6 Nisan 2014 Pazar

SEBZELİ BİFTEK SOTE


SEBZELİ BİFTEK
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 4 adet inceltilmiş biftek
  • 400 gr. kültür mantar
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet orta boy havuç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:

  1. Dolmalık biberleri yıkayın, temizleyin ve 2 cm. kalınlığında ince şeritler halinde doğrayın.
  2. Kuru soğanı da piyaz şeklinde 1-2 cm. kalınlığında doğrayın.
  3. Etleri de 2-3 cm kalınlığında şeritler halinde uzun doğrayın.
  4. Havucu kabuğunu kazıdıktan sonra ince halka şeklinde doğrayın.
  5. Mantarların da kabuklarını soyduktan sonra 2 ye bölün.
  6. Vog tavayı veya normal tavayı ısıtın. Yağı ekleyin. Isınınca etleri ekleyin. Devamlı sallayarak 1-2 dakika ocağın orta gözünde yüksek ateşte soteleyin. Etlerin sulanmaması için ateşin yüksek olması ve yanmaması içinde devamlı karıştırmanız veya sallamanız gerekiyor. 
  7. 2 dakikanın sonunda piyaz doğranmış soğanı ekleyin. Bir kaç kez karıştırarak soteledikten sonra sırasıyla havuç ve biberleri en son da mantarları aynı şekilde karıştırarak ekleyin. 2-3 dakika soteledikten sonra tuzunu ve karabiberini katıp, ocağı kısın. Biraz suyunu verecektir. Üzerine bir kapak kapatın. 2-3 dakika da bu şekilde pişmesini sağlayın. Sebzeler çok fazla yumuşamamalı. O yüzden renkleri canlılığını yitirmeden suyunu çektirin ve kapatın. 
  8. Servis ederken ince kıyılmış maydanoz serpin. Afiyet olsun.
NOT: Burada önemli olan etleri yakmadan ve çok sertleştirmeden bir kaç dakika kavurup sebzeleri katmak ve sebzeleri de çok yumuşatmadan sotelemeyi bitirmek. Biftek zaten yumuşak olduğu için çok çabuk pişecektir. Fazla kavurursanız sertleşmeye başlar. Sebzelerde birazcık dişe gelecek dirilikte olmalı. Çin yemeklerinde olduğu gibi.  Ancak siz daha fazla pişmiş seviyorsanız kavurduktan hemen sonra en küçük ocağa alıp kısık ateşte kendi salacağı su ve buharıyla bir kaç dakika fazla pişirebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder