöresine ait bir çorba olduğunu biliyorum. Gerçi başka yörelerde de mutlaka başka adlarla anılarak yapılıyordur. Mesela daha evvel tavuklu veya parça etle yapılan topalak çorbası tarifini vermiştim. Topalak, değişik ve lezzetli bir çorba. Ayrıca çok doyurucu. Tek başına bir öğün olacak kadar besleyici ve doyurucu.
Kaç Kişilik:
4-6 kişilik
Kaç Kişilik:
4-6 kişilik
Etli Topalak Çorbası Malzemeleri:
- 300 gram kadar kıyma
- 1/2 su bardağı ince kısırlık bulgur
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 7-8 dal maydanoz yaprağı
- 1 adet yumurta (isterseniz katmayabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber- kırmızı pul biber
Etli Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?
- 5 su bardağı su veya et suyu ile nohudu bir gece evvelden suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzün ve yeni bir suda yumuşayıncaya kadar pişirin. (Ben her zaman 1 paket nohudu pişirip, değişik miktarlarda poşetleyerek, dondurucuya koyuyorum. Yemek, pilav, çorba gibi şeylerde çok pratik oluyor.)
- Kıymayı, bulguru, yumurtayı, unu ve incecik kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberin ve kırmızı biberin birazını bir kapta iyice yoğurun. Fındıktan biraz büyük yuvarlaklar yapın. Hafifçe unlanmış bir tepsiye dizin.
- Çorba tenceresine tereyağını koyun. Eriyince salçayı ekleyin. Ezerek karıştırın. Salçanın kokusu çıkınca suyu ekleyin. Hazırladığınız köfteleri ve biraz tuz ile kalan baharatları ekleyin. Kaynayınca ateşi kısıp yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Haşlanmış nohutları da ekleyip 5 dakika daha pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder