Çarşamba, Mart 18, 2015

PATATESLİ ÇÖREK

Patatesli Çörek Tarifi, Çörek, Börek, Hamurişi, Kahvaltılık, Nefis, Kişniş Otu
PATATESLİ ÇÖREK
24-25 Adet
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya veya (1/2 paket yaş maya)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 200 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin veya tereyağı (karıştırılabilir)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıcağa yakın ılık su
  • Bir çimdik toz şeker

Pazartesi, Mart 09, 2015

PATATES PÜRELİ ETLİ YAHNİ

PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ
PATATES PÜRELİ ET YAHNİ
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gram iri doğranmış kuşbaşı dana eti
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy ve kalınlıkta havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı balzamik sirke
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 2 su bardağı su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
PATATES PÜRESİ
Malzemeler:
  • 6 adet patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Havuçları ise 1 cm kalınlığında dilimlere doğrayın.
Unu, 1 çay kaşığı tuzu, karabiberin yarısını ve yarım çay kaşığı yenibaharı bir kap içerisinde karıştırın.
PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ
Kuşbaşı etleri unlu karışımla iyice kaplayın ve fazla ununu silkeleyin. 
Bir tavaya 4 yemek kaşığı sıvı yağı koyun. Isınınca unlanmış etlerin her yerini kızgın tavada hafifçe kızartın.
PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ
Kızarmış etleri bir kaba çıkartın. 2 su bardağı suyu tavaya dökerek kızartmadan dolayı tavaya yapışan lezzetin çıkıp suya geçmesini sağlayın.
Bir tencereye kalan 1 yemek kaşığı sıvı yağı ve tereyağını koyun. Eriyince soğan ve havuçları ekleyin. Yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika kavurun. Kızarttığınız etleri ilave edin. Tuzu, balzamik sirkeyi ve karabiber ile pul biberi ekleyin.
PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ

Tavaya döktüğünüz suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe alıp yaklaşık 2 saat pişirin. Son yarım saat kala kekiği ekleyin. 
PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ
Dibine yapışmaması için ara sıra tencereyi sallayın veya biraz karıştırın.
Etler pişerken patateslerin kabuklarını soyun ve üstlerini geçecek kadar soğuk su koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağı kısıp iyice yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
PATATES, PÜRELİ, ETLİ, YAHNİ, TARİFİ, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ
Pişen patateslerin kalan suyunu süzün ve tereyağı ile tuzu ekledikten sonra el blendırı veya patates ezeceği ile püre haline gelene kadar ezin. İyice karıştırarak lezzetlerin birbirine geçmesini sağlayın.
Ette piştikten sonra birlikte servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Eti unlayarak biraz kızartmak hem ete lezzet veriyor hem de un yemeğe çok güzel bir yoğunluk katıyor.
Yenibahar değişik bir lezzet.  Çok az kattığım için baskın değil ama mutfağınızda yoksa veya kullanmak istemezseniz tercih size kalmış. Yemek yine de çok lezzetli oluyor.
Yine diğer baharatları da damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Balzamik sirkeyi çok az kullandım. Soğan ve havucun vereceği tatlılığı birazcık dengelemesini istedim. İsterseniz balzamik sirke yerine 2 su bardağı suyun yarım bardağını bira veya kırmızı şarap koyarak yemeğin daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Tarif benden, tarifi damak zevkinize göre uyarlamak sizden. Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz.

Perşembe, Şubat 26, 2015

PIRASALI MISIR EKMEĞİ

Pırasalı, Mısır, Ekmeği, Tarifi, Kişniş Otu, Kahvaltılık, Nefis, Çay saati
Bugünlerde o kadar çok adını duydum ve karşıma çıktı ki. Tesadüf diyeceğim ama tesadüfün bu kadarı fazla bence. Önce bir yabancı yemek programında, sonra bizde ki bir yemek yarışmasında ve devamında sohbet arasında derken en son bu ay aldığım yemek dergisinde sonra kız kardeşimin verdiği başka bir dergi de gördüm. Evde de mısır unu var. Bence yapmam gereken tarif "Pırasalı Mısır Ekmeği Tarifi" dedim. Hemen pırasa aldım ve dün yaptım. Evin her odasında buram buram mısır ekmeği koktu. Kızım pırasa midesine dokunduğu için 2 dilim yiyebildi. Çok güzel olduğunu söyledi. Akşam eşim yediği her dilimde bu ne kadar güzel olmuş ya dedi durdu :)) Vallahi gerçekten de güzel olmuştu. Adını mısır ekmeği dedim ama ben içine yumurta da kattığım için pırasalı mısır unlu kekte diyebiliriz. Siz ne derseniz diyin burada önemli olan yumuşak hafif nemli güzel bir tarif olduğudur. Kahvaltıda veya misafirlerinize ikram etmek için harika bir tarif.

Cumartesi, Şubat 21, 2015

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI

Muhallebili, Kemalpaşa, Tatlısı, Tarifi, Şerbetli, Tatlı, Tarifleri, Çay, İkram, Misafir, İftar Menüsü, Bayram, Kişniş
Bir kaç ay evvel 1 paket kemalpaşa tatlısı almıştım. Yapmaya fırsat bulamadığım için hala dolapta duruyordu. Nihayet sıra ona geldi. Bir yerde muhallebili yaptıklarını görmüştüm. Muhallebili etimek tatlısı gibi. Etimek yerine kemalpaşa kurabiyelerini kullanıyorsun. Yapımı çok kolay olduğu için yarım saatte yaptım. Akşama kadar buzdolabında beklettim. Harika hafif bir sütlü tatlı oldu. Değişiklik sevenler için harika bir tatlı.
(Bu sabah yazımın sadece fotoğraf seçme ve yayınlama aşaması kalmıştı ki telefonumdaki  en son çektiğim ve hala yayınlamadığım 2 tarife ait fotoğrafların silindiğini fark ettim. Benim için çok moral bozucu bir şey. Tek sevindirici olan son anda tatlıya ait bu küçük fotoğrafı bulmam oldu. İnstagram için küçülterek ayarlama yapmışım. Tabi tatlının aşamalarına ait fotolar maalesef yok. Fakat çok basit bir tatlı olduğu için aşama fotoları olmadan koyuyorum. En kısa zamanda tekrar yapıp daha ayrıntılı ve güzel fotolar paylaşacağım :(( 

ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ

Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...