Pazar, Temmuz 27, 2014
Cumartesi, Temmuz 26, 2014
KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK
KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK TARİFİ
12 ADETMalzemeler:
- 3 adet yufka
- 500 gram kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Yarım paket kuş üzümü (20 gram) (isterseniz koymayabilirsiniz)
- 2 paket çam fıstığı (dolmalık fıstık)
- 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Susam ve çörek otu (üstüne serpmek için)
- 1,5 çay bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- Soğanı yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın. Kuş üzümünün sapları varsa ayıklayın ve sıcak suda 5-6 dakika bekletin. Sonra süzün.
- Tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca fıstıkları ekleyin. Altın sarısı renk alana kadar kavurun ve süzerek bir kaba çıkarın.
- Fıstıkları kavurduğunuz yağa soğanları ekleyin. Hafif rengi sararınca kıymayı katın. Kıymanın rengi değişip yağını salana kadar kavurun. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü katın ve karıştırın. 1 dakika karıştırarak kavurun. Ocağı kapatın ve ılınmaya bırakın.
- Bir kapta sütü, sıvı yağı ve yumurtayı iyice karıştırın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yufkaların bir tanesini temiz bir zemine serin. Üzerine hazırladığınız sütlü yumurtalı harçtan sürün. İkiye katlayın. Birbirine eşit 4 üçgen parçaya bölün.
- Kıymalı harçtan 1,5- 2 kaşık kadarını üçgen yufkanın geniş kenarına yayın ve iç malzemenin dökülmesini önlemek için, kenarlarını içe doğru katlayın. Sigara böreği yapar gibi rulo yaparak sarın.
- Bütün yufkalara aynı yöntemi uygulayarak 12 adet geniş uzun börekler elde edin.
- Mümkünse yağlı kağıt serilmiş yoksa yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan sütlü harçtan bolca sürün. Susam veya çörek otu yada ikisinden de serpin.
- Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
- Afiyet olsun.
NOT: Bu börekle ilgili üzerini çizeceğim tek nokta var. Kuş üzümü isterseniz katmayabilirsiniz. Çünkü hafif bir tatlılık veriyor. Ben ve kızım beğendik ama eşim kuş üzümünün böreğe verdiği hafif şekerli tadı pek sevmedi. Sizin damak zevkinize de uymuyorsa katmayın derim. Çünkü dolmalık fıstıklı da çok harika oluyor. Sadece onu katın. Harika bir böreğiniz olsun.
Çarşamba, Temmuz 23, 2014
GÜLLAÇ
Güllaç, Ramazanla özdeşleşmiş bir tatlı. Ramazan deyince aklımıza gelen neredeyse tek tatlı. Çokta hafif, lezzetli herkesin sevdiği sütlü tatlılardan. Yapımı da çok kolay. Hazır paketler halinde satılan nişastadan yapılmış yufka ile yapılıyor.O yüzden yapımı çok kolay.
Ben de Ramazanın başından beri tarifini sizler için vermek ve bu güzel tatlıyı tariflerim arasına eklemek istedim. Orucun ilk haftasında yaptım. Ama nedense bir türlü veremedim. Bugün bu tarifi vermeye kesin kararlıyım. Siz de hala bu güzel tatlıyı yapamadıysanız hemen bir güllaç yufkası alıp bu akşam için yapın. Harika bir tatlınız olsun.
GÜLLAÇ10-12 kişilik
Malzemeler:
- 1 paket güllaç yufkası (güllaç yaprağı)
- 1,5 litre süt + 2 su bardağı süt
- 3 su bardağı toz şeker
- süslemek için Hindistan cevizi,fındık fıstık,ceviz, kiraz şekerlemesi.
Sütü ve şekeri birlikte kaynatın.. Sonra parmağınızın yanmayacağı sıcaklığa gelene kadar ılıtın.
İçinde güllacı sütle yumuşatacağımız ve güllaç tatlısını servis etmek için kullanacağınız 2 kap hazırlayın. Islatacağınız kap, geniş bir fırın tepsisi olabilir.
Güllaç yufkasını fırın tepsisinin içinde üzerine bolca süt dökerek yumuşatın ve içine bir kepçe süt döktüğünüz kaba yerleştirin. Üzerine ufalanmış fındık, fıstık veya cevizden biraz serpiştirin. 1 kepçe süt gezdirin.
2. yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.
Son yufkanın üzerini kalan iç malzeme ile süsleyin.
Eğer nar mevsimi ise nar da çok yakışıyor.
Kalan sütten 2 su bardağını ayırıp. kalan sütü hazırladığınız güllacın üstüne gezdirin. İyice ılındıktan sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
Ayırdığınız sütü servis ederken güllacın üstüne gezdirmek için kullanın. Bu benim metodum.. Çünkü, güllaç yufkaları çok çabuk sütü çekiyor ve kuru bir hal alabiliyor. O yüzden ben her zaman biraz şekerli sütten ayırıp servis sırasında güllacın üzerine döküp adeta onu yeniden canlandırıyorum.
NOT: Burada verdiğim süt ve şeker oranı aldığım güllaç paketinin arka kısmında yazan tarifteki miktardır. (2 su bardağı süt hariç. O benim miktara eklediğim süttür.)
Sizde güllacı yaparken arka tarafında yazılı tarife göre yapın. Ancak mutlaka 1,5 -2 su bardağı fazladan süt ekleyin. Çünkü sizde göreceksiniz her zaman o tariflerde yazan sütü tamamiyle çekiyor ve 1 kaç saat sonra, özellikle ertesi güne kalınca mutlaka kuru ve yavan bir güllaç oluyor.
İşte o zaman ayırdığımız şekerli sütü üzerine gezdirdiğimizde çok lezzetli bir hal alıyor.
Salı, Temmuz 22, 2014
İFTAR MENÜSÜ 13
YOĞURT ÇORBASI
SEBZELİ ET SOTE
PATLICANLI PENNE MAKARNA
KIRMIZI SOĞANLI KIVIRCIK SALATA
ÇİLEK SOSLU DONDURMALI TATLI TARİFİ
Pazartesi, Temmuz 21, 2014
ÇİLEK SOSLU DONDURMALI YAZ TATLISI
Bugün çok hafif bir tatlı yaptım. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinletecek ve keyifle yenilecek bir tatlı. Meyveli ve dondurmalı, hem tatlı hem mayhoş. Bence harika oldu. Canınız tatlı çektiğinde bu tür hafif tatlılar her zaman en idealidir. İsterseniz içine katılan dondurma yerine hafif bir muhallebi yapıp onunla hazırlayabileceğiniz bir tatlı.
ÇİLEK SOSLU DONDURMALI YAZ TATLISI5-7 kişilik
Malzemeler:
- 400 gram çilek
- 2 orta boy yeşil elma
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 400-500 gram vanilyalı ya da Maraş dondurması
- 10-15 adet kadar yulaflı ya da kakaolu bisküvi
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 6-7 adet çilek (süs için)
Çileklerin sap ve yapraklarını temizleyin. Bolca yıkayın. Süzün.
Yeşil mayhoş elmaların kabuğunu soyun ve rendeleyin. Çileklere ekleyin. Toz şekeri de ilave ettikten sonra blendırdan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Ocağa koyup 5-6 dakika kadar pişirin. Limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Soğumaya bırakın.
Soğuyan çilekli sosu servis edeceğiniz kaplara eşit şekilde paylaştırın.
Daha da soğuyup hafif katılaşması için buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Bisküvileri iyice ezerek un haline getirin.
Servis edeceğiniz zaman çilekli sosun üzerine dilediğiniz kadar dondurma koyduktan sonra üzerine, ufalanmış bisküviden serpin.
Çilekle süsledikten sonra dondurma erimeden servis edin. afiyet olsun.
NOT: Dondurmayı kaplara koymadan 10 dakika evvel çıkarırsanız, hafif yumuşamış olur ve rahatlıkla sosun üzerine koyabilirsiniz.
Yine çilekli sosu buzdolabında 1-2 saat bekletirseniz özellikle yüzeyi sertleşeceği için dondurmayı rahatlıkla üstüne yerleştirebilirsiniz.
Bu tatlıyı bir kaç değişik şekilde hazırlayabilirsiniz. Mesela kabın en altına sos yerine 1 yemek kaşığı erimiş tereyağı ile karıştıracağınız ufalanmış bisküviyi taban olacak şekilde yerleştirin. Üzerine dondurmayı ekleyin. En üste de çilekli sos koyarak bu güzel tatlıyı tamamlayın.
Yine bir önerim de bu tatlıyı dondurma yerine muhallebi ile yapabilirsiniz. Hangi şekilde yaparsanız yapın hepsi de çok lezzetli oluyor. Tarif ve öneriler benden damak zevkinize göre yapmak sizden.
Afiyet olsun.
İFTAR MENÜSÜ 12
TEL ŞEHRİYE ÇORBASI
RULO KÖFTE
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
ŞEFTALİLİ KREMALI TATLI
Bugünkü menümüz bu şekilde. Umarım beğenmişsinizdir. Şimdiden afiyet olsun.
En sevdiğim çorbalardan birisidir. Bol şehriye patates, havuç ve yanında da limon. Hepsi bir arada çok lezzetli bir çorba oluyor. İftar içinde hem sebzeli hem de doyuruculuğu ile ideal bir çorba.
Tarif için burayı tıklayınızRULO KÖFTE
Yine sağlıklı bir yemek. İçinde hem et hem de bolca sebze var. Ayrıca yanın da servis edilen patates püresi de lezzeti ile köfteyi tamamlıyor.
Tarif için tıklayınız.ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
Zeytinyağlı yaprak sarma için söylenecek bir şey yok. Tek kelime ile şahane. Yedikçe yiyesiniz gelecek bir zeytinyağlı. Rulo köfteye de yakışacak tamamlayacak bir yemek.
Tarif için burayı tıklayınızŞEFTALİLİ KREMALI TATLI
Bu tatlı çok hafif bir tatlı. Ancak siz şimdi içinde glutensiz unla yapılmış kedi dilleri var diyebilirsiniz. Kedi dillerini ister normal unla kendiniz yapın ki aynı tarif ile yapacaksınız. isterseniz hazır kedi dili alıp bu güzel tatlıyı yapabilirsiniz. Şeftali yerine de kayısı, mango gibi başka meyveler kullanabilirsiniz.
Tarif için burayı tıklayınızBugünkü menümüz bu şekilde. Umarım beğenmişsinizdir. Şimdiden afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)