Cumartesi, Ocak 05, 2013

KARNABAHAR MUSAKKA


İçinde bulunduğumuz kış aylarında yemeği yapılabilecek çok fazla kış sebzesi maalesef yok. Genellersek Lahanagiller denilen, Lahana, Karnabahar ve Brokoli başta gelen kış sebzeleri. Ve yine genellersek pekte sevilmeyen yada çok tüketilmeyen sebzeler. Oysa her biri tek başına şifa kaynağı. Özellikle çağımızın bela hastalığı kansere karşı koruyucu sebzeler. İşte bunu bilmenin bilinciyle sizlerle yeni bir karnabahar yemeği paylaşmak istedim. Sizlerden ricam, basit, ucuz elinizin altındaki şifa kaynaklarını mümkün olduğunca fazlaca mutfağımıza sokalım. Tüm gıdaların mevsiminde yenilmesi gerektiğini unutmayalım. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı yiyeceklerden geçer. İşte bugünkü tarifimde sağlık deposu, lezzetli Karnabahar. Lütfen yapın derim.
KARNABAHAR MUSAKKA:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. karnabahar
  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet çarliston yada sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2,5 su bardağı su

  • Karnabaharı ortadaki sert kısmından keserek küçük çiçeklere ayırın. Bol suda yıkayıp süzün. 
  • Kuru soğanı ve biberi yemeklik doğrayın. Bir tencereye  yağı koyun. Isınınca soğanı ve biberi katıp sararıncaya kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip kıyma renk değiştirene kadar kavurun. Salçayı ekleyin. Bir kaç defa karıştırdıktan sonra karnabaharları kıymalı için üstüne yayın. 
  • Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın. Mümkünse sıcak su ilave edin. Kaynara çıkınca ateşi kısıp, 20-25 dakika pişirin. 
  • 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

Perşembe, Ocak 03, 2013

GAVUR DAĞI SALATASI

Gavur dağı salatası, ne zaman kebapçıya gitsem, sofrada mutlaka olmasını istediğim salatadır. Nar ekşisi ile ceviz o kadar güzel bir uyum içinde salataya lezzetlerini vermiştir ki tüm kebapların yanına çok güzel gider. Geçen gün kebapçıda yerken en kısa zamanda bende yapayım ve sevgili takipçilerimle bu güzel salatanın tarifini paylaşayım dedim.
Yılbaşı gecesi yaptım ama o telaşenin arasında fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Dün akşam tekrar yaptım. Çok lezzetli oldu. Size de tavsiye ederim. İşte o güzel salatanın tarifi;
GAVUR DAĞI SALATASI:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 5-6 adet sert domates
  • 2 adet sivri biber 
  • 1 adet kırmızı veya beyaz kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım adet nar taneleri(süslemek için)
Domateslerin kabuklarını soyun ve çok küçük doğrayın. Kuru soğanı da çok küçük doğrayın ve suya koyarak acısının çıkması için bekletin. Maydanoz ve biberleri de çok küçük doğrayın. Soğanın suyunu iyice sıkın. Ceviz ve diğer tüm malzemelerle karıştırın. Zeytinyağı tuz ve nar ekşisi ile tatlandırın. Domates dilimleri, ceviz ve nar taneleri ile süsleyin.
NOT: Bu salatada en önemli nokta , bütün malzemeleri çok küçük doğramaktır. 
Nar ekşisi ve tuzun miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Cumartesi, Aralık 29, 2012

ET TAVUK VE SEBZE BULYON YAPIMI

Bugün Mutfak Okulumuzda evde Et ve Tavuk Bulyon hazırlamak var. Çok çok basit ve hazırlarından çok daha sağlıklı bu tabletleri bir defada bolca hazırlayıp, dondurucuda aylarca muhafaza edebilir ve yemeklerinize doğal lezzet verebilirsiniz.
Et ile tavuk bulyon hazırlanışındaki  tek fark etleridir. Diğer yardımcı malzemeler neredeyse birebir aynı. Ayrıca her zaman evde bulunan sebzeler. Hatta onlara da masraf yapmaya gerek kalmayabilir. Ben hazırlarken soğan olarak o günkü yemeğime kattığım soğandan soyduğum ilk beyaz kabukları ve kereviz varsa yine sap ve soyulmuş kabuklarını yada maydanoz kullandığımda atmadığım saplarını bile kullanarak arta kalan malzemeleri ziyan etmemiş oluyorum.
Sizde evde arta kalan taze kullanılabilir sebze artıklarını yada etlerden çıkardığınız kemik ve diğer yağlı kısımları et ve sebze bulyon hazırlamak için kullanabilirsiniz.
Benim bugün kullandığım etler kurban bayramından özellikle ayırttığım ilikli büyük bir kemik ve yemek yapmak için aldığım tavuğun kullanmayacağım kanat vs kısımlarıdır. Harika et suları hazırladım. Sonrasında buz kalıplarına döktüm. Dünden beri dondurucuda harika vitamin deposu lezzet tabletlerine dönüştüler. Bir kaç ay boyunca çorbalarda yemeklerde ve tabi ki pilavlarda kullanacağım.
Lütfen sizde deneyin. Bir kere alışınca hep bu şekilde hazırlamak ve kullanmak isteyeceksiniz.
ET BULYON TARİFİ:
Malzemeler:
  • 1 kilo veya isteğe göre ilikli iliksiz kemik ve et parçaları
  • 1-2 adet kuru soğan
  • 1 -2 adet havuç
  • Bir kaç dal kereviz sapı veya 1 adet kereviz
  • 4-5 adet sarımsak
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz sapı veya maydanoz
  • 1 adet pırasa
  • 1-2  tutam kekik
  • 7-8 adet tane karabiber
  • 3 litre su
Soğanların kabuklarını soyun yada güzelce yıkayıp renk vermesi için kabuğuyla bırakın. Havuçların kabuklarını soyun. 1-2 dilime bölün.
Sarımsakların kabuklarını soyun bütün halde bırakın. Maydanozları bolca yıkayın.
Pırasanın ilk kabuklarını temizleyip bir kaç parçaya bölün.Bütün malzemeyi derin bir kaba doldurup, üstüne 3 litre su ekleyin ve kaynayınca ateşi kısıp 5-6 saat pişirin.
Bu sırada oluşan köpükleri arada bir kaşık yardımıyla üzerinden alın. Pişirme süresinin sonunda su yoğunlaşacaktır. Ateşi kapatıp ocaktan alın.
Ilınınca içindeki kemik ve sebzeleri çıkarın ve bir tülbent veya sık delikli bir süzgeç yardımıyla suyu süzün. Soğuyunca 3-5 saat buzdolabında bekletin. Üstünde yağları katılaşacaktır. Onları temizleyip atın. Kalan suyu tercihen buz kalıbına yada ona benzer küçük kalıplara döküp dondurucuya koyun.
Donduğunda kalıptan çıkarıp buzdolabı poşetine doldurun. İhtiyaç duyduğunuzda istediğiniz adette kullanabileceğiniz et suyu tabletleriniz emrinize hazırdır.
Eğer buzdolabında bekletecekseniz 3 gün tazeliğini koruyacaktır.
TAVUK BULYON TARİFİ:
Malzemeler:
  • 1 kg. tavuk veya parçaları(karaciğeri hariç iç organları da katılabilir)
  • 1-2 adet kuru soğan
  • 1-2 havuç
  • 3-4 adet sarımsak
  • 1-2 dal kereviz sapı veya 1 adet kereviz
  • 1-2 adet defne yaprağı
  • 1 adet karanfil(isteğe göre)
  • 1-2  tutam kekik
  • 1-2 dal fesleğen
  • 4-5 adet tane karabiber
  • 1 adet pırasa
  • 3 litre su
Tavuğu bir kaç parçaya bölün, kuru soğanın kabuklarını soyup dörde bölün, havucun kabuğunu soyup 1-2 parçaya bölün.
Kerevizin saplarını da bölün yada kereviz kullanacaksanız kabuğunu soyup 4 e bölün.
Pırasayı temizleyin yıkayın ve parçalara bölün.
Tüm malzemeleri hazırlayıp derin bir tencereye yerleştirin. 3 litre suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca arada üzerinde beliren köpükleri temizleyerek kapağını hafif aralık bırakıp 4 saat pişirin.
Tavuk etini ve sebzeleri çıkarın. Tülbentten veya sık dokulu bir süzgeçten geçirip süzün. Buz kalıplarına döküp dondurucuda dondurun.
Eğer buzdolabında bekletecekseniz 3 gün kalabilir.
SEBZE SUYU TARİFİ:
Malzemeler:
  • 2 adet havuç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet pırasa
  • 3-4 adet sarımsak
  • 1 adet kereviz
  • 1 dal kekik
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz ve sapları
  • 7-8 adet tane karabiber
  • 3 litre su
Soğanların, pırasa ve havuçların, kerevizin, sarımsağın kabuklarını soyun. İri parçalara bölün. Derin bir tencereye koyun. Suyu ekleyin.
Orta ateşte kaynayınca, ocağı kısıp 3-4 saat yoğunlaşana ve suyu azalana  kadar pişirin. Sonra süzün. Soğumaya bırakın. Buz kalıplarına yada istediğiniz kalıplara dökün. Dondurucuda dondurun.
Buzdolabında 5 gün tazeliğini korur. Dondurucuda aylarca kalabilir ve ihtiyacınız oldukça kullanabilirsiniz.
NOT: Et ve sebze sularını haftalıkta hazırlayabilirsiniz. 1 hafta boyunca kullandığınız sebzelerden atmadığınız kısımları biriktirip direkt sebze suyu yada çok fazla olmasına gerek kalmadan yemeğiniz için kullanacağınız etlerden bir kaç dilim ayırıp küçük miktarlarda et suları hazırlayabilirsiniz. Ayrıca eğer sebzeniz yoksa sadece et ve soğanla, baharatlarla da bulyon hazırlayabilirsiniz.

Çarşamba, Aralık 26, 2012

KARNABAHAR GRATEN

Kişniş otu, Karnabahar yemekleri, Karnıbahar,karnıbaharlı yemekler, Fırın yemekleri, Sebze Yemekleri

Karnabahar, bir çok yararları olan bir kış sebzesi olmasına rağmen özellikle çocuklar tarafından pek sevildiği söylenemez. Aslında ben de pişirirken etrafa yayılan ağır kokusunu sevmediğim için her yaptığımda söylenir dururum. Bugün haşlarken suyun içine yarım çay bardağı süt kattım. Sanki koku biraz hafifledi gibi oldu. Gerçi çok lezzetli bir tarifini yaptığım için inanın kokusuna da değerdi. Kızlarım küçükken, faydalı bir besin diye bide kocam seviyor diye yemeğini yapardım. Kocam afiyetle yerdi. Ben ve kızlar zorla bir kaşık alırdık. Derken hem kızlara hem de kendime sevdirmenin yöntemini buldum. O günden beri karnabahar deyince ilk akla gelen beşamel soslu ve kaşarlı olarak fırında yapma yöntemidir, Yani karnabahar graten. Zamanla diğer yemekleri de sevildi ama favori olan hala karnabahar gratendir. Ha bu arada gratenin anlamı: çiğ veya pişmiş malzemeyi kaşar veya parmesan gibi peynirlerle yada beşamel sos ve peynirle kaplayarak fırında pişirme yöntemidir. Üstü kıtır kıtır içi ise yumuşacık ve çok lezzetli bir yemek elde edersiniz. İşte tarifimiz.

Pazartesi, Aralık 17, 2012

Karidesli Penne Makarna Tarifi, Nasıl Yapılır?

Karidesli makarna, Penne makarna, makarna tarifleri,  Kişniş otu'nda

Deniz ürünleri ile yapılmış makarna sever misiniz? O zaman bu tarif hoşunuza gidecek. Karidesli makarna tam size göre. İşte tarifi.

Cuma, Aralık 14, 2012

İSLİM KEBABI


İslim Kebabını yıllardır yaparım. Patlıcanla yapılan en güzel yemeklerden bir tanesidir. Türk-Osmanlı Mutfağının meşhur yemeklerinden olup, padişah sofralarında sık sık yerini almıştır. Yani Sultan Süleyman'ın yediği yemeklerden bir tanesi. Hal böyle olunca, O yerde biz yemez miyiz. İşte Hünkarlara layık saray yemeklerinden birisi olan İslim Kebabını sizlerle paylaşmak için yaptım.  İşte tarifim. Sevgilerle.
İSLİM KEBABI:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gr. kuşbaşı dana eti
  • 6 adet iri uzun patlıcan 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber(isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ(kızartmak için)
Patlıcanları alaca soyup acılarının çıkması için 1 çay kaşığı tuz kattığınız suda 20 dakika bekletin. Soğan ve sarımsağı incecik doğrayın. Domatesin birini süsleme için halkalar halinde diğerini ise yemeğe koymak için küçük küpler halinde yada rende yapın. Patlıcanların suyunu hafiften sıkın. Sonra uzunlamasına enli şeritler halinde kesin. Genelde her patlıcandan 4 dilim çıkıyor. Kurulayın ve  sıvı yağ koyduğunuz tavada birazcık diri kalacak şekilde kızartın. Kağıt havlu üzerinde bekletip, fazla yağını emmesini sağlayın.
Patlıcanlar beklerken bir tencereye sıvı yağı ve eti koyup kavurun.  Soğanı ve sarımsağı ilave edin.  İyice kavurduktan sonra salçayı, tuz ve karabiberi katın. Rende yaptığınız domatesi ilave edin. 3 su bardağı suyu da ekledikten sonra kaynara çıkınca, ocağın ateşini kısıp 35-40 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Patlıcanların 3 tanesini çapraz şekilde hazırlayın. Orta kısmına etli harçtan 1 veya 1,5 yemek kaşığı koyun. Patlıcanların uçlarını üst üste getirerek bohça şeklinde kapatıp, açılmaması için bir kürdan batırın. En üste bir halka domates yerleştirin. Tüm patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra pişireceğiniz yere göre bir borcam tepsisine ya da tencereye dizin. Etin harcından kalan suyu da patlıcanların üzerine dökün.
Fırında veya ocakta 15-20 dakika  pişirin. Fırında pişirecekseniz 180 derecede ve tercihen kabın üstünü folyoyla kapladıktan sonra pişirin. Afiyet olsun.