Cumartesi, Ağustos 14, 2021

KIRMIZI LAHANA SALATASI


 Kırmızı veya diğer adıyla mor salataya bayılıyorum. Rengi o kadar güzel ki herhangi bir sıvı malzemeyle karıştırdığın anda pembe bir renk alıyor. 

Ayrıca bütün mor renkli yiyecekler gibi harika bir antioksidan deposu. Yani yaz-kış tüketmemiz gereken bir sebze.

Kırmızı lahanayla yapabileceğiniz en kolay tarif salatası olacaktır. İşte bende size bu salata tarifini vereceğim.

Videosunu çektim. YouTube kanalımda diğer değişik ve lezzetli tariflerimin arasında yerini aldı. Merak etmeyin buraya da videoyu koyacağım. İzleyemeyecekler içinde tarifi anlatacağım. Evet işte lezzetli salatamızın tarifi:

Kırmızı Lahana Salatası:

6 kişilik

Malzemeler:

  • 1 orta boy kırmızı lahana
  • 4 yemek kaşığı mayonez
  • 5 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım demet kadar maydanoz
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 5-6 adet siyah zeytin
  1. Kırmızı lahananın en üstteki yapraklarını yumuşamışsa atalım.
  2.  Uzunlamasına 2 ye bölelim. Ortasında beyaz damarları olduğunu göreceksiniz. 
  3. O kalın beyaz kısmı keserek çıkaralım. Çünkü çok sert olduğu için salatada çok fazla fark edilecektir.
  4. Ve çok küçük parçalar halinde doğrayalım. İsterseniz rendenin iri kısmıyla rendeleyebilirsiniz.
  5. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz dökün. ve parmaklarınızla yavaş yavaş ovuşturarak tuzun lahanaya işlemesini ve yumuşamasını sağlayın. 
  6. Sonra zeytin hariç diğer malzemeleri içine katın. İyice karıştırın
  7. Servis tabağına alın ve zeytinlerle süsleyin.
  8. Nefis salatamız hazır.
  9. İsterseniz bu salataya ceviz içi de katabilirsiniz Çok yakışıyor.
  10. Şimdiden afiyet olsun.

Çarşamba, Ekim 28, 2020

KREMALI KARNABAHAR ÇORBASI

 Kesinlikle nefis bir çorba. Karnabahar sevmeyenlerin bile kase kase içeceğini garanti ederim. Yapması kolay, hem besleyici hem lezzetli bu güzel çorba, özellikle soğuk havalarda içinizi ısıtacak. İşte malzemeler ve tarifi. Tarifini isterseniz aşağıya yazacağım oradan isterseniz videosunu ekleyeceğim, oradan seyrederek alabilirsiniz.

Karnabahar Çorbası Tarifi:

5-6 kişilik

  • 5-6 parça çiçek karnabahar
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 6-7 dal dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Sebzeleri rendeleyin. (Blendırdan geçirerek pürüzsüz bir çorba yapacaksanız iri parçalar halinde doğrayabilirsiniz)

Tencereye yağı koyun eriyince soğanı ekleyin. Biraz kavurun.

Unu ekleyin. Onu da biraz kavurup tüm sebzeleri katın. Bir kaç karıştırdıktan sonra 5 su bardağı suyu ekleyin.

Tuz ve karabiberi katıp tatlandırdıktan sonra iyice karıştırarak unun topaklanmamasını sağlayın.

Kaynamaya başlayında ocağı kısıp sebzeler pişene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Eğer sebzeleri iri parçalar halinde kattıysanız bu aşamada blendırdan geçirin)

Kremayı ekleyin. Karıştırarak iyice çorbaya karışmasını sağlayın. Kaynamaya başladığı zaman çorba hazır ateşi kapatabilirsiniz.

Dereotunu ister servis sırasında isterseniz ateşi kapattıktan sonra katın.

Afiyet olsun.

Pazartesi, Ekim 05, 2020

Mis Gibi Limon Aromalı Limonlu Kurabiye

Limonlu Kurabiye Tarifi /Limonlu Tarifler /Tatlı Tarifleri
Kolayca yapabileceğiniz çok lezzetli bir kurabiye. İçine kattığım bolca limon kabuğu rendesi harika bir aroma verdi.

Kurabiyenin videosunu da çektim. İsterseniz videoyu seyredebilir ve YouTube kanalıma destek verebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Limonlu Kurabiye 20 adet Malzemeleri;
  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un (320 gram)
  • 4 limonun kabuğunun rendesi
  • 1/2 limonun suyu (4 yemek kaşığı)
  • 1/2 paket kabartma tozu
Yoğurma kabına tereyağını, yumurtayı, toz şekeri koyup karıştırın.
Limon suyu ve limon kabuğu rendesini katın.
Diğer malzemeleri de ekledikten sonra ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
Cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlayın.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
İsterseniz üzerine şekil verin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 22-25 dakika pişirin.
Soğuyunca tepsiden çıkarın.
Afiyet olsun.

Perşembe, Eylül 10, 2020

Nedir Bu Açık Süt Modası?

Erken uyumayı deniyorum bir süredir. E tabi vücut alışmış geç saate, hemen uyum sağlayamadı. Ben de bu yüzden tıpkı çocukluğumdaki gibi ballı süt içmeye başladım. Normalde çok fazla süt içme alışkanlığım yoktu. Halbuki severim de. Neyse işte her akşam süt içmeye başlayınca haliyle markette de alışveriş sepetime daha fazla süt eklemeye başladım. 



Tam da bununla ilgili bir hikaye anlatacağım size…
Dün markette yine süt reyonunda seçim yapmaya çalışırken yakınımda bir kadın belirdi ve kınayan gözlerle bir bana, bir de elimdeki ambalajlı süte baktı. Ben de dayanamam böyle durumlarda, hemen bir sıkıntı mı var diye sordum. Meğer hanımefendi kutu süt almama takılmış.  Doğal ve organik sütler açıkta satılırken, neden marketten kutu süt aldığımı sordu. Sağlığımız konusunda bu kadar hassasken; ben de ambalajlı ve açık sütler hakkında bildiklerimi tek tek açıklamak istedim. 

1- Açık sütler doğal ve organik değildir. Organik sertifikası olmayan hiçbir gıda için organik diyemeyiz.
Piyasada çeşitli markalarla satılan açık sütler var. Bunlar hangi denetimlerden geçiyor, hangi koşullarda üretiliyor bilmiyoruz. Çünkü açıkta satılan sütler denetlenmeyen kayıt dışı sütler. Kaynağını bilmediğiniz, denetimden geçmeyen bir süte doğal denilemez.
2- Ambalajlı sütler katkı maddesi eklenmeden kutulandığından sağlıklıdır.Çiğ sütler tüm dünyada ambalajlanmadan önce ısıl işlemden geçirilir. Böylece insanlarda ciddi hastalık riski oluşturabilecek etkenler sütten tamamen uzaklaştırılır. Açıkta satılan sütler herhangi bir işlemden geçmediği için bu ciddi sağlık riski her zaman var.  
3- Çiğ olarak tüketime sunulan açık sütlerde soğuk zincir sağlanamadığından, tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde bakteriler çoğalır.
4- Açık sütler alındıktan sonra evde uzun süre kaynatılır. Bu kaynatma esnasında vitamin ve besin kaybı yaşanır. 



Ben tabii ayaküstü kısaca tüm süreci anlattım hanımefendiye. Ki bunları bilmek için uzman olmaya gerek olmadığını, kısa bir araştırmayla ve biraz daha bilinçlenerek bu bilgilere kolayca ulaşabileceğini vurguladım. Ön yargıları kırıldı ve konuşmanın sonunda bana hak verdi. Söylediklerim hanımefendide ne kadar etkili olmuştur, açık süt alma alışkanlığından vazgeçebilir mi bilmiyorum ama en azından bir kişiye daha, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdiğim ve sağlık gibi önemli bir konuda bu yanlışların ne tür tehlikeler barındırdığını anlattığım için mutluyum. Bir yandan da insanlara, araştırmadan etmeden körü körüne bir şeylere inandıkları için de kızıyorum.  Tüm dünyada olduğu gibi, ısıl işlemden geçen ve besin kaybına uğramayan kutu sütlerden güvenle tüketmek varken, macera aramak neden gerçekten anlamıyorum. 
Siz siz olun, bilmediğiniz sütleri kullanmayın. Güvenli ve denetimli, ambalajlı sütün rahatlığını bırakıp macera aramayın. Benden söylemesi. 
 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Pazar, Eylül 06, 2020

KIRMIZI BİBER ÇORBASI TARİFİ

Çorba tarifleri, videolu tarifler ve kırmızı biberli çorba
Çorbaları seviyorum ve bu çorbayı da sevdim. Hem yaz çorbası çünkü taze mis kokulu domatesler ve yine canlı kırmızı ve etli kapya biberler yazın mis kokularıyla harika bir çorba ortaya çıkarıyor. 
Daha öncede kırmızı biberli bir çorba tarifi vermiştim. Onda tavuk suyu ve tavuk eti vardı. Bu çorbada et yok ama isterseniz et suyu veya et koyabilirsiniz. Evet tarife geçiyorum.
Kırmızı Biber Çorbası Nasıl Yapılır?
5-6 kişilik
Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber (kapya biber)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
Kırmızı biberleri fırının ızgara kısmında en yüksek derecede 15 dakika kadar közleyin.
Biberlerin kabukları kararıp yanana kadar pişirin.
Soğuyunca kabuklarını soyun ve küçük doğrayın.
Kuru soğanı da küçük küpler halinde doğrayın.
Domatesleri rendeleyin. Sarımsağı rendeleyin.
Tencereye tereyağını ve sıvı yağı ekleyin.
Eriyince kuru soğanı ve sarımsağı ekleyin bir kaç dakika kavurun.
Unu ekleyin. Karıştırarak 1-2 dakika kavurun.
Domates rendesini biberleri ekleyin.
5 su bardağı suyu katın. Topaklanmaması için  kaynayana kadar devamlı karıştırın.
Tuz,karabiber,kırmızı pul biberi ekleyip 20 dakika kısık ateşte pişirin.
Blendırdan geçirin. (isteğe bağlıdır. İsterseniz az geçirin veya hiç geçirmeyip taneli çorba yapın)
Sos için sıvı yağ, tereyağı ve naneyi 1 dakikalığına pişirin.
İster servis sırasında isterseniz hemen çorbaya dökün.
Afiyet olsun.

Pazartesi, Ağustos 24, 2020

KAHVALTILIK CEVİZLİ SALÇA

cevizli salça,kahvaltılık sos,Nefis tarifler, kişniş otu, videolu tarifler
Kahvaltı benim favori öğünüm ve bu asla değişmeyecek. Kahvaltıyı hazırlamaya başladığım anda değişik ne yapabilirim diye düşünceler kafamda gider gelir. Çünkü standart malzemelerim peynir, domates, zeytin ve yumurtanın yanına mutlaka değişik bir lezzet koyarım. Beni çok mutlu eden ve güne keyifle başlamamı sağlayan işte budur.
Bugünde güzel ve değişik bir tarif vereceğim. Aslında bolca ekmek yediriyor. Habire ekmeğe sürüp yemek istiyorsunuz. Yani her zaman yapılmadığı için arada bu kadarcık ekmekte yenilir. İşte tarifim;
KAHVALTILIK CEVİZLİ SALÇA TARİFİ
Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acı tatlı isteğe bağlı)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Sıvı yağı tavaya koyun ve ısıtın.

Salçaları ekleyin. Sadece 1 dakika karıştırarak pişirin. 
Ateşi kapatıp ceviz içi ve kekiği ekleyin.
Lezzetli kahvaltılığımız hazır.
Afiyet olsun.