Pazartesi, Kasım 18, 2013

TERBİYELİ KUZU GERDAN HAŞLAMA

Terbiyeli Kuzu Gerdan Haşlama Tarifi, Et Yemekleri, Haşlama Tarifi, Terbiye Tarifi, Kişniş Otu

TERBİYELİ KUZU GERDAN HAŞLAMA
6 kişilik
Malzemeler:
  • 6 adet kuzu gerdan
  • 6 adet orta boy patates
  • 3 adet havuç
  • 6 orta boy kuru soğan veya 12 adet arpacık soğan
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2,5 su bardağı su
  • Taze nane veya maydanoz (üzerine serpmek için)
Terbiyesi için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım adet limonun suyu
  • 3 diş sarımsak
Kuzu gerdanları yıkayın ve derin bir tencereye yerleştirin. Suyu ekleyin. Ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 15 dakika pişirin. 
Etler pişerken patateslerin ve soğanların kabuklarını soyun. Havuçları da kazıyın veya soyun. Patatesler ve soğanlar büyük boysa 2 ye bölün. Yoksa tam kalsınlar. Havuçları ise 2 ye bölün. 
15 dakikanın sonunda etlerin üstüne sebzeleri yerleştirin. Tuz ve karabiberi de ekleyin. Tekrar kaynamaya başlayana kadar ateşi yükseğe getirin. Sonra kısın ve 20 dakika daha pişirin.
O sırada terbiyeyi hazırlayın. Sarımsakları ezin. Yumurta sarısına ekleyin. Limon suyunu da katıp iyice karıştırın. 20 dakikanın sonunda yemeğin suyundan bir kaç kaşık alarak terbiyeye katarak ılıklaştırdıktan sonra yemeğe ekleyin.
Tencereyi hafifçe sallayarak yada sebzeleri ezmeden karıştırarak terbiyenin yemeğin her yerine yayılmasını sağlayın. Kapağı açık olarak 5 dakika pişirin. Yemeğiniz hazır. Servis ederken isteğinize göre maydanoz veya nane serpebilirsiniz.
NOT: Öncelikle isterseniz haşlamayı terbiyesiz hazırlayabilirsiniz. Öylede çok lezzetli oluyor. Yine isterseniz terbiyesini yumurta sarısı katmadan hazırlayıp, o şekilde yapabilirsiniz.
 Her türlü çok lezzetli oluyor. Tuzunu yine standart kattım. İçinde patates olduğu için biraz daha tuz katabilirsiniz. Kendi damak zevkinize göre ayarlayın. 

Cuma, Kasım 15, 2013

DOĞRAMA ŞEKİLLERİ

Yemek tariflerinde veya yemek yaparken karşımıza bir çok terim çıkıyor. İşte piyaz doğrayın yada jülyen kesin gibi terimler mutfakta biraz da acemi iseniz bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.
İşte ben de biraz da olsa sizlere kolaylık olması için doğrama şekillerini bir kaç fotoğrafla anlatmaya çalıştım.


 PİYAZ DOĞRAMA:
Genelde soğan için geçerli bir doğrama şeklidir. Hatta aynı isimli salata dahi vardır. Kuru soğanı boylamasına 2 ye böldükten sonra kestiğiniz kısım tahtaya gelecek şekilde yerleştirip ince yarım halka şeklinde kesme işlemine piyaz denir.

 HALKA DOĞRAMA:
Sebzenin kabuğu soyulduktan sonra yuvarlak dilimlenmesine halka doğrama veya dilimleme denir.






YARIM AY VE JÜLYEN DOĞRAMA:
Yuvarlak halka dilimlenen malzemenin, uzunlamasına ikiye bölünüp ince dilimlenmesine yarım ay doğrama ve malzemeleri ince uzun kesmeye ise jülyen doğrama denir.







YEMEKLİK DOĞRAMA:
Malzemeyi önce uzunlamasına şeritler halinde kesip, sonrasında incecik küp şeklinde küçük parçalar halinde doğramaya yemeklik doğrama denir.
KUŞBAŞI- KÜP DOĞRAMA:

Malzemenin, önce uzunlamasına doğranıp sonrasında  (1,5 -  2 cm) ebatlarında yani iri küpler halinde doğranmasına denir.





VEREV DOĞRAMA:

Malzemeyi biraz eğik şekilde kesmeye verev doğrama denir.
PATLICANI ALACA SOYMAK:

Patlıcanın kabuğunu 1-2 cm.eninde uzun bir şerit halinde kesin.
Aynı enlilikte bir sıra kabuk koyup tekrar soyun.
Bu şekilde devam edin.





Cuma, Kasım 08, 2013

ET SOTE

ET SOTE
4 kişilik
Malzemeler:
  • 700 gram kuzu veya dana eti
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 adet yeşil biber
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 adet patlıcan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul kırmızı biber
  • Maydanoz

Çarşamba, Kasım 06, 2013

KOLAY BÖREK

kolay börek tarifi, tarifi, börek, pratik, hamurişi, kolay, kahvaltıya
Pazar günü börek yapmaya karar verdim. Ancak her zaman taze yufka aldığım yufkacı kapalı olunca, marketten pakette satılan yufkadan almak zorunda kaldım. Yufkaları açmaya çalıştıkça her yerinden parçalanmaya başladı. Sinir oldum. Mecburen yufkaları parçalamak zorunda kaldım. Ve öyle pişirdim. Güzel ve çok lezzetli bir börek oldu. Bence daha da kolay oldu. Değişik bir börek yapmak isterseniz denemenizi öneririm.

ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ

Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...