12 Haziran 2013 Çarşamba

ACIKA (ACUKA)

Kahvaltıda değişik şeyler yemeği çok seviyorum. Hamur işleri,  kızartmalar, değişik reçeller hemen hepsi kahvaltının daha da keyifli olmasını sağlayan harika lezzetler.
Kızarmış ekmek üzerine sürülen yağla bal yada bal kaymak, zeytin ezmesi birde acıka yada bazı yerlerde acuka denilen cevizli, salçalı karışım. Benim en sevdiğim tatlardan birisi. Şimdi tarifini vereceğim ama tarifi iki türlü hazırlanıyor. İkisini de yapıp denedim. İkisi de harika olunca en güzeli hangisi karar veremedim.
O yüzden bence sizde iki tarifi de yapıp kendi damak zevkinize hangisi uygunsa ona karar verin derim. İkisinde de malzemeler aynı. Sadece yapılış şekli başka. Birisinde salça çiğden konuluyor. Diğerinde ise salçayı önce yağda kavuruyor, sonrasında diğer malzemeler katılıyor.
Birde bazı yerlerde ekmek içi katılmadan hazırlanıyor. Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz. Ben temel tarifleri veriyorum.Siz kendi damak zevkinize göre malzemeleri azaltıp çoğaltabilir. Daha da lezzetlendirebilirsiniz. İşte bu kadar. 
ACIKA: 
Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı ufalanmış ekmek içi (isteğe göre)
  • 1 su bardağı irili ufaklı ezilmiş ceviz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz (salçanın tuzuna göre ayarlanacak)
Sarımsakları ezin. Cevizi irili ufaklı parçalayın. Yaklaşık 2-3 dilim ekmek içini ufalayın. Salçayı ve tüm malzemeyi birbirine karıştırın. Tuzunu salçanın tuzlu olabileceğini düşünerek en son tattıktan sonra katın. Acı seviyorsanız biberi ona göre ayarlayın. Sarımsağı çok derseniz, 1 dişte koyabilirsiniz. Malzemeleri iyice karıştırın ve servis yapın.
Diğer Yöntem: Malzemeleri aynı şekilde hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Salçayı ilave edin. 1 dakika kadar karıştırarak kavurun. Sarımsağı ekleyin. Bir kaç kez daha karıştırıp kavurun. Ateşten alıp soğumasını bekleyin. Diğer malzemeleri katarak iyice karıştırın. Servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder