SEBZELİ MAŞ ÇORBASI / Kişniş Otu

Cumartesi, Eylül 27, 2014

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI

Maş çorbası, çorba tarifi, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı, kişniş otu

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI TARİFİ

4-6 kişilik
Maş çorbası, çorba tarifleri, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı,
Malzemeler:
  • 1/2 su bardağı maş fasulyesi (ya da yeşil mercimek)
  • 1/4 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1/2 paket et veya tavuk bulyon (isteğe bağlı)
  1. Maş fasulyesini ayıklayın ve üstünü 2-3 parmak geçecek kadar su koyarak geceden veya en az 5-6 saat evvelden suda bekletin.
  2. Pirinci de ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün.
  3. Kuru soğanı incecik kıyın. Havucu, yeşil biberleri, patatesi ve domatesleri çok küçük küpler halinde doğrayın.
  4. Tencereye sıvı yağı koyup ısıtın. Kuru soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Yeşil biberleri ekleyin. Bir kaç kere karıştırdıktan sonra salçayı katın. Salça iyice karışıp kavrulunca patates, havuç ve domatesi ekleyin.
  5. Ardından suyunu süzdüğünüz maş fasulyesini ve pirinci katın. Bir kaç kere karıştırıp 6 su bardağı suyu ilave edin.
  6. Tuzunu ve bulyonu ekledikten sonra kaynayana kadar ara sıra karıştırın.
  7. Kaynadıktan sonra ateşi kısın. Fasulyeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Pişmeye yakın karabiber, kırmızı pul biber, nane ve kimyon ile tatlandırın.
  8. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
NOT: İsterseniz bu çorbayı pirinç eklemeden de yapabilirsiniz. Maş fasulyesi aslında mercimekgillerdendir. Maş yerine yeşil mercimekle de yapabilirsiniz. 
Maş fasulyesini ilk denememde ıslatmadan yaptım. Çorba piştiğinde maş fasulyesinden bazıları hala pişmemiş ve kıtır  halde kalmıştı. Belki ıslatılması gerektiğinden belki içinde 2 çeşit fasulye olduğundan bazıları pişmemiş olabilir. 2. denememde geceden ıslattım. Bu sorunda ortadan kalkmış oldu. O yüzden sizde sağlama almak için bir kaç saat suda bekletirseniz bence çok daha iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder