Evvelsi gün kızım Ceren İzmit'ten gelmişti. Blogtan ve tariflerden konuşurken arkadaşı Seda'dan çok güzel bir kurabiye tarifi aldığını söyledi. Malzemelerin olduğunu görünce hemen yaptık. Akşam dayanamayıp sıcak sıcak 1 tane yedim. Gerçekten de lezzeti bahsedildiği kadar varmış. Ertesi sabah tadı daha da harika olmuştu. Tadan herkesten hımm, enfes, harika, çok güzelmis sözlerini duymak hoşumuza gitti. Kızıma ve arkadaşı Seda'ya bu güzel kurabiye tarifi için çok teşekkür ediyorum. ıslak kurabiye, Karakız kurabiyesi, browni kurabiye isimleriyle de tanınan bu nefis kurabiyenin tarifini hemen sizlerle paylaşıyorum.
Salı, Eylül 30, 2014
Cumartesi, Eylül 27, 2014
SEBZELİ MAŞ ÇORBASI
SEBZELİ MAŞ ÇORBASI TARİFİ
4-6 kişilik
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı maş fasulyesi (ya da yeşil mercimek)
- 1/4 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 6 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 1/2 paket et veya tavuk bulyon (isteğe bağlı)
MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI
MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI:
Maş fasulyesi, yeşil mercimek renginde ama ondan biraz daha küçük ve yuvarlak bir sebzedir. Minyatür bezelyeye de benzer. Cin börülcesi adıyla da bilinir.
Toroslarda çok fazla yetiştirilir. Genelde Güney Doğu Anadolu Bölgesinde daha fazla tanınır. Özellikle salatası, piyazı, çorbası, köftesi yapılarak tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Ancak ülkemiz genelinde çok fazla tanınmamakla birlikte yeni yeni tüketilmeye başlanmıştır.
Maş fasulyesi, çimlendirilerek soya filizi gibi salatalarda da kullanılabilmektedir. Çok lezzetli ve sağlıklı bir yiyecektir.
Yine suda beklettikten sonra tavada kavurarak çerez olarak ta yenmektedir.
Cuma, Eylül 19, 2014
MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI
MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI TARİFİ
12-16 Kişilik
- 1 litre süt
- 10 tepeleme yemek kaşığı irmik
- 11 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2 paket muzlu veya istediğiniz aromalı jöle
- 3 adet muz
- 1 litre sıcak su
- Bir litre sütü tencereye dökün. İrmik ve toz şekeri de ekleyin.
- Kaynayana kadar devamlı karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 5-6 dakika pişirin. Pişerken de ara da karıştırın ki dibi tutmasın.
- Vanilyayı ekledikten sonra 1-2 kez karıştırıp ocağı kapatın.
- İrmik tatlısını borcama dökün. 1-2 dakika sıcaklığının gitmesini bekleyin.
- Muzları 1-2 santim kalınlığında dilimleyin. Tatlının üstüne dizin.
- Jöleyi hazırlamak için üstündeki tarife göre 1 litre sıcak su hazırlayın. 2 paket jöleyi içine dökün ve iyice eriyene kadar karıştırın.
- Hazırladığınız tatlının üzerine 3/2 sini dökün. Jöleyi çok seviyorsanız hepsini de dökebilirsiniz. Biraz fazla kalın oluyor diye 3/2 sini döktüm.
- Borcamın kenarlarına hafifçe vurarak jölenin içinde biriken hava kabarcıklarını çıkarın. Üstünde kalanları da üstüne hafifçe dokunarak söndürebilirsiniz.
- Ilınınca buzdolabına koyun ve soğuması için bekletin.
- Afiyet olsun.
NOT: Jöle olarak ben hem muzlu hem de kivili yeşil elmalı jöleyi denedim. İkisi de çok yakışıyor. Siz de sevdiğiniz aromalı jöleyle deneyebilirsiniz.
Borcam olarak 25-26 cm. ebadında bir kap kullandım. O ebatlarda veya daha küçük ebat kullanırsanız daha iyi olur. Büyük kapta irmik çok ince olacaktır.
Muz yerine çilek veya kivi gibi başka bir meyve kullanılabilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ
Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...