Salı, Temmuz 10, 2012

BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA


Beşamel soslu makarna, makarnanın en lezzetli ve görkemli hallerinden biridir. Aslında makarnanın her hali çok lezzetlidir. Soslu, sossuz, yağsız yada tereyağlı,  sebzeli, deniz ürünleri ile dopdolu hali ve spagettisi, burgusu, kepeklisi, ıspanaklısı, lazanyası ya say say bitmeyen çeşidi ve lezzeti ile hamur yemeklerinin baş tacıdır. En sevdiğim yemeklerdendir. Neredeyse her şeyle uyum sağlar. Her yemeğin yanına yakışır. Hatta salatası bile yapılır.
Evde kendimi güçlü kuvvetli hissettiğim zamanlarda kendim makarna yapmaya bayılırım. Güçlü hissettiğim zamanlar diyorum çünkü makarna hamuru gerçekten sert bir hamurdur ve onu açması biraz kuvvet ister. Hatta geçenlerde pasta malzemeleri satan bir dükkanda minik ve fiyatı da makul bir makarna kesme makinesi buldum ve aldım. İnşallah yakında denemelere başlayacağım. Gerçi manuel çalışan bir makine. Devamlı kolla çevirmek gerekiyor ama eminim yine de o sert hamuru açarken ki kadar yormuyordur. Neyse coştukça coştum en iyisi tarifime geçeyim yoksa şimdi gidip makarna yapacağım. Canım çekti.
BEŞAMEL SOSLU MAKARNA TARİFİ:
6-8 Kişilik
Malzemeler:
  •  Bir paket makarna
  • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı ılık süt (1 lt)
  • 2 su bardağı kaşar rendesi 
  • Beyaz toz biber (isteğe bağlı)
  • Muskat cevizi rendesi (isteğe bağlı)
  • tuz
Derin bir tencereye bolca su koyup içine de tahmini 2 yemek kaşığı tuz atıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca makarnayı içine atın ve yaklaşık 12- 13 dk. pişirin. Bu sürede makarna dişe değecek kadar yani çok pişmemiş hafif sert hale gelecektir. Sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
Makarna pişerken başka bir tencereye margarini koyun eriyince unu katın ve ağır ateşte unun renginin değişmemesine dikkat ederek 5 dk kavurun. Sonra ılık sütü yavaş yavaş katın ve bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir muhallebi kıvamında sos elde edene kadar ağır ateşte karıştırmaya devam edin. Eğer yine de pütürleşirse önemli değil. O zamanda bir blendir yardımıyla pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
Sosumuzu dibinin tutmaması  için hafif koyu bir kıvam alana kadar yani yaklaşık 10-15 dk devamlı yada sık aralıklarla karıştırın. En son tuzunu, beyaz toz biberi ve muskat cevizi rendesi ve yarım su bardağı kaşar rendesi katın ve karıştırdıktan sonra ateşi kapatın.
Bir fırın kabına makarnayı dökün üstüne de beşamel sosun yarısını dökün ve iyice karıştırın.Makarnanın her yerine nüfus etsin  Sonra üstünü bir kaşık yada spatula yardımıyla yayarak düzeltin kalan beşamel sosu da üstüne dökün onunda her yeri kaplamasını sağlayın. En üstünü de kalan kaşar rendesi ile döşeyin. Ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü nar gibi olana kadar pişirin.
Servis etmeden önce 10 dk dinlendirin. Afiyet olsun.

Perşembe, Temmuz 05, 2012

MISIR GEVREKLİ TAVUK

Tavuklu tarifler, Kolay tarifler, Fırın yemekleri, cornflakesli tavuk, glutensiz tarifler
Ve yine güzel bir tarif paylaşacağım. mısır gevrekli tavuk gerçekten çok lezzetli. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunacağınız lezzette ve görüntüde ve  bir o kadarda basit, kolayca yapılabilecek bir tarif.
Yanında pirinç pilavı ile servis yapmanızı öneririm. Birbirlerini çok güzel tamamlıyorlar.
Aslında 4 kişilik bir yemek ama iştahı fazla olmayanlar için 6 hatta 8 kişilik bile olabilir.
Çünkü 8 adet tavuk kalça şiş kullanacağız. Marketlerde aynı adla ambalajlı paketler halinde satılıyor. Kasabınıza da hazırlatabilirsiniz. Yanında pilavla birlikte bir tanesi de çok doyurucu oluyor.

Pazartesi, Temmuz 02, 2012

ELMALI TURTA

Elmalı tart tarifi, Elmalı tart nasıl yapılır. Elmalı tarifler. Kolay tarifler
Bugün sizlerle paylaşacağım tarif hakkında tek söyleyebileceğim kızımın çok sevdiği bir tarif olmasıdır. Ben şimdiye kadar bu turtayı  beğenmeyen kimse görmedim. Çünkü içinde birbiriyle çok iyi uyum sağlayan ve turtaya harika bir tat veren 3 malzeme var. Bunlar elma.  ceviz ve tarçın. Birbirlerine müthiş yakışıyorlar. Ayrıca sağlığımız için de çok yararlı yiyecekler. Merak edip yaptığınız takdirde ikram ettiğiniz konuklarınızın çok beğeneceğine ve hatta  tarifini isteyeceğine eminim.
Bu güzel tatlının videosunu da çektim. İsterseniz aşağıdaki videodan yapılışını izleyebilirsiniz. Ayrıca abone olursanız çok sevinirim.
ELMALI TURTA/ TART TARİFİ :
Malzemeler:
Hamuru için:
Elmalı tart tarifi, Elmalı tart nasıl yapılır. Elmalı tarifler. Kolay tarifler
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 150 gr. margarin veya tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
İç Malzemesi için:
  • 5 orta boy elma
  • 4-5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz 
Öncelikle iç malzemeyi hazırlamak için bir tencereye elmaları rendeleyin. 
Ocağa alın ve toz şekeri de ilave ederek 5-6 dk. pişirin. 
Sonra tarçını ve cevizi katın.
İyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Eğer elmalar yeşil hafif mayhoş elma ise 5 yemek kaşığı şeker koyun.
Diğer tatlı elmalardan ise 4 yemek kaşığı yeterli olacaktır.
Diğer tarafta fırını 180 dereceye ayarlayın.
Derin bir kaba yumuşamış margarini alıp toz şekeri katın . 
Yumurtaları ilave edin ve elinizle toz şeker eriyip yağ ve yumurtayla özleşene kadar karıştırın. 
Sonra elediğiniz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da katarak güzelce yoğurun. 
Sonra hamurun 1/3 nü koparın ve buzdolabında veya buzlukta 10 dakika kadar sertleşmesi için bekletin. Bu arada diğer hamurda dinlenmiş olur.
Yağladığınız bir fırın kabına veya borcama (benimki 26x26 cm. boyutunda kare bir borcam) dinlendirdiğiniz hamuru parmak uçlarınızla bastırarak eşit şekilde yayın.
Sonra üstüne elmalı iç malzemeyi yayın. 
Onun üstüne de buzlukta sertleştirdiğiniz hamuru bir rende yardımıyla her yerine gelecek şekilde rendeleyin. 
180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika yani üstü pembeleşene kadar pişirin. 
Afiyet olsun.

Salı, Haziran 26, 2012

CEVİZLİ FASULYE VE BÖRÜLCE SALATASI


Eşim geçenlerde elinde kilolarca cevizle geldiğinde, aklımdan hemen cevizle yapabileceğim türlü türlü tarifler geçti. Yine dergilerimi önüme yığdım ve bir dedektif ciddiyetiyle ceviz katkılı tüm tatlı ve tuzlu tariflerimi buldum işaretledim. Şimdi vereceğim değişik salata tarifi de güzel lezzetli bir tarif. Yaz aylarında yapabileceğiniz sağlıklı ve besleyici bir salata. Denemenizi tavsiye ederim.
CEVİZLİ FASULYE VE BÖRÜLCE SALATASI
4 kişilik
Malzemeler:
  • 350 gr. yeşil fasulye
  • 350 gr. börülce.
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı ceviz yağı(tercihe göre)
  • 1/2 çay bardağı elma sirkesi
  • yarım demet maydanoz
  • 1/2 limonun suyu
  • 1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • Karabiber
  • Tuz

  1. Yeşil fasulye ve börülceyi bol su ile yıkayın. Bir bıçak yardımıyla uçlarını ve varsa kılçıklarını temizleyin. İkiye bölerek küçültün.
  2. Fasulye iri ve geniş ise  uzunlamasına ikiye bölerek inceltin. Bir tencereye su koyun biraz tuz atıp kaynamaya başlayınca sebzeleri içine atın ve 5-6 dk haşlayın.
  3. Bu arada başka bir kaba soğuk hatta buzlu su hazırlayın. Haşlanmış sebzeleri renklerini ve diriliklerini korumaları için piştikleri anda süzüp buzlu suya aktarın. Soğudukların da tekrar süzün. Derince bir kaba alın. 
  4. Maydanozun yapraklarını  dallarından ayırıp iyice kıyın. sebzelere ekleyin.
  5. Ceviz yağını ve zeytinyağını  limon suyu ile karıştırın. Özleşmesi için çatalla çırparak karıştırın.
  6.  Sonra sirkeyi, tuzu, karabiberi ve ezdiğiniz sarımsakları ilave edip fasulyelerin üstüne dökün. İyice karıştırın.
  7. Cevizleri ister tavada hafif kavurduktan sonra ister taze haliyle üzerine serpiştirin. Afiyet olsun.
NOT: Ceviz yağı herkesin evinde hemen bulunacak bir yağ değil. O yüzden isterseniz katmayabilir yada cevizi ezerek püre haline getirip bir tülbent yardımıyla sıkarak yağını çıkarıp elde edebilirsiniz. Yada benim de yaptığım gibi cevizi havanda dövüp zeytinyağını da ilave edip biraz bekleterek , birbiriyle özleşmesini sağlayıp cevizli zeytinyağlı bir yağ elde edebilirsiniz. Burada amaç sonuçta tarifteki lezzeti yakalamak değil mi :))

Pazartesi, Haziran 25, 2012

NARENCİYE PELTESİ

Narenciye, pelte, tarifi, nasıl, yapılır, tatlı, hafif, pratik, nefis, kişniş, çay, ikram
Küçükken okullar yaz tatiline girdiği zaman rahmetli babaannemle uzun bir tren yolculuğu yaparak, sevgili Muazzez halamın yanına giderdik. Kara trenle  Ankara'dan başlayıp İzmir'de son bulan bu yolculukları çok severdim. Hem halamın yanına gittiğimiz için hemde tren restoranın da sunulan köfte patates ve birde portakallı pelteyi tekrar yiyeceğim için.
Trene her bindiğimizde ezberlemiş gibi istediğim şeydi köfte ve pelte. Bilmiyorum orada yediğim köftenin de peltenin de lezzeti bir başkaydı. Ben hayal meyal hatırlasam da aklımda kalan tat ve görüntü onun portakallı veya narenciyeli pelte olduğunu söylüyor.İşte bu yüzden bugün bile pelte veya jöle kıvamındaki tatlılar ilgimi çekiyor.
Şimdi size tarifini vereceğim pelte portakal ve greyfurtun hala bulunabildiği şu günlerde yapabileceğiniz tadı hoş, yemesi hoş, görüntü hoş ve daha da iyisi yerken içinizin serinleyeceği bir tatlı.
Narenciye, pelte, tarifi, nasıl, yapılır, tatlı, hafif, pratik, nefis, kişniş, çay, ikramNARENCİYE PELTESİ TARİFİ
Malzemeler :
4 kişilik
  • 2 su bardağı portakal suyu  (5 portakal)
  • 1 su bardağı greyfurt(1 büyük greyfurt)
  • 1/2 limonun suyu
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (isteğe göre)
  • süslemek için çikolata rendesi
Portakal, greyfurt ve limonu sıkın. Toz şekeri ilave edin.
Diğer yanda nişastayı, 1 su bardağı suyun içinde eritin. Bu arada şekerli meyve suyunu ocağa alın ve kaynamaya başlayınca portakal rendesini katın ve sonra nişastalı suyu yavaşça devamlı karıştırarak katın. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dk pişirin. Koyu kıvama gelince kapatın. Kaselere boşaltın. Ilıyınca soğuyana kadar buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce üzerine çikolata rendeleyin. Afiyet olsun.
NOT: Portakal kabuğu rendesi pelteye biraz acılık ve keskin tat veriyor eğer bu tadı sevmiyorsanız katmayın derim. Ayrıca şeker miktarı bence tam kıvamında ama kızım çok tatlı olduğunu söyledi çünkü daha ekşi tatlar seviyor. Sizde hafif ekşi olmasından seviyorsanız 1 yemek kaşığı kadar eksiltme yapabilirsiniz.

Çarşamba, Haziran 06, 2012

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

nefis, sağlıklı, glütensiz, vejataryen, yemek, tarifleri, zeytinyağlı, kişniş otu
Sizlere bir kaç tane enginar tarifi vereceğimi yazdığımdan beri kitapları araştırmaya başladım  ve değişik tariflerde buldum.
Ancak okuduğum kadarıyla çoğu tarifte kullanılan enginarlar o kadar körpe ve mini enginarlar ki aradığım halde maalesef onlardan bulamadım. Benim bulabildiğim enginarlar marketlerde satılan limon suyu içinde muhafazalı çanak enginarlar yada sokağımızın köşesinde sadece enginar satan amcadan  temizleterek aldığım tazecik ama körpe olmayan olgunlaşmış enginarlar.
Oysa benim aradığım Bodrum Güllük'te yaşarken ev sahibem olan yaşlı teyzenin bahçeden dalından kesip, en üst yapraklarını kopardıktan sonra sadece ikiye bölerek zeytinyağlı yemeğini yaptığı ve hala tadı damağımda olan körpecik enginar kalpleri. Şu ana kadar sadece konserve olanlarını bulabildim.
Belki İstanbul'da bir yerlerde onlardan bulma şansım olabilir. Ancak şimdilik enginarın taze yenileceği şu kısacık günlerde elimdeki taze çanak enginarları değerlendirip yaptığım klasik zeytinyağlı enginar tarifini vereceğim.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ:
2 veya 4 kişilik
Malzemeleri:
  • 4 adet enginar göbeği
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy havuç
  • 1/2 su bardağı bezelye
  • 7-8 adet arpacık soğan veya 1 orta boy kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • yarım limon suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 2 su bardağı su
  • tuz
  • Süslemek için 1-2 dal dereotu 
Patates ve havucu küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencereye  zeytinyağını koyup ısınınca arpacık soğanları yada kıydığınız kuru soğanı ekleyip rengi değişene kadar karıştırarak soteleyin.
Patates, havuç ve bezelyeyi de ekleyip bir kaç dakika daha sotelemeye devam edin. Tuzu, şekeri ilave edip karıştırın ve ateşi kapatın.
4 enginar göbeğini alacak ebattaki bir tencereye  poşetinden çıkarıp yıkadığınız enginarları yerleştirin ve üzerlerini hazırladığınız iç malzemeyle doldurun.
Limon suyu ve bir tutam tuz ile karıştırılmış 2 su bardağı suyu tencerenin kenarından ekleyin.Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 15-20 dk kısık ateşte pişirin. Servis yaparken dereotuyla süsleyin.Afiyet olsun.
NOT: Eğer iç malzemeyi hazırlayacak zamanınız yoksa marketlerde satılan garnitürler de aynı görevi görmekte. Tazesinin lezzetini vermese bile acelesi olanlar için güzel bir seçenek. 
Eğer garnitürle yapacak olursanız soğanları soteledikten sonra suyunu süzdüğümüz garnitürü soğanlara ilave ediyoruz ve sadece malzemelerin birbirine karışmaları için bir kez karıştırıp ateşi söndürüyoruz. Tarife aynı şekilde devam ediyoruz. Tekrar afiyet olsun.