Çarşamba, Ekim 03, 2012

KREMALI VE PASTIRMALI PATATES ÇORBASI


Kremalı çorba, Patatesli çorba, çorba tarifi, sağlıklı tarifler, kişniş otu
Aslında bugün sizlerle çok güzel bir pasta tarifi paylaşacaktım. Ama telaşımın kurbanı olunca pasta tarifim başka bir güne kaldı. 
Gerçekten çok güzel limonlu bir pasta tarifi idi. Malzemeleri ayarladım. Her şey harika gidiyor. Keki çırptım. Nefis bir limon kokusu içimi ve etrafı kapladı. Malzemeyi kek kalıbına döktüm ve fırına koydum. İç dolgu malzemesine giriştim. İncecik bir kek olacağı için çabucak pişti. Kalıptan çıkarayım da soğusun dedim. Ama tüm uğraşlarıma rağmen kalıptan tek parça çıkaramadım. 
Meğer en aptalca hatayı yapıp kek kalıbını yağlamayı unutmuşum. Kek yapışmış. Sonuç çok büyük hayal kırıklığı. Gerçi parçalanmış keki atmadım. Küçük parçalara ayırıp , iç dolgu malzemesini de üzerine dökerek başka bir tatlı yaptım ama sizlerle paylaşamadığım için çok üzüldüm. En kısa zamanda yeniden deneyeceğimi belirterek onun yerine dün akşam yaptığım çorba tarifini paylaşıyorum. Bence tatlının yerini tutmaz ama çok lezzetli bir çorba olduğunu vurgulamak isterim. Çocuklarınızın da seveceğine garanti veririm.

KREMALI PATATES ÇORBASI:

6 Kişilik
Malzemeler:
  • 500 gr. patates
  • 1 ad. kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı krema veya süt
  • 6-7 dilim pastırma
  • 4 su bardağı su veya tavuk suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı karabiber
Soğanları yemeklik doğrayın. Patatesi küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı ezin. Pastırmaları küp doğrayın.
Bir tencereye tereyağını koyun. Eriyince soğanları ve sarımsağı ilave edin.
Soğanlar renk değiştirene kadar soteleyin. Patatesi ilave edin ve 5-6 dakika daha kavurun. Patateslerin renkleri değişmeye başlayınca sıcak suyu veya tavuk veya et suyunu, tuzu, karabiberi ekleyip kaynamaya bırakın. Patatesler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Tencereyi ocaktan alıp el blendırı ile pürüzsüz olacak şekilde ezin. Tekrar ocağa alın ve içine kremayı veya isterseniz krema yerine sütü ilave edin. Bir iki dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
Bir sos kabına sıvı yağı alın. Doğradığınız pastırmaları ekleyin ve bir kaç dakika soteleyin. İsterseniz tümünü çorbanın içine katın. İsterseniz servis sırasında çorbanın üzerine koyun. Afiyet olsun.
NOT: Öncelikle söyleyeceğim şey krema sevmiyorsanız, krema yerine süt de kullanabilirsiniz. Çorbanın suyunu ister su, ister et suyu veya tavuk suyu tercih edebilirsiniz. 
Pastırma gerçekten değişik bir tat katıyor ama yoksa veya kullanmak istemezseniz kırmızı biberli yağla servis yapabilirsiniz. Tercih sizin. Mutfakta seçenekler asla tükenmez. Her zaman dediğim gibi tarif ve öneriler benden kendi damak tadınıza göre yapmak sizden. Sevgilerle.

4 yorum:

  1. Benim gibi bir patatesever için hayır denilemeyecek bir çorbaydı. Ellerine sağlık mami! Bence içine pastırma dışında et didiklenirse bıdıklar da bu çorbayı çok sever!!

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun kızım. Ve çok haklısın pastırma dışında didiklenmiş ette çok yakışır.

    YanıtlaSil
  3. herkese afiyet olsun, bebekler için güzel tarifler...

    YanıtlaSil