10 Ocak 2017 Salı

PROFİTEROL

Bu lezzetli tatlıyı, yılbaşı gecesi için harika gideceğini düşünerek bir kaç gün evvelden yapıp, sizlerle paylaşmak istemiştim. Ama gel gör ki başından sonuna kadar her şey ters gitti. telefonumun kayıt alanı bitince video çekmek eziyet oldu. Çekiyor diye düşünürken aşamaları çekmediğini fark edince neredeyse ağlayacaktım. Ha bu arada tam tepsiyi fırına koyacağım sıra telefonumu hamurların üstüne düşürdüğümü de söyleyeyim. Hem telefon hem hamurlar mahvoldu. Ayrıca arada elektrik kesilmelerinin soktuğu sinir krizini de üstüne tuz biber oldu :)
Sonunda ya sabır diyerek bitirdim. Ama bu sefer de hava karardığı için zaten pek hoş bir ışıklandırmaya sahip olmayan evimde güzel bir fotoğraf çekemeyeceğimden ertesi güne kaldı. Ertesi gün fotoyu çektim ama alışverişe çıkmam gerektiği için sizlerle paylaşmaya vaktim olmadı. Derken yılbaşı gecesi geldi. Hazırlıklar nedeniyle paylaşamadım. Ve bugüne geldim. İnanın o kadar saçma sapan terslikler oldu ki, bu tarifi paylaşıp derin bir oh çekeceğim.
PROFİTEROL TARİFİ:
40 adet
Şu Hamuru için:
  • 250 ml su
  • 4 orta boy yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 110 gram tereyağı
  • 1 + 1/4 su bardağı un (175 gram)
Pasta Kreması İçin:
  • 500 ml süt
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Sosu İçin:
  • 160 gram bitter ve sütlü çikolata
  • 100 ml krema
Şu Hamurunun Hazırlanışı:
Su, yağ, tuz ve toz şekeri bir tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca unu katın. Hızlıca karıştırarak birbirine yedirin. Ocaktan alın. Hafif ılıyınca yumurtaları teker teker kırın. Her kattığınız yumurta da mikserle çırparak hamura yedirin. Sonra diğerini kırın. Akışkan olmayan yumuşak bir hamur elde edin. 
Hamuru sıkma torbasına doldurun. Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurlar sıkın. Sivri kısımlar oluştuysa ıslak parmağınızla düzeltin.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika daha sonrasında ısıyı 150 dereceye düşürerek 15 dakika pişirin. Fırının kapağını biraz aralık bırakarak soğumasını sağlayın.
Kremanın Hazırlanışı:
Tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye koyun. Pütürsüz olana kadar karıştırın. Fokurdamaya başlayınca 5 dakika pişirin. Ocaktan alıp tereyağını katın. Ilıyıncaya kadar karıştırarak soğutun.
Sosun Hazırlanışı:
Kremayı ısıtın. Parçaladığınız çikolatayı içine ekleyerek eritin. Kaynatmadan ocaktan alın.
Profiterol Hazırlanışı
Hazırladığınız hamurların ister alt kısmından minik bir delik açın. İsterseniz enlemesine 2 ye bölerek orta kısmını aralayın. 
Kremayı sıkma torbasına doldurup, açtığınız delikten hamurların içine doldurun. Servis tabağına alın.
Çikolata sosunu üzerine dökerek servis yapın.
NOT: Videosunu çektim. Şu anda hazırlık aşamasında. En kısa zamanda Blogumda ve You tube kanalımda paylaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder