Çarşamba, Ağustos 20, 2014

KESTANELİ ÇİKOLATALI PASTA

Bir kaç haftadır, önce hastalıklarla uğraşma sonunda kısa bir tatil derken tabi blog geri planda kaldı. O yüzden bugün hızlıca bir tarif yazayım ve sizleri unutmadığımı göstereyim istedim. Bugünkü vereceğim tarifi, bir kaç hafta önce yapmıştım ve hastalık telaşı içinde yazmaya vakit bulamamıştım. 
Kestaneli Çikolatalı Pasta, tamamiyle hazır malzemelerden oluşuyor. Hazır pasta tabanı, kestane şekeri, krema ve çikolata. Malzemeler bu kadar az ve yapımı çok basit. Gerçeği söylemek gerekirse pastayı yaparken sonunda bu kadar lezzetli bir pasta olacağını düşünmemiştim. İnanın lezzetine bayıldım. Hatta herkes bayıldı. Amacım evdeki hediye gelen kestane şekerlerini değerlendirmekti. Çok harika bir değerlendirme oldu. Kestane sevenlerdenseniz bu pastayı mutlaka yapın derim.

Salı, Ağustos 05, 2014

YUVA POĞAÇA KARIŞIMI

Yuva, Poğaça, Karışımı, Poğaça tarifi, nefis, tarifler, çay, saati, lezzetli, kolay, pratik, kişniş otu
Poğaça yapmanın, hele ki yumuşacık puf puf bir poğaça yapmanın ne kadar zor olduğunu çoğumuz biliyoruz. Aynı malzemeleri kullandığımız halde bazen aynı lezzette ve yumuşaklıkta poğaça yapmak bile çok zordur. Ama artık bunu dert etmemiz gerekmiyor. Çünkü geçenlerde markete gittim. Hazır pasta ve kek karışımları satılan reyona girdiğim de bir de baktım ki Yuva Poğaça Karışımı adı altında harika bir ürün çıkmış. Ne zaman çıktığını bilemiyorum ama ben yeni fark ettim. Hemen denemek için 1 kutu aldım. İçinde 2 poşet toz karışım var. Belirtilen ölçülerdeki un, yumurta ve margarine bu toz karışımı ekliyorsunuz. Her poşetten 16 poğaça elde ediliyor. Güzel ve lezzetli poğaçalar. Eğer çok aceleniz varsa ve özellikle de ne yaparsanız yapın istediğiniz yumuşaklıkta hani pastahane poğaçası derler ya işte öyle poğaçalar yapamıyorsanız Yuva Poğaça Karışımını denemenizi öneririm. Ben ve evdekiler çok beğendi. 

Pazar, Temmuz 27, 2014

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, Şerbetli Tatlı, Tarifler, Tatlı, Kişniş, Kişniş Otu, İrmik, Bayram tatlıları, İftar menüsü
Gül Tatlısı Tarifi
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı erimiş margarin (yarısı tereyağı olursa daha iyi olur)
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket fındık (25-30 adet)

Cumartesi, Temmuz 26, 2014

KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK

kıymalı börek, fıstıklı börek, kuş üzümlü börek, börek,börek tarifi, börek tarifleri

KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK TARİFİ

12 ADET
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 500 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım paket kuş üzümü (20 gram) (isterseniz koymayabilirsiniz)
  • 2 paket çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Susam ve çörek otu (üstüne serpmek için)
Harcı için:
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  1. Soğanı yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın. Kuş üzümünün sapları varsa ayıklayın ve sıcak suda 5-6 dakika bekletin. Sonra süzün.
  2. Tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca fıstıkları ekleyin. Altın sarısı renk alana kadar kavurun ve süzerek bir kaba çıkarın. 
  3. Fıstıkları kavurduğunuz yağa soğanları ekleyin. Hafif rengi sararınca kıymayı katın. Kıymanın rengi değişip yağını salana kadar kavurun. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü katın ve karıştırın. 1 dakika karıştırarak kavurun. Ocağı kapatın ve ılınmaya bırakın.
  4. Bir kapta sütü, sıvı yağı ve yumurtayı iyice karıştırın.
  5. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yufkaların bir tanesini temiz bir zemine serin. Üzerine hazırladığınız sütlü yumurtalı harçtan sürün. İkiye katlayın. Birbirine eşit 4 üçgen parçaya bölün.
  6. Kıymalı harçtan 1,5- 2 kaşık kadarını  üçgen yufkanın geniş kenarına yayın ve iç malzemenin dökülmesini önlemek için,  kenarlarını  içe doğru katlayın. Sigara böreği yapar gibi rulo yaparak sarın. 
  7. Bütün yufkalara aynı yöntemi uygulayarak 12 adet geniş uzun börekler elde edin.
  8. Mümkünse yağlı kağıt serilmiş yoksa yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan sütlü harçtan bolca sürün. Susam veya çörek otu yada ikisinden de serpin.
  9. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
  10. Afiyet olsun.
NOT: Bu börekle ilgili üzerini çizeceğim tek nokta var. Kuş üzümü isterseniz katmayabilirsiniz. Çünkü hafif bir tatlılık veriyor. Ben ve kızım beğendik ama eşim kuş üzümünün böreğe verdiği hafif şekerli tadı pek sevmedi. Sizin damak zevkinize de uymuyorsa katmayın derim. Çünkü dolmalık fıstıklı da çok harika oluyor. Sadece onu katın. Harika bir böreğiniz olsun. 

Çarşamba, Temmuz 23, 2014

GÜLLAÇ

Güllaç, Tarifi, Sütlü, Tatlı, Bayram, İftar, Ramazan, Menüsü, Nefis, Kolay, Pratik, Kişniş
Güllaç, Ramazanla özdeşleşmiş bir tatlı. Ramazan deyince aklımıza gelen neredeyse tek tatlı. Çokta hafif, lezzetli herkesin sevdiği sütlü tatlılardan. Yapımı da çok kolay. Hazır paketler halinde satılan nişastadan yapılmış yufka ile yapılıyor.O yüzden yapımı çok kolay. 
Ben de Ramazanın başından beri tarifini sizler için vermek ve bu güzel tatlıyı tariflerim arasına eklemek istedim. Orucun ilk haftasında yaptım. Ama nedense bir türlü veremedim. Bugün bu tarifi vermeye kesin kararlıyım. Siz de hala bu güzel tatlıyı yapamadıysanız hemen bir güllaç yufkası alıp bu akşam için yapın. Harika bir tatlınız olsun.
GÜLLAÇ
10-12 kişilik
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç yufkası (güllaç yaprağı)
  • 1,5 litre süt + 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • süslemek için Hindistan cevizi,fındık fıstık,ceviz, kiraz şekerlemesi.
Sütü ve şekeri birlikte kaynatın.. Sonra parmağınızın yanmayacağı sıcaklığa gelene kadar ılıtın.
İçinde güllacı sütle yumuşatacağımız ve güllaç tatlısını servis etmek için kullanacağınız 2 kap hazırlayın. Islatacağınız kap, geniş bir fırın tepsisi olabilir.
Güllaç yufkasını fırın tepsisinin içinde üzerine bolca süt dökerek yumuşatın ve içine bir kepçe süt döktüğünüz kaba yerleştirin. Üzerine ufalanmış fındık, fıstık veya cevizden biraz serpiştirin. 1 kepçe süt gezdirin.
2. yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.
Son yufkanın üzerini kalan iç malzeme ile süsleyin.
Eğer nar mevsimi ise nar da çok yakışıyor.
Kalan sütten  2 su bardağını ayırıp. kalan sütü hazırladığınız güllacın üstüne gezdirin. İyice ılındıktan sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
Ayırdığınız sütü servis ederken güllacın üstüne gezdirmek için kullanın. Bu benim metodum.. Çünkü, güllaç yufkaları çok çabuk sütü çekiyor ve kuru bir hal alabiliyor. O yüzden ben her zaman biraz şekerli sütten ayırıp servis sırasında güllacın üzerine döküp adeta onu yeniden canlandırıyorum.

NOT: Burada verdiğim süt ve şeker oranı aldığım güllaç paketinin arka kısmında yazan tarifteki miktardır. (2 su bardağı süt hariç. O benim miktara eklediğim süttür.)

Sizde güllacı yaparken arka tarafında yazılı tarife göre yapın. Ancak mutlaka 1,5 -2 su bardağı fazladan süt ekleyin. Çünkü sizde göreceksiniz her zaman o tariflerde yazan sütü tamamiyle çekiyor ve 1 kaç saat sonra, özellikle ertesi güne kalınca mutlaka kuru ve yavan bir güllaç oluyor. 

İşte o zaman ayırdığımız şekerli sütü üzerine gezdirdiğimizde çok lezzetli bir hal alıyor.

Salı, Temmuz 22, 2014

İFTAR MENÜSÜ 13

YOĞURT ÇORBASI
Menü, Yemek Menüsü, İftar Menüsü, Misafir Menüsü, İftar softası, Tarifler, Yemek Tarifleri, Kişniş otu, Bayram, Ramazan
                                                                    Tarif için tıklayınız

SEBZELİ ET SOTE
Menü, Yemek Menüsü, İftar Menüsü, Misafir Menüsü, İftar softası, Tarifler, Yemek Tarifleri, Kişniş otu, Bayram, Ramazan
                                                          Tarif için burayı tıklayınız

PATLICANLI PENNE MAKARNA
Menü, Yemek Menüsü, İftar Menüsü, Misafir Menüsü, İftar softası, Tarifler, Yemek Tarifleri, Kişniş otu, Bayram, Ramazan
                                                                 Tarif için tıklayınız.

KIRMIZI SOĞANLI KIVIRCIK SALATA
Menü, Yemek Menüsü, İftar Menüsü, Misafir Menüsü, İftar softası, Tarifler, Yemek Tarifleri, Kişniş otu, Bayram, Ramazan
                                                              Tarif için burayı tıklayınız.

ÇİLEK SOSLU DONDURMALI TATLI TARİFİ
Menü, Yemek Menüsü, İftar Menüsü, Misafir Menüsü, İftar softası, Tarifler, Yemek Tarifleri, Kişniş otu, Bayram, Ramazan
                                                           Tarif için burayı tıklayınız