Geçenlerde kasaptan et alıyorum. Aa baktım orada da bir raf. Her türlü köfte harcı, pane harcı veya baharat karışımı, minik çöp şişler. Dayanamadım bir kaç tane tavuk baget aldım. Yanına da nasıl olduğunu denemek için Green Life markalı tavuk kaplama harcını aldım. Denedim. Toz halinde bir harç. Baharatlarla karışık. O yüzden lezzetli. Evde galeta unu ve değişik baharatlar yok ise bu harcı gördüğünüzde rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz. Ben ve eşim beğendik. Kızım da beğendi ancak toz halindeki harçla kızartılmış baget yerine daha çok sevdiği için parçacıklı bir harcı tercih edeceğini de belirtti.
Çarşamba, Şubat 05, 2014
TAVUK HARÇLI BAGET KIZARTMA
Günümüzde yemek, pasta börek yapmak artık çok daha kolay. Marketlerde işimizi kolaylaştıracak o kadar çok hazır ürün veya yardımcı ürün var ki adeta büyüleniyor hatta transa geçip hepsinden almak ve yapmak istiyorsunuz.
Pazartesi, Şubat 03, 2014
ETLİ KURU FASULYE
Kuru fasulye yemeği, klasik ev yemeklerinin en önemlisi, en sevileni ve en lezzetlisidir. Şöyle yanında bir bulgur veya pirinç pilavı, bir de turşu hatta bir de cacık. Of yeme de yanında yat misali. Herkesin canının çekeceği kadar güzel bir menü.
Nasıl olduysa ben böyle sevilen bir yemeği hem uzun süredir yapmamışım hem de bloguma koymamışım. Gerçekten anlayamadım. O yüzden hemen kolları sıvadım. Malzemeleri aldım. Fasulyemi yaptım. Yanına da arpa şehriyeli pirinç pilavı yapacağım. Bugün bizim evde mideler bayram edecek.
ETLİ KURU FASULYE6-8 Kişilik
Malzemeler:
- 1/2 kg. (2,5 su bardağı) kuru fasulye
- 1/2 kg. kuşbaşı dana eti
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kadar limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı su
- Kuru fasulyeyi, bir gece evvelden yabancı cisimlerden ayıklayın. Üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su koyun ve şişmesi için sabaha kadar bekletin. Suyunu süzün ve üstünü bir parmak geçecek kadar tekrar su koyup 5-6 dakika yüksek ateşte kaynatın. Bu suyu da süzün.
- Kuru soğanları küçük yemeklik doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup, çok küçük doğrayın.
- Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun. Eriyince doğradığınız kuru soğanları ekleyin. 2-3 dakika renkleri sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
- Kuşbaşı eti ilave edin. Kavurmaya devam edin.. Et suyunu verecektir. Suyunu tekrar çekene kadar pişirin. Domatesi ekleyin. Daha sonra 1-2 dakika kavurup salçayı katın. Salça ezilip eriyene kadar bir kaç kez karıştırın.
- Suyunu süzdüğünüz kuru fasulyeyi ekleyin. Tuzu, karabiberi, limon suyunu ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra suyu katın. Bir kaç kez karıştırıp kaynamasını bekleyin.
- Kaynayınca ocağın ateşini kısın ve kısık ateşte kuru fasulyeler yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
- Pilav ve turşu eşliğinde ikram edin. Afiyet olsun.
O yüzden sizin fasulyeniz daha erken veya geç pişebilir.
Arada kontrol ederek pişip pişmediğine bakınız. Dişinize değmeyecek yumuşaklığa gelmişse pişmiş demektir.
Bundan önceki kuru fasulyem 3 saatte pişmişti. Şimdi yaptığım ise 50 dakika da çok güzel pişti.
O yüzden her ne kadar süre vermiş isem de 35-40. dakikadan sonra sık sık pişip pişmediğini kontrol etmeniz en mantıklısıdır.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için haşladığınız suyun üstünde biriken köpüklerini temizlemeniz gerekiyor.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için haşladığınız suyun üstünde biriken köpüklerini temizlemeniz gerekiyor.
Pazar, Şubat 02, 2014
ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KUKİ
9-10 Adet
Malzemeler:
- 1 su bardağı biraz irice dövülmüş ceviz veya fındık
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 3 silme yemek kaşığı toz şeker
- 2 silme yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta akı
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Tepsiye yağlı kağıt serin ve biraz yağlayın.
Bütün malzemeleri karıştırın. Yemek kaşığı ile parçalar alıp aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında 10-12 dakika pişirin. Soğuyunca servis edin.
NOT: İçine çikolata parçacıkları katabilirsiniz. Fındık, badem yada sevdiğiniz malzemeler katabilir ve bu çok kolayca yapılan tatlıyı 10 dakikada hazırlayıp misafirlerinize, çocuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Fırında pişirirken çok sık kontrol ederseniz çok iyi olur. Çünkü üzümler çok çabuk yanmaya başlıyor. Üzümler kızarmaya başladığı an fırından çıkarınız.
Ben biraz daha yoğun olması için un ekledim. İsterseniz unsuz da yapabileceğiniz bir tatlı.
Cuma, Ocak 31, 2014
EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK
Geçenlerde kahvaltı için yaptığım çok basit bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Ekmek hamuru ile yapılıyor. Hamur hazır olunca yapımı da kısa sürüyor. Çok güzel bir kahvaltılık. Denemenizi öneririm.
EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK
13-14 Adet
Malzemeler:
Tereyağını eritin ve ılınmasını bekleyin. Sıvı yağla karıştırın.
EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK
13-14 Adet
Malzemeler:
- 3 ekmek hamuru
- 200 gram siyah zeytin
- 2 çorba kaşığı salça
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Tereyağını eritin ve ılınmasını bekleyin. Sıvı yağla karıştırın.
Salçayı da ekleyerek iyice karıştırarak salçanın erimesini sağlayın.
Ekmek hamurunu 1-2 kez yoğurun. 2 parçaya bölün.
Yağladığınız bir zeminde yarım santim kalınlığında bir hamur olana kadar ellerinizle veya bir merdane ile hamuru açın.
Üstüne salçalı karışımdan bolca sürün.
Diğer hamuru ister başka bir yerde aynı ebatta ve aynı şekilde açın. ya da açılmış hamurun ortasına koyup, parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak ve yayarak diğer hamur ebadında açın. Üst üste iki hamur elde edin.
Size yakın olan kenarından başlayarak uzun bir rulo olacak şekilde yuvarlayarak katlayın.
Orta kısmı uçlarından daha kalın olursa yine hafifçe bastırarak biraz inceltebilirsiniz.
Keskin bir bıçak yardımıyla 2 cm. kalınlığında rulolar kesin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olarak yerleştirin.
Kalan sos varsa üstlerine sürebilirsiniz.
Tepsiyi ılık bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın. (Ben fırını 10 dakika boyunca 50 dereceye ayarlayıp sonra ısıyı kapatıp 30 dakika bekletiyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz)
30 dakika mayalanma sonunda 170 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Perşembe, Ocak 30, 2014
ETLİ NOHUTLU TOPALAK
Günlerdir beni yatağa düşürüp, dövülmekten beter eden gribi atlatmaya çalışırken bir yandan da aklım blogumda idi. Her gün taze hazırlayıp içtiğim şifa çayı, ayrıca kefir ve şalgam suyu, pancar turşusu ve tel şehriyeli tavuk suyu çorba ile bardak bardak su sanırım birazcık iyi geldi. Bugün biraz toparlanmaya başladım. Keşke bütün bu faydalı ve koruyucu şeyleri çok daha önce içmeye başlasaydım. Belki grip yakınımdan bile geçemezdi. Bin pişmanın ama olan oldu. Şimdi her gün inşallah yarına iyi olacağım diyerek 4 gündür yatak döşek yatıyorum.
Yine de bugün biraz canlanınca hemen bir tarif yazayım dedim. Kızımın ve annemin kendini yorma, bak yarın daha kötü olursun azarlamalarına rağmen bu tarifi yazdım. Umarım yarına gerçekten kötüleşmem. Yoksa kızımdan çekeceğim var demektir :))
Pazartesi, Ocak 27, 2014
PANCAR TURŞUSU
PANCAR TURŞUSU
Malzemeler:
NOT: Öncelikle ben serin yer bulamadığımdan buzdolabında beklettim.
Malzemeler:
- 1 kg. pancar
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 1/2 su bardağı pancarın haşlama suyu
- 8-10 diş sarımsak
- 1/2 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı tuz
Pancarın kabuklarını soyun. İri parçalar halinde doğrayın. Üstüne çıkacak kadar kaynar su dökün. Kaynara çıktıktan sonra yaklaşık 25 dakika pişirin.
Pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin.
Sarımsakların kabuklarını soyup ikiye bölün.
Üzüm sirkesi, su, toz şeker ve tuzu karıştırın. (Boş bir kavanoza koyup çalkalayarak hem kolayca karıştırmış hem de toz şeker ve tuzun çabuk erimesini sağlamış olursunuz.)
Doğradığınız pancarları kavanoza yerleştirin. Aralarına sarımsaklardan serpiştirin.
Hazırladığınız suyu üstüne dökün. Arada kavanozun yanlarına hafifçe vurarak hem oluşan hava kabarcıklarını yok etmiş olursunuz. Hemde suyun boşluklara iyice dolmasını sağlarsınız. Ya da temiz bir bıçağı bir kaç yerine sokup çıkararak havasını alabilirsiniz.
Eğer kavanozda hala su alacak yer kaldıysa kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek kapak hizasına kadar tamamen dolmasını sağlayın.
Kapağını sıkıca kapatın. 10-12 gün serin ve loş bir yerde bekletiniz.
Bu tür kavanozlarda bekletilmesi gereken reçel, salça ve turşu gibi hazırlıkları yaparken kavanozların iyice yıkanmış ve sterilize edilmiş ve iyice kurulanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Ben kaynatacak büyüklükte tencerem olmadığı için iyice yıkayıp duruladıktan sonra çaydanlığımda kaynamakta olan suyun buharında yarım saat bekletiyorum. Tabi kapağına da aynı işlemi uygulamayı unutmayın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)