Çarşamba, Haziran 19, 2013

KAĞIT KEBABI



KAĞIT KEBABI:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. kuşbaşı kuzu eti
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1-2 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 10-15 adet yeşil fasulye
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan ya da 10 adet arpacık soğan
  • 1 adet küçük kereviz (isteğe bağlı)
  • 2-3 adet acı veya tatlı sivri biber
  • 1-2 adet domates ya da 10 adet kiraz- kokteyl domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

  1. Kabak, patates, havuç ve kerevizin kabuklarını soyun. Kuşbaşı et büyüklüğünde  parçalara bölün.
  2. Yeşil fasulyelerin uçlarını temizleyip, bir kaç parçaya bölün.
  3. Domatesler büyükse kabuğunu soyup  sebzeler gibi karelere bölün. Minik domateslerse bölmeden yada 2 ye bölüp koyabilirsiniz.
  4. Bir kasede tüm sebzeleri karıştırın. Tuzun yarısını, kimyonu ve karabiberi kat. Tekrar karıştır.
  5. Fırını 200 dereceye ayarlayın, ısıtın. Kuşbaşı eti, tereyağında 5-6 dakika kavurun. Tuzun kalanıyla tuzlayın. Yağlı kağıdı  yaklaşık 2 karış olacak şekilde ve 2 kat kesip hazırlayın. 4 kişilik olacağından 4 tane hazırlayın. Ortalarına sebzeleri eşit olarak bölün. Üstlerine de etten koyun ve yandaki resimdeki gibi her yerleri tamamen kapanacak şekilde katlayıp kenarlarını da kıvırarak paket yapın. Fırında yanmasını önlemek için kağıtların üstünü yağlayın.
  6. Fırın tepsisine yerleştirin.  Tepsinin içine tepsinin her yerini ıslatacak şekilde 2 -3 su bardağı su dökün. Önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika kağıtların üstü kızarana kadar pişirin. Pilav eşliğinde servis yapın.
NOT: Bu yemekte önemli olan istediğiniz sebzelerin olması. Miktarı, tuzu veya baharatı sizin zevkinize kalmış. Bir de et dana eti olursa sotelerken yarım su bardağı su ile 15-20 dakika pişirmeniz gerekecek. Yoksa etiniz sert olur. Eğer yağlı kağıtta yapmak istemezseniz, tarifin aynısını uygulayıp, fırın kaplarında yada güveçlerde yapabilirsiniz. Fırına koymadan önce üzerini hava almayacak şekilde alüminyum folyo ile  iyice kapatmanız gerek.

KABAKLI BULGUR PİLAVI


Bugün sizlerle çok basit ama bir o kadar lezzetli bir pilav tarifi paylaşmak istiyorum. Kabakla yapılıyor. Kabak, pilava tıpkı tereyağı lezzeti veriyor. İçindeki malzemeler o kadar az olduğu halde, kremalı gibi bir lezzet barındıran pratik sade bir pilav. Mutlaka öneririm. Sade olduğu için özellikle salçalı yada soslu yemeklerle yada etlerle harika gider. Yanında cacık veya turşu tavsiye ediyorum. Bu tarifi bana öneren sevgili İclal ablama çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda diğer tariflerini de uygulayıp sizlerle paylaşacağım. 
KABAKLI BULGUR PİLAVI :
2-3 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1-2 adet orta boy kabak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • !/2 çay kaşığı karabiber
Bulguru ayıklayıp, bol suda yıkayın ve süzün. Kabağın kabuklarını soyun. rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Pilav tenceresine yağı koyun ve ısıtın. Rendelediğiniz kabakları ilave edin. 6-7 dakika iyice yumuşayıncaya kadar kavurun.
Bulguru katın. Bir kaç dakika daha kavurun. Sıcak veya soğuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın.
Bulgur suyu çekip pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. İsteğinize göre taze veya kuru dereotu ile süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.
NOT: Bulgur suyunu çektikten hemen sonra hafif çıtırdama sesi gelmeye başladıysa pilavınız olmuş demektir.
Ateşi kapatıp, mümkünse temiz bir bez veya kağıt havluyu tencerenin ağzına kapatıp kapağını örtün. 5-6 dakika dinlendirin. Tüm pilavlarınıza bu yöntemi uygulayın. Pilavınız daha tane tane olacaktır.

Cumartesi, Haziran 15, 2013

BOŞNAK BÖREĞİ

boşnak mutfağı, börek, börek tarifi,  patatesli börek tarifi, kıymalı börek, nefis tarifler,
Yine dergilerimi, kitaplarımı koca bir yığın yapıp koltuktaki her zamanki yerime gömüldüm. Ve hiç üşenmeden, büyük bir keyifle ve istekle tarifleri okumaya başladım. Her okuduğum tarif, rengarenk ve iştah açıcı resimler derken acıktığımı hissettim. Şöyle nefis , lezzetli bir börek yanında da nefis bir çay harika giderdi. Evet nihayet tarifimi bulmuştum. Boşnak böreğini yapmaya karar verdim. İyi ki yapmışım. Çok lezzetli bir börek oldu. Sizlere de öneririm. İşte Tarifi.

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ:


10 Kişilik
Malzemeler:
  • 5 Adet yufka
  • 1 kg. patates (5-6 orta boy)
  • 250 gr. kıyma
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz.
Patatesleri iyice yıkayın. Çabuk pişmesi için bir kaç yerinden deldikten sonra üstüne kadar soğuk su koyarak haşlayalım. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Soğuyunca iyice ezin yada rendeleyin.
Kıymayı bir kaşık sıvı yağla, rengi değişene kadar 5 dakika kavuralım.
Rendelenmiş patatese ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Harcı 5 yufkamız olduğu için, 5' e  bölün. Sıvı harcı hazırlamak için bir kaba yumurtaları kırıp. iyice çırpın. Sıvı yağı, 1 çay kaşığı tuzu ve suyu ekleyin. İyice karıştırın.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Yufkayı düz temiz bir yere serin. 3-4 yemek kaşığı sıvı harçla her yerini yağlayın. Yufkanın bir kenarını ucu yufkanın ortasına gelecek şekilde katlayıp iç malzemeyi yayacağımız yeri ayarlayın. İç malzemeyi katladığımız kısmın her yerine yayın. Üzerine 1-2 yemek kaşığı yumurtalı harçtan gezdirin. Ucundan incecik rulo olacak şekilde katlayarak yufkanın tümünü rulo yapın. Yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına şekildeki gibi kol böreği gibi dolayın.
Her yufkayı aynı şeklide hazırlayıp. Birbirinin devamına dolayarak kocaman bir rulo halka yapın. Kalan sıvıyı bitene kadar böreğin her yerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirip soğumadan servis yapın.Afiyet olsun.
NOT: Sıcakken daha lezzetli oluyor. İsterseniz başka şekilde de yapabilirsiniz. Şekli nasıl olursa olsun çok lezzetli bir börek. Börekte tek dikkat etmeniz gereken nokta, kıymayı fazla kavurmayın çünkü kurumaması gerekiyor. Mutlaka deneyin tavsiye ediyorum.

Çarşamba, Haziran 12, 2013

ACIKA (ACUKA)

Kahvaltıda değişik şeyler yemeği çok seviyorum. Hamur işleri,  kızartmalar, değişik reçeller hemen hepsi kahvaltının daha da keyifli olmasını sağlayan harika lezzetler.
Kızarmış ekmek üzerine sürülen yağla bal yada bal kaymak, zeytin ezmesi birde acıka yada bazı yerlerde acuka denilen cevizli, salçalı karışım. Benim en sevdiğim tatlardan birisi. Şimdi tarifini vereceğim ama tarifi iki türlü hazırlanıyor. İkisini de yapıp denedim. İkisi de harika olunca en güzeli hangisi karar veremedim.
O yüzden bence sizde iki tarifi de yapıp kendi damak zevkinize hangisi uygunsa ona karar verin derim. İkisinde de malzemeler aynı. Sadece yapılış şekli başka. Birisinde salça çiğden konuluyor. Diğerinde ise salçayı önce yağda kavuruyor, sonrasında diğer malzemeler katılıyor.
Birde bazı yerlerde ekmek içi katılmadan hazırlanıyor. Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz. Ben temel tarifleri veriyorum.Siz kendi damak zevkinize göre malzemeleri azaltıp çoğaltabilir. Daha da lezzetlendirebilirsiniz. İşte bu kadar. 
ACIKA: 
Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı ufalanmış ekmek içi (isteğe göre)
  • 1 su bardağı irili ufaklı ezilmiş ceviz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz (salçanın tuzuna göre ayarlanacak)
Sarımsakları ezin. Cevizi irili ufaklı parçalayın. Yaklaşık 2-3 dilim ekmek içini ufalayın. Salçayı ve tüm malzemeyi birbirine karıştırın. Tuzunu salçanın tuzlu olabileceğini düşünerek en son tattıktan sonra katın. Acı seviyorsanız biberi ona göre ayarlayın. Sarımsağı çok derseniz, 1 dişte koyabilirsiniz. Malzemeleri iyice karıştırın ve servis yapın.
Diğer Yöntem: Malzemeleri aynı şekilde hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Salçayı ilave edin. 1 dakika kadar karıştırarak kavurun. Sarımsağı ekleyin. Bir kaç kez daha karıştırıp kavurun. Ateşten alıp soğumasını bekleyin. Diğer malzemeleri katarak iyice karıştırın. Servis yapın. Afiyet olsun.

Cumartesi, Haziran 08, 2013

YOĞURT YAPIMI


Marketlerde o kadar çok marka ve çeşitte yoğurt varken, evde neden yoğurt yapımıyla uğraşayım diyebilirsiniz. Haklısınız, istediğiniz çeşitte ve markada yoğurt satılıyor. Kaymaklı, kaymaksız, probiyotik, ligth, meyveli falan, filan. Aslında hepsinin de lezzeti harika. Ama bildim bileli süt ve süt ürünleri hakkında tartışılan bazı konular var. Bunların birisi de, tazeliklerini korumak ve raf ömrünü artırmak için hatta daha lezzetli olmaları için , içerisine katılan katkı maddeleri. İşte sadece bu bile, evde katkısız, lezzetli, kaymak gibi, doğal ve temiz yoğurt yapmanız için yeterli bir nedendir. Son günlerde de evde yoğurt yapmanın teşvik edildiğini unutmamak lazım. Ayrıca bilmenizi isterim ki yoğurt yapmak gerçekten çok basit ve kolay. Bir kere yapıp o harika bembeyaz lezzetin tadına vardığınızda bir daha hazır yoğurt almayacaksınız. 
Yoğurt yapmak için size gerekli olan süt ve mayalayabilmek için bir kaç kaşık yoğurttur.  Yoğurt yapacağınız sütü, eski usul sokaklarda satan sütçülerden  yada yakınlarda bulunan köylerden yada genelde kasaplar yada süt ve peynir ürünleri satan marketler bulunduruyor veya sipariş ederseniz getiriyor. Oralardan alabilirsiniz. Bende, her zaman alışveriş yaptığım peynircimden alıyorum. Hatta katkısız mayasını da yanında veriyor. Yok ben sütü bulamadım ama yinede evde yoğurt yapmak istiyorum derseniz o zaman pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da. sütünüzü aldığınız gün bekletmeden yoğurt yapın. Genelde süzülmüş geliyor ama siz yinede bir ince tülbent veya bezle süzerek içinde olabilecek yabancı şeylerden kurtulun. Tencere olarak mümkünse çelik tencere kullanın. Bizim eve 3 litre sütle yaptığım yoğurt yetiyor. Siz de kullanımınıza bakarak haftalık yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Sütün ne kadar kaynatılması gerektiği konusunda hala emin değilim. 10-15 dakika kaynamasının yeterli olduğu daha fazla kaynatılırsa besin değerinin azaldığı, vitamin kayıplarına yol açtığı söyleniyor. Bir kaç dakika kaynattıktan sonra hızlıca soğutulması gerekiyor. Şimdi gelelim yapılışına.

YOĞURT YAPIMI:

  • 3 litre süt
  • 3 yemek kaşığı mayalık yoğurt
Sütünüzü mümkünse temiz bir bezle süzerek çelik tencereye alın. Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika kapağı açık şekilde ve sık sık karıştırılarak kaynatın. Ateşi kapatıp soğumasını bekleyin.   İçinden yarım çay bardağı süt ayırın. Mayaya katmak için lazım olacak o yüzden daha çabuk soğuması lazım. Mayayı ayırdığınız kaynatılıp soğutulmuş sütle iyice karıştırın. Süte küçük parmağınızı sokun. Eğer sıcak ama parmağınızı yakmayacak ısıda ise , termometre ile ölçerseniz yaklaşık 43-45 derece ise mayayı katın ve bir kaç kere karıştırın. Bir büyük masa örtüsü yada kalın bir kumaş veya battaniye gibi sıcak tutup mayalanmayı sağlayacak örtüye sarın ve yazın 4-6 saat, kışın biraz daha fazla süre hiç kıpırdatmadan kapağını açmadan bekletin. Sürenin sonunda kapağını açın hafif sulu bir yoğurdunuz olmuş olacak. Yine kaşık değdirmeden kapağı açık şekilde buzdolabına yerleştirin. Bir kaç saat soğuduktan sonra daha da sertleşecek ve suyunu çekmiş olacak. Afiyet olsun.
NOT: Normalde 1 lt. süte 1 yemek kaşığı maya kullanılıyor. Ben de bu güne kadar hep böyle yaptım. Yoğurdunuzun daha tatlı olması için mayanın daha az kullanılması gerektiği söyleniyor. Hiç denemedim ama haftaya deneyip sonucu sizlerle paylaşacağım. Bu arada düzenli yoğurt yapacaksanız yoğurdunuzdan mayalık yoğurt ayırmayı sakın unutmayın.

Cumartesi, Haziran 01, 2013

İÇ BAKLALI ENGİNAR


2 haftalık bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Aylardır süren düğün telaşımız harika bir düğün kutlaması ile sona erdi. Kuzum Ceren'im nihayet evlendi ve yeni bir yaşama merhaba dedi. Dualarım her zaman mutlu olması için.
Düğünden sonra bir kaç günde yorgunluk atma süresi ekledikten sonra artık kaldığım yerden tariflere devam ediyorum. Bugünkü tarifim, İç baklalı Enginar. Enginarın bolca bulunduğu şu günlerde, karaciğer dostu bu şifalı sebzeyi bolca tüketmenizi öneriyorum.
İÇ BAKLALI ENGİNAR:
10 adet
Malzemeler:
  • 10 adet küçük boy enginar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 kg. bakla( 400 gr. iç baklaya eşit)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  •  2/3 dal dereotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1/2  adet limonun suyu
  • 1 yada 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
  1. Baklaları ayıklayarak içindeki iç baklaları çıkarın. İç baklaların da kalın kabuk kısımlarını çıkarın.
  2. Soğanı yarım ay şeklinde yada yemeklik doğrayın.
  3. Tencereye zeytinyağının yarısını koyun. Üstüne soğanı yayın. Üstüne baklaları yayın. En üste enginar çanaklarını koyun.
  4. Tuzu, karabiberi, şekeri, unu, limon suyunu ve kalan zeytinyağını katın.
  5. Dereotunun 1 dalını doğramadan sadece kokusunu ve lezzetini vermesi için yemeğe katın. Daha sonra çıkarırsınız.
  6. En son olarak enginarlara gelecek ama üstünü geçmeyecek şekilde su koyun. Kaynayınca altını kısıp enginarlar ve baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
  7. Servis tabağına enginar çanaklarını alın. Üstlerine iç baklalı harçtan koyun ve incecik kıydığınız dereotuyla süsleyin.
NOT: Enginarları aldığınızda mutlaka limonlu bir suda olacaklar. İyice yıkayın. Nedense bu suyun tadı hiç hoş olmuyor. Ama yıkadıktan sonra hemen kullanmanız gerekiyor yoksa kararırlar. Kararmalarını önlemek için unlu ve limonlu suda bekletebilirsiniz. 
İç baklalar taze bile olsa kabukları sert oluyor, o yüzden bir bıçak yardımıyla, yan tarafından birazcık çizerek içte ki yumuşak kısmını çıkarın. Benim enginarlarım küçük boy olduğu için 10 adet kullandım. Siz orta veya büyük boy alabilirsiniz. 
5-6 tane enginar aynı iç malzemeyle yapılabilir. Çok fazla ekşi sevmiyorsanız pişerken içine limon katmayabilir ve yemeği servis ederken limon suyu ve biraz zeytinyağı ve bir tutam tuzu çırparak hazırladığınız sosu yemeğinizin üzerine gezdirebilirsiniz.
Yani kendi damak zevkinize göre değişiklikler yaparak yemeğinizi güzelleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.