Cumartesi, Haziran 08, 2013

YOĞURT YAPIMI


Marketlerde o kadar çok marka ve çeşitte yoğurt varken, evde neden yoğurt yapımıyla uğraşayım diyebilirsiniz. Haklısınız, istediğiniz çeşitte ve markada yoğurt satılıyor. Kaymaklı, kaymaksız, probiyotik, ligth, meyveli falan, filan. Aslında hepsinin de lezzeti harika. Ama bildim bileli süt ve süt ürünleri hakkında tartışılan bazı konular var. Bunların birisi de, tazeliklerini korumak ve raf ömrünü artırmak için hatta daha lezzetli olmaları için , içerisine katılan katkı maddeleri. İşte sadece bu bile, evde katkısız, lezzetli, kaymak gibi, doğal ve temiz yoğurt yapmanız için yeterli bir nedendir. Son günlerde de evde yoğurt yapmanın teşvik edildiğini unutmamak lazım. Ayrıca bilmenizi isterim ki yoğurt yapmak gerçekten çok basit ve kolay. Bir kere yapıp o harika bembeyaz lezzetin tadına vardığınızda bir daha hazır yoğurt almayacaksınız. 
Yoğurt yapmak için size gerekli olan süt ve mayalayabilmek için bir kaç kaşık yoğurttur.  Yoğurt yapacağınız sütü, eski usul sokaklarda satan sütçülerden  yada yakınlarda bulunan köylerden yada genelde kasaplar yada süt ve peynir ürünleri satan marketler bulunduruyor veya sipariş ederseniz getiriyor. Oralardan alabilirsiniz. Bende, her zaman alışveriş yaptığım peynircimden alıyorum. Hatta katkısız mayasını da yanında veriyor. Yok ben sütü bulamadım ama yinede evde yoğurt yapmak istiyorum derseniz o zaman pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da. sütünüzü aldığınız gün bekletmeden yoğurt yapın. Genelde süzülmüş geliyor ama siz yinede bir ince tülbent veya bezle süzerek içinde olabilecek yabancı şeylerden kurtulun. Tencere olarak mümkünse çelik tencere kullanın. Bizim eve 3 litre sütle yaptığım yoğurt yetiyor. Siz de kullanımınıza bakarak haftalık yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Sütün ne kadar kaynatılması gerektiği konusunda hala emin değilim. 10-15 dakika kaynamasının yeterli olduğu daha fazla kaynatılırsa besin değerinin azaldığı, vitamin kayıplarına yol açtığı söyleniyor. Bir kaç dakika kaynattıktan sonra hızlıca soğutulması gerekiyor. Şimdi gelelim yapılışına.

YOĞURT YAPIMI:

  • 3 litre süt
  • 3 yemek kaşığı mayalık yoğurt
Sütünüzü mümkünse temiz bir bezle süzerek çelik tencereye alın. Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika kapağı açık şekilde ve sık sık karıştırılarak kaynatın. Ateşi kapatıp soğumasını bekleyin.   İçinden yarım çay bardağı süt ayırın. Mayaya katmak için lazım olacak o yüzden daha çabuk soğuması lazım. Mayayı ayırdığınız kaynatılıp soğutulmuş sütle iyice karıştırın. Süte küçük parmağınızı sokun. Eğer sıcak ama parmağınızı yakmayacak ısıda ise , termometre ile ölçerseniz yaklaşık 43-45 derece ise mayayı katın ve bir kaç kere karıştırın. Bir büyük masa örtüsü yada kalın bir kumaş veya battaniye gibi sıcak tutup mayalanmayı sağlayacak örtüye sarın ve yazın 4-6 saat, kışın biraz daha fazla süre hiç kıpırdatmadan kapağını açmadan bekletin. Sürenin sonunda kapağını açın hafif sulu bir yoğurdunuz olmuş olacak. Yine kaşık değdirmeden kapağı açık şekilde buzdolabına yerleştirin. Bir kaç saat soğuduktan sonra daha da sertleşecek ve suyunu çekmiş olacak. Afiyet olsun.
NOT: Normalde 1 lt. süte 1 yemek kaşığı maya kullanılıyor. Ben de bu güne kadar hep böyle yaptım. Yoğurdunuzun daha tatlı olması için mayanın daha az kullanılması gerektiği söyleniyor. Hiç denemedim ama haftaya deneyip sonucu sizlerle paylaşacağım. Bu arada düzenli yoğurt yapacaksanız yoğurdunuzdan mayalık yoğurt ayırmayı sakın unutmayın.

Cumartesi, Haziran 01, 2013

İÇ BAKLALI ENGİNAR


2 haftalık bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Aylardır süren düğün telaşımız harika bir düğün kutlaması ile sona erdi. Kuzum Ceren'im nihayet evlendi ve yeni bir yaşama merhaba dedi. Dualarım her zaman mutlu olması için.
Düğünden sonra bir kaç günde yorgunluk atma süresi ekledikten sonra artık kaldığım yerden tariflere devam ediyorum. Bugünkü tarifim, İç baklalı Enginar. Enginarın bolca bulunduğu şu günlerde, karaciğer dostu bu şifalı sebzeyi bolca tüketmenizi öneriyorum.
İÇ BAKLALI ENGİNAR:
10 adet
Malzemeler:
  • 10 adet küçük boy enginar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 kg. bakla( 400 gr. iç baklaya eşit)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  •  2/3 dal dereotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1/2  adet limonun suyu
  • 1 yada 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
  1. Baklaları ayıklayarak içindeki iç baklaları çıkarın. İç baklaların da kalın kabuk kısımlarını çıkarın.
  2. Soğanı yarım ay şeklinde yada yemeklik doğrayın.
  3. Tencereye zeytinyağının yarısını koyun. Üstüne soğanı yayın. Üstüne baklaları yayın. En üste enginar çanaklarını koyun.
  4. Tuzu, karabiberi, şekeri, unu, limon suyunu ve kalan zeytinyağını katın.
  5. Dereotunun 1 dalını doğramadan sadece kokusunu ve lezzetini vermesi için yemeğe katın. Daha sonra çıkarırsınız.
  6. En son olarak enginarlara gelecek ama üstünü geçmeyecek şekilde su koyun. Kaynayınca altını kısıp enginarlar ve baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
  7. Servis tabağına enginar çanaklarını alın. Üstlerine iç baklalı harçtan koyun ve incecik kıydığınız dereotuyla süsleyin.
NOT: Enginarları aldığınızda mutlaka limonlu bir suda olacaklar. İyice yıkayın. Nedense bu suyun tadı hiç hoş olmuyor. Ama yıkadıktan sonra hemen kullanmanız gerekiyor yoksa kararırlar. Kararmalarını önlemek için unlu ve limonlu suda bekletebilirsiniz. 
İç baklalar taze bile olsa kabukları sert oluyor, o yüzden bir bıçak yardımıyla, yan tarafından birazcık çizerek içte ki yumuşak kısmını çıkarın. Benim enginarlarım küçük boy olduğu için 10 adet kullandım. Siz orta veya büyük boy alabilirsiniz. 
5-6 tane enginar aynı iç malzemeyle yapılabilir. Çok fazla ekşi sevmiyorsanız pişerken içine limon katmayabilir ve yemeği servis ederken limon suyu ve biraz zeytinyağı ve bir tutam tuzu çırparak hazırladığınız sosu yemeğinizin üzerine gezdirebilirsiniz.
Yani kendi damak zevkinize göre değişiklikler yaparak yemeğinizi güzelleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Mayıs 14, 2013

SİNANGİL TARTOLET

Ne zaman Markete gitsem,  yapımı kolay  hazır kek ve pasta karışımlarının bulunduğu o rengarenk reyonda, bir şey almayacak olsam  bile uzun süreli mola verir ve tek tek tüm ürünleri incelerim.
Acaba nasıl olur, alsam mı denesem mi diye hep meraklanırım.
Aslında bir kaç kere limonlu ve kakaolu kekleri yapmıştım. Güzel, başarılı, lezzetli keklerdi.
Geçen gün yine aynı reyonu keyifle uzun uzun seyrederken, bundan sonra Blogum da bu tür hazır tarifleri de deneyip sizler için değerlendirmeye karar verdim.
Eminim sizlerde benim gibi bu tarifleri yapmak ve o güzel kek ve pastaların gerçekten kutularının üstünde göründükleri gibi olup olmayacağını merak ediyorsunuzdur.
Merak etmeyin. Bundan sonra ben hepsini sizler için deneyeceğim. Eksisiyle artısıyla ayrıntılarını yazacağım. İşte bugün ilk tarifim Sinangilden,

Cumartesi, Mayıs 11, 2013

PATATES OTURTMA

PATATES, OTURTMA, TARİFİ, PATATESLİ, KIYMALI, TARİFLER, SEBZE YEMEĞİ, YEMEK, KİŞNİŞ
PATATES OTURTMA TARİFİ
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 5-6 adet orta boy patates
  • 400 gr. kıyma 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ.(1 kaşığı tereyağı olabilir)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet acı veya tatlı sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2  yemek kaşığı biber salçası.
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı su
  • Maydanoz (süslemek için)
  • Sıvı yağ (kızartmak için isteğe bağlı)
Kuru soğanı yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın. Sivri biberleri de aynı şekilde doğrayın.
Tencereye sıvı yağı  ve kıymayı koyun. Kavurun. Suyunu salarsa kapağı kapatıp suyunu çekene kadar biraz pişirebilirsiniz.
Suyunu çekince doğradığınız soğanları ve biberleri katın. Soğanlar ve biberler renk değiştirip ölene kadar kavurmaya devam edin.
Salçaları ekleyin. Tuzun yarısı ve karabiberle tatlandırın. 1 su bardağı suyu ilave edin.
Kaynayınca altını kısıp 25 dakika pişirin. Patatesleri soyup halka şeklinde kesin. Bu aşamada ister kızartın ister benim yaptığım gibi daha sağlıklı olması için çiğden yayvan bir tencereye yarısını döşeyin.
Üstüne kıymalı harcı yerleştirin. Onun üstüne de yine patates yerleştirin. Domatesleri rendeleyin. Patateslerin üstüne yayın. Kalan tuzu ve suyu ekleyin.
Yine kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika patatesler pişene kadar pişirin. Servis sırasında yada pişince kıyılmış maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.
NOT: Burada söyleyebileceğim en önemli not, bu yemekte patatesler kızartılıyor. Buda daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Ama ben daha sağlıklı olmasını tercih ederek kızartmadan çiğden koyuyorum. Lezzet olarak inanın pek farkı yok. O yüzden tercih size kalmış. 
Ayrıca biraz tereyağı da ekleyebilirsiniz. Lezzetini daha da artırmış olursunuz.  Patatesleri önceden soyarsanız kararmamaları için mutlaka su dolu bir kapta bekletin. 
Kızartacaksanız iyice kurulamayı unutmayın. Daha çok veya daha az kıymayla da yapabilirsiniz. Benim 400 gr. kıymam vardı. o kadarla yaptım.

Çarşamba, Mayıs 08, 2013

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Patlıcan, o kadar lezzetli bir sebze ki hangi yemeğe girse tadına tat katıyor. Onlarca çeşit patlıcan yemeği var. Bugün sizlerle zeytinyağlı patlıcan yemeğini paylaşacağım. Umarım kış gelmeden diğer tarifleri de Bloğuma eklemiş olurum. İşte tarifim.

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN:
4 kişilik
Malzemeler:

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet orta boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1/2 çay bardağı su
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 veya 1/2 çay kaşığı karabiber
Patlıcanları resimdeki gibi alacalı soyun.. Sonra uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün. Küçük kareler şeklinde doğrayın. Kararmamaları için üzerini örtecek kadar, 1 tatlı kaşığı tuz karıştırdığınız suya koyun.
Kuru soğanı, küçük yemeklik parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları ezin. Sivri biberleri yine yemeklik doğrayın. Domateslerin birini rendeleyin. Kalan 2 tanesinin kabuklarını soyup, küçük parçalar halinde doğrayın.
Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı katın. Bir kaç defa karıştırarak kavurun. Biberleri ekleyin. Biberler ölüp, soğanlar sararınca salçayı katın. Domates rendesini ekleyin.
Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanların suyunu patlıcanları ezmeden avucunuzla sıkın. Patlıcanları da tencereye katın. Üzerine küp kesilmiş domatesleri, tuz ve karabiber kattıktan sonra suyu ekleyin. Kaynamaya başladığı anda ateşi iyice kısın ve yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişmesine yakın patlıcanları çok fazla zedelemeden tatlar karışsın diye hafifçe karıştırın.
Soğuyunca yada ılınınca servis yapın. Maydanoz görsellik içindir. Ama isterseniz ekleyebilirsiniz.
NOT: Her zaman dediğim gibi, zeytinyağlıları mümkünse bir gün sonra servis yapın. Lezzeti ikiye katlanıyor. Yemeğin suyuna gelince, yarım çay bardağı su ve pişerken patlıcan ve domatesin suyu yemek için çok yeterli. Ancak yine de gözünüz yemekte olsun. Suyunu çekerse bir kaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Yada patlıcanları çok fazla sıkmazsanız yemek sulu olabilir. Öyle olursa, ateşi yükseltip suyu çektirmeniz yeterlidir.

Pazartesi, Mayıs 06, 2013

EZO GELİN ÇORBASI

ezo gelin, çorbası, tarifi, lezzetli, nefis, denenmiş, kırmızı, mercimek
3 günlük telefon ve tabi ki İnternet arızasından dolayı elim kolum bağlanmış vaziyette geçirdiğim günleri, tarif yaparak değerlendireyim dedim. Bir kaç başarılı yemek ve başarısız 2 tatlı denemesinden sonra nihayet  bugün İnternet düzeldi. Başarısız olduğum tatlılara gelirsek, aslında tariflerini aldığım kitapta okuduğum kadarıyla rahatlıkla yapılabilecek tatlılardı. Ama o kadar yüzeysel ve o kadar basit şekilde anlatılmış ki bazı aşamalarında  böyle de yetersiz anlatılmaz ki diye diye yinede yaptım. Sonuç: cheesecake tadı çok güzel ama derin 3 tane çatlağı olan bir hayal kırıklığı oldu. Diğer tatlım olan krem brüle ise sönük ve kreması biraz bozulmuş bir şey oldu. Ama benim pes etmeye hiç niyetim yok. En kısa zamanda, yine deneyip başaracağım.Şimdi ilk tarifim olan Ezo gelin çorbasını sizlerle paylaşacağım.