Perşembe, Kasım 29, 2012

ISPANAK KÖKLÜ YEŞİL MERCİMEK


Bugün sabah sizlerle paylaştığım, ıspanaklı peynirli börek için kullanılan ıspanakların köklerini ve sap kısımlarını atmayın ayırın, başka bir tarifte kullanacağız demiştim. İşte ne zaman evde ıspanak kökü olsa ilk aklıma gelen ve hemen yaptığım yemek ıspanak köklü yeşil mercimektir  Ispanak yeşil mercimeğe çok yakışan bir sebze. Ayrıca ikisi de çok sağlıklı besinler. Denemeyenler için yeni, lezzetli ve sağlıklı bir yemek. Öneririm. İşte tarifim:

ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREK

börek tarifi, tarifleri, ıspanaklı börek tarifi,  nefis tarifler, kolay tarifler, pratik tarifler
Merhaba dostlarım. Bugün sizlerle çok lezzetli bir börek tarifi paylaşacağım. Bol ıspanaklı, hem de peynirle lezzetine lezzet katılmış çıtır çıtır bir börek. Ben değişik bir şekil verdim. Siz isterseniz bildik bir şekilde de yapabilir ve misafirlerinize sunabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınız içinde çok sağlıklı bir seçenek. Umarım beğenirsiniz.

Pazartesi, Kasım 26, 2012

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

KUŞBURNU, NEDİR, FAYDALARI, NELERDİR,  REÇEL, KİŞNİŞ
Bu siteyi kurduğumda amacım;  tariflerimi ama öncelikle değişik ve  genelde çok fazla tanınmayan lezzetleri denemek ve sonrada sizlerle paylaşmaktı.
Sonra biraz zaman geçti. Biriktirdiğim ya da yeni aldığım dergilere, kitaplara göz gezdirip ilginç tarifler ararken gözüme Türk ve Dünya mutfağının bilinen ve çok beğenilen tarifleri ilişmeye başladı. Bunları da yapıp paylaşmalıyım dedim.
Sonra biraz daha vakit geçmeye ve yeni tarifleri bulup yapıp, paylaşmaya iyice ısınınca aklıma başka fikirler geldi.
Mutfağa ve yemek yapmaya fazla zaman ayıramayan ya da mutfağa tamamen yabancı olup yeni yemek yapmayı öğrenenleri düşünmeli, onlara da yardımcı olmalıyım. En iyisi bir de mutfak okulu köşesi açayım dedim. Derken blogumun  kategorileri gittikçe çoğalmaya başladı ve bugün  aklıma bir şey daha geldi. Neden bir de sağlık köşesi olmasın. Yediğimiz onca besini neden daha yakından tanımayalım. Faydasıyla ya da zararlarıyla onlar hakkında her şeyi neden araştırıp okuyucularımla paylaşmayayım dedim.
Böylelikle bugün Sağlık Köşem doğmuş oldu. Bu köşeye, bugün Kuşburnunu tanıtarak başlayacağım. Araştırdıkça bu köşeye yeni besinler hakkında bilgileri ekleyeceğim. Sizlerden ricam, ara sıra kategoriler kısmından girerek takip etmenizdir. Çünkü tek yazı üzerinden yani bu yazının devamı olarak yazacağım. Umarım hoşunuza gider.

Pazar, Kasım 18, 2012

YOĞURTLU DANA ETİ


Değişik bir tat, değişik bir tarif. Tarifte etler marine edilip kızartılıyordu. Ben, kızartıldığında etin fazla sertleşmesi nedeniyle marine ve kızartma kısmını kaldırdım.  Daha iyi oldu. Patateslerin kızartılması kısmını ise isterseniz patatesleri biraz sıvı yağla harmanlayıp fırında kızartarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Aslında ben yarısını o şekilde yaptım. Çok lezzetliydi. İşte tarifim:
YOĞURTLU DANA ETİ:
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gr. dana eti
  • 5 adet orta boy patates
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1.5 su bardağı su.
  • tuz
Sos için:
  • 3 adet domates
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yemeğinizin aşamaları boyunca ve servis zamanına kadar sıcak kalabilmesi için fırınınızı 150 dereceye ayarlayın. Etlerin sinirlerini ayıklayıp, işaret parmağınızın 1,5 katı uzunluğunda ve parmağınızdan daha ince jülyen şeritler halinde kesin. Bir tencereye suyu ve 1 çay kaşığı tuzu  ekleyerek, kaynadıktan sonra eti katın ve hafif kısık ateşte 30-40 dakika yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çektiği anda 2 yemek kaşığı sıvı yağ katın. 5- 6 dakika devamlı karıştırarak kavurun. Ocağı kapatmadan hemen önce 5 yemek kaşığı kaynar su ilave edin ve karabiberi de ekleyip lezzetlendirin. Ocağı kapatın. Fırına koyarak sıcak kalmasını sağlayın. 
Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezin ve bir sos tenceresinde sirke, tuz, karabiber, pul biber, sıvı yağ ve toz şekerle birlikte kısık ateşte pişirerek koyu bir sos haline getirin.
Patateslerin kabuklarını soyun. İri küpler halinde doğrayın ve sıvı yağda kızartın. Bir servis kabının dibine döşeyin. Onu da sıcak tutmak için fırında bekletin. 
Soğanların kabuklarını soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuzla harmanladığınız unu yayvan bir kaba dökün ve halka soğanları una bulayın. Bir elekle fazla unlarını aldıktan sonra patatesleri kızarttığınız sıvı yağda kızartın. Fırında beklettiğiniz patateslerin üzerine yayın. 
Maydanoz yapraklarını incecik kıyın ve soğanların üzerine serpiştirin. Yoğurdu yarım çay kaşığı tuzla iyice karıştırın ve maydanozların üstüne gezdirin. Etleri yoğurdun üzerine döşeyin. Kalan suyunu da üzerine gezdirin.  En üste de domates sosunu gezdirin. Yemeğiniz tamamlanmış oldu. Servis zamanına kadar ılık fırında sıcak tutmaya devam edin.
NOT: Yemeği yaparken önce etten başlayın. Hemen sonrasında domates sosunu pişirmeye başlayın. Onlar pişerken diğer aşamaları yapın. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Patatesleri  ve soğanları yağda kızartmak istemezseniz, 1-2 kaşık sıvı yağda patatesleri ve soğanları harmanlayıp sonrada yağlı kağıt serilmiş tepsilerde 180 derecede kızartabilirsiniz. Yalnız soğanlar daha kısa sürede kızaracaktır. Dikkat etmeniz gerekiyor.

Cuma, Kasım 16, 2012

PATLICANLI BULGUR PİLAVI

PATLICANLI BULGUR PİLAVI / PİLAV TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU
Bugün, tavuk kanatları yaptım. Yanına ise bu güzel patlıcanlı bulgur pilavı ile harika bir cacık. Bundan daha güzel, daha sağlıklı bir menü olabilir mi? İşte tarifi:
PATLICANLI BULGUR PİLAVI:
PATLICANLI BULGUR PİLAVI / PİLAV TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 3 adet patlıcan
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı su veya et suyu
  • 7 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 6 yaprak taze nane
  • 6 adet çarliston biber
  • 2 adet kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • sıvı yağ (kızartma için)
Patlıcanların kabuklarını alaca soyun. İri küpler halinde doğrayın ve 1 tatlı kaşığı tuz koyduğunuz suda acısı çıkana kadar 20-30 dakika bekletin.
O sırada biberleri iri parçalar halinde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyun. İri küpler halinde doğrayın. Maydanoz ve nane  yapraklarını dallarından ayırıp bol su ile yıkayıp incecik kıyın.
Bulguru ayıklayıp yıkayın ve süzün. Soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Patlıcanların fazla suyunu hafifçe sıkarak süzün ve havlu peçete ile kurulayın. Biberleri ve patlıcanları kızartın. Kağıt havlu ile fazla yağlarını alın.
Pilav tenceresine sıvı yağı koyun ve ısıtın. Soğanları katıp kavurun. Bulguru ilave edin. Bir iki dakika kavurun. Kızarttığınız biber ve patlıcanları ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi katıp bir iki karıştırın. Suyu ilave edin. En üste de domatesleri yayın. Suyu kaynamaya başlayınca ocağı iyice kısıp yaklaşık 25-30 dakika suyunu iyice çekene ve bulgur yumuşayana kadar pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyin. Bir iki kere karıştırın. 10-15 dakika demlendirdikten sonra servis edin.
NOT: Bulgurun pişip pişmediğini diriliğinden anlarsınız. Dişinize sert şekilde geliyorsa, biraz daha pişmeye ihtiyacı var demektir. Gerekirse yarım çay bardağı sıcak su katıp biraz daha pişirin. Tuz içinde aynı şeyi söyleyeceğim. Tuzu kendi damak zevkinize göre çoğaltabilirsiniz. Yanına et, turşu ve cacık çok güzel yakışıyor. Afiyet olsun.

Çarşamba, Kasım 14, 2012

EKŞİLİ PIRASA


Bugün sağlıklı besleyici bir sebze olan pırasayı, değişik bir tarifle yapacağız. Genelde zeytinyağlı pırasa yaptığımızda havuçlu, pirinçli pişiriyoruz. Ben birde bunu denemenizi isteyeceğim. Bol soğanlı, bol limonlu zeytinyağlı pırasa. Güzel bir tarif. Deneyin hak vereceksiniz.
EKŞİLİ PIRASA:
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. pırasa
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • 1;5 su bardağı su
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Soğanları yarım ay şeklinde ince doğrayın. Pırasaları, bir parmak uzunluğunda kesip, enine ikiye bölüp ince şeritler halinde doğrayın. Domatesin kabuklarını soyun ve tavla zarı ebadında doğrayın. Maydanoz yapraklarını dallarından ayırıp, incecik doğrayın.
Bir tencereye sıvı yağı koyun ve ısıtın. Soğanları ekleyin. Kavurun. Salçayı ekleyin karıştırın ve ince şeritler halinde kestiğiniz pırasaları ekleyin. Pırasaların yumuşayıp, sönmesi için ocağın altını iyice kısıp 5-6 dakika pişirin. Yumuşayan pırasaları salçalı soğanlarla karışması için biraz karıştırın. 
Tuzu ve karabiberi ilave edin. Domatesi yemeğin üzerine serpiştirip suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 20-25 dakika pişirin. Ocağı kapatırken limon suyunu ve maydanozları ekleyin. Soğuyunca yada ılınınca servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Limonu isterseniz yarısını yemeğe ekleyip,  tattıktan sonra diğer yarısını ekleyin. Pırasa diyet yemeklerinde baş tacı edeceğiniz bir sebzedir. Bu tarifteki zeytinyağını isterseniz yarı yarıya azaltarak çok harika bir diyet yemeği yapabilirsiniz.