Çarşamba, Şubat 26, 2014

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI


Geçenlerde yemeğini yapmak için aldığım pazının yapraklarının güzelliğini fark edince, sarmasını yapmaya karar verdim. Sağolsun annem o kadar güzel sardı ki. Çok lezzetli oldu. Ev ahalisi, sarma daha sofraya gelmeden  tencereden birer birer aşırınca bir de baktık ki 1 tabak kalmış.
Biliyorsunuz daha önceden zeytinyağlı yaprak sarma tarifini vermiştim. Pazı sarması da iç malzeme olarak aynısı. Lahanayı da bu iç malzeme ile sarabilirsiniz.
Ayrıca, pazının ayırdığınız saplarını atmayın. Bir kaç yemek kaşığı su ile kısık ateşte 7-8 dakika haşlayıp zeytinyağlı limonlu sos gezdirip yiyebilirsiniz. Harika oluyor.

Çarşamba, Şubat 19, 2014

GLUTENSİZ MEYVELİ PASTA

 Nefis, Tatlı, Tarifleri, Meyveli Pasta, Çay, Kek, İkram, Vejetaryen, Glütensiz,Geçenlerde sevgili arkadaşım Gülhan çay içmeye gelmişti. Glütensiz besinler yediğini bildiğim için ona uygun bir kaç ikram hazırladım. Bunlardan bir tanesi şimdi tarifini vereceğim meyveli pasta idi. Sadece Gülhan değil hepimizin beğendiği hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Ne zaman glütensiz unla hazırlanmış şeyler yesem, aklımdan bundan sonra tüm pasta tariflerimi bu unla yapmalıyım harika oluyor diye geçireceğim kadar güzel ve hafif oluyorlar. Deneyin eminim bu fikrime siz de katılacaksınız.

Pazar, Şubat 16, 2014

MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER

Mutfakta sadece yemek yapmakla iş bitmiyor. Yaptığınız yemeğin veya tatlının ya da böreğin beğenilmesi için yapım aşamalarında dikkat etmeniz gereken şeyler olabiliyor. Bu önemli noktalar yemeğinizin lezzetini kat kat arttırabilir ve beğenilmesini garanti edebilir.
Yapım aşamasına dikkat etmekle de iş bitmiyor. Kullanacağınız malzemelerin. tarifinize azami tat vermesi için önemsemeniz gereken noktalar da var.
Hatta onları sunarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da var.
Satın alırken bile tazelikleri veya görünümleri ile ilgili bir kaç bilgiye sahip olmanız her şeyi değiştirebilir.
Aslında mutfakla ilgili sadece yemek yapımı ile değilde her konuda önemli püf noktaları var.
Eğer bunları biliyorsanız ve yaptığınız şeyleri, püf noktalarını uygulayarak yaparsanız her şey daha iyi , çok daha temiz, çok daha verimli ve çok daha lezzetli olacaktır.
İşte ben bu köşede, mutfakla ilgili her konuda bulabildiğim pratik bilgileri sizlerle paylaşacağım. O kadar çok püf noktası var ki tümünü şu anda yazamayacağım için, düzenli olarak sayfaya eklentiler yapacağım.
Sizlerden ricam ara sıra girerek paylaştığım yeni bilgilerden de haberdar olmanız.. İşte başlıyorum.

Cumartesi, Şubat 15, 2014

KFC EKMEK

KFC Ekmek Tarifi, Bisküvi Ekmek Tarifi, KFC Bisküvit, KFC Biscuit, Kişniş Otu

Bir zamanlar haftada bir kere mutlaka gittiğim ve nefis tavuğundan çok ekmeğine hayran kaldığım KFC' nin ekmeğinden yapmaya karar verdim.
Nereden aklına geldi derseniz, geçenlerde  kızarmış tavuk baget yapacaktım. Ve direk aklıma gelen yanında, o lezzet bombası, dışı kıtır içi ise yumuşacık ekmek olursa ne harika olacağıydı..
Hemen denemeye karar verdim. Daha ilk denemede harika oldu.
Kızarmış tavuğun yanında da çok güzel gitti. Size de öneriyorum.

KFC EKMEK
14-15 Adet
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı çok koyu ayran
  • 125 gram soğuk tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 yemek kaşığı çok yumuşak tereyağı
Ayrana karbonatı ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Bir kenarda bekletin.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu mümkünse eleyerek birbirine  karıştırın. 
Soğuk tereyağını küçük parçalar halinde doğrayın ve unlu karışıma katın. Topaklanmış pütürlü bir un olana kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Tereyağının elinizin ısısıyla çok fazla erimemesi için biraz hızlı hareket edin. Bir kaç kere sıkarak hamurumsu bir un elde edin. 
Ayranı hamura katın ve ele yapışan kıvamda güzel bir hamur elde edene kadar bir kaç kere yoğurun. 
Fazla yoğurmayın. Hamur sertleşiyor.
Hamurun üstünü streçleyip, 10 dakika buzdolabında bekletin. 
Dinlenen hamuru unladığınız zemine aktarın. Üst kısmını da unlayın. Merdaneyi de unlayarak 1 cm. inceliğinde bir hamur açın.
Üstüne iyice yumuşamış olan tereyağının yarısını sürün. Rulo şeklinde sarın. 
Önce bir kenarını ortaya getirip katlayın. Sonra diğer tarafını da onun üstüne katlayın. 
Elde ettiğiniz dikdörtgen hamuru 1 parmak kalınlığında açın ve tekrar çok yumuşamış tereyağı sürün.
Bu sefer kendinize yakın kısmı ortaya doğru katlayın.
Karşı kenarı da onun üstüne katlayın.
Uzun dikdörtgen hamuru en son ikiye katlayın.
(Burada önemli olan hamurun kat kat olmasını sağlamak. O yüzden bir kaç kere katlamak gerekiyor.)
Hamuru streç filmle sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
O sırada fırını 200 dereceye ayarlayın.
Yarım saatin sonunda hamuru unlanmış zeminde 1,5 parmak kalınlığında açın.
Üstünü de unlamayı unutmayın. Bir su bardağının ağzını unlayın.
Kalıp olarak kullanarak hamurdan yuvarlak kalın parçalar elde edin.
Fırın tepsisini yağlayın ya da mümkünse yağlı kağıt serilmiş tepsiye birazcık aralıklı olarak dizin.
200 dereceye ayarlanmış fırında 14-15  dakika pişirin. Afiyet olsun.
NOT: Aslında söylenecek püf noktalarını tarifin içinde açıkladım.
Hamur biraz ele yapışan bir hamur oluyor.
Hamuru mutlaka unlu zeminde ve unlayarak açın. Yoksa yapışacaktır. 
Amaç 2 kere açmak ve yumuşak tereyağı ile yağladıktan sonra bir kaç kez katlayarak kat kat bir hamur elde etmek.
Kalıpla çıkardığınız hamurun kenarlarından artan hamurları tekrar birleştirin ve açın. Tekrar bardak ile yuvarlak parçalar çıkarın. Bu hamuru ilk hamurdan biraz daha kalın açmalısınız. Daha az kabarıyor.

ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ

Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...