Cumartesi, Haziran 29, 2013

BADEMLİ ŞAM FISTIKLI PİLAV


Lezzet olarak çok güzel bir pilav. Biraz bademlerin kabuklarını soymak zahmetli gelebilir. Ama inanın bu zahmete değecek bir pilav. En azından bir kere denemenizi isterim. Ondan sonra sofranızı ziyafete dönüştürecek bu pilavı her zaman denemek isteyeceksiniz.

BADEMLİ ŞAM FISTIKLI PİLAV
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 300 gram mantar
  • 200 gram badem içi
  • 200 gram şam fıstığı (antep fıstığı) içi
  • 1 adet büyük domates
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
  • 3 su bardağı soğuk su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Antep fıstıklarını ve bademleri ayrı kaplarda ılık suya koyun. Bekletin.
Pirinçleri ayıklayın.25 dakika kadar 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz  suda bekletin. O sırada mantarları ince kıyın. Domatesin kabuğunu soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Suda bekleyen şam fıstığı ve bademlerin kabuklarını soyun. Pirinçlerin suyunu süzün.
Yapışmaz bir tencereye tereyağını koyun. Eriyince bademleri katın. 1-2 dakika kavurup şam fıstıklarını  ve mantarları ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine domatesleri yerleştirin ve mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçleri bu malzemenin üzerine yerleştirip karıştırmadan tuzu ve suyu  koyarak pilavı pişirin. Suyunu çektikten sonra 5-10 dakika demlendirip servis tabağını tencerenin üzerine kapatıp ters çevirin ve servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Bu pilav için özellikle söylemem gereken bir püf noktası yok. Normal pilav gibi pişiriyorsunuz. Arada pirincin pişip pişmediğini kontrol edin ve hafif çıtırdama sesi geldiği anda suyunu çekmiş demektir kapatıp demlendirin. 
Benim badem ve fıstıkların rengi tariftekine göre biraz koyu oldu. Kabuklarını soymaya çalışırken suda fazla bekletmiş olabilirim yada fazla kavurmuş olabilirim yada tarifteki resim tam pişmemiş pilavın fotoğrafıydı bilemiyorum. Sizinki iki türlüde olabilir. Ama renkleri lezzetini değiştirmiyor bence pek önemi yok.

Çarşamba, Haziran 26, 2013

VANİLYALI KEK (WOLKE)

Vanilyalı Kek Tarifi, Wolke, Dr.Oetker, Kek, Pasta, Kişniş Otu

,Vanilyalı Kek, Tarifi, Wolke, Dr.Oetker, Hazır kek, Kişniş Otu
VANİLYALI KEK (WOLKE)
Kutunun üzerinde bulut gibi hafif ve yumuşak diye yazıyor. Dr. Oetker, yeni çıkardığı vanilyalı kekini bu kelimelerle o kadar doğru anlatmış ki. Yapması kolay yemesi çok kolay.
Herkesin çok beğeneceği bir kek. Eğer zamanınız yoksa yada değişik bir kek yapayım diyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum.
Çok güzel kabarıyor hem lezzeti hem görselliği çok hoş. İçinden pişirme kağıdı çıkıyor. Ancak kelepçeli kek kabında yapılıyor. Yumurta, süt ve margarin  sizden. Un karışımı ve pudra şekeri Dr.Oetker den. 
Ben yedim çok beğendim. Sıra sizde.
Ayrıca isterseniz üzerine vanilyalı puding hazırlayıp servis sırasında dökebilirsiniz.
Ya da yine isterseniz çikolata eritip onunla sunabilirsiniz. Hatta pişirirken fındık, ceviz veya Hindistan cevizi gibi malzemeler katabilirsiniz.
Sizler için Market raflarından denedim. Tavsiye ederim.

YUMURTALI YEŞİL FASULYE

Kolay yemek tarifleri, fasulye kavurması, taze fasulye yemeği, yumurtalı taze fasulyeBugün sizlere çok basit bir tarif vereceğim. Yeşil fasulye kavurması. Geçen gün ızgara etin yanına yaptım.
Harika oldu.
YUMURTALI TAZE FASULYE KAVURMASI
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg yeşil fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  1. Yeşil fasulyelerin uç kısımlarını ayıklayıp bir kaç parçaya bölün. Kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika pişirin. Süzün. Soğanları küçük yemeklik doğrayın.
  2. Mümkünse dibi yapışmayan bir tencere veya tavada yağı ısıtın ve soğanları kavurun. Suyunu iyice süzdüğünüz fasulyeleri ekleyin. 5-6 dakika  kavurun.
  3. Bir kaseye kırdığınız ve iyice çırptığınız yumurtaları döküp hızlıca karıştırın. Fasulyelerin her yerine yayılsın. 1-2 dakika yumurtalar pişene kadar karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Yumurtayı daha fazla kullanabilirsiniz. Ben fasulyenin daha baskın olmasını sevdiğim için 2 adet kullandım. Tereyağı yerine sadece sıvı yağla da yapabilirsiniz.

Çarşamba, Haziran 19, 2013

KAĞIT KEBABI



KAĞIT KEBABI:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. kuşbaşı kuzu eti
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1-2 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 10-15 adet yeşil fasulye
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan ya da 10 adet arpacık soğan
  • 1 adet küçük kereviz (isteğe bağlı)
  • 2-3 adet acı veya tatlı sivri biber
  • 1-2 adet domates ya da 10 adet kiraz- kokteyl domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

  1. Kabak, patates, havuç ve kerevizin kabuklarını soyun. Kuşbaşı et büyüklüğünde  parçalara bölün.
  2. Yeşil fasulyelerin uçlarını temizleyip, bir kaç parçaya bölün.
  3. Domatesler büyükse kabuğunu soyup  sebzeler gibi karelere bölün. Minik domateslerse bölmeden yada 2 ye bölüp koyabilirsiniz.
  4. Bir kasede tüm sebzeleri karıştırın. Tuzun yarısını, kimyonu ve karabiberi kat. Tekrar karıştır.
  5. Fırını 200 dereceye ayarlayın, ısıtın. Kuşbaşı eti, tereyağında 5-6 dakika kavurun. Tuzun kalanıyla tuzlayın. Yağlı kağıdı  yaklaşık 2 karış olacak şekilde ve 2 kat kesip hazırlayın. 4 kişilik olacağından 4 tane hazırlayın. Ortalarına sebzeleri eşit olarak bölün. Üstlerine de etten koyun ve yandaki resimdeki gibi her yerleri tamamen kapanacak şekilde katlayıp kenarlarını da kıvırarak paket yapın. Fırında yanmasını önlemek için kağıtların üstünü yağlayın.
  6. Fırın tepsisine yerleştirin.  Tepsinin içine tepsinin her yerini ıslatacak şekilde 2 -3 su bardağı su dökün. Önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika kağıtların üstü kızarana kadar pişirin. Pilav eşliğinde servis yapın.
NOT: Bu yemekte önemli olan istediğiniz sebzelerin olması. Miktarı, tuzu veya baharatı sizin zevkinize kalmış. Bir de et dana eti olursa sotelerken yarım su bardağı su ile 15-20 dakika pişirmeniz gerekecek. Yoksa etiniz sert olur. Eğer yağlı kağıtta yapmak istemezseniz, tarifin aynısını uygulayıp, fırın kaplarında yada güveçlerde yapabilirsiniz. Fırına koymadan önce üzerini hava almayacak şekilde alüminyum folyo ile  iyice kapatmanız gerek.

KABAKLI BULGUR PİLAVI


Bugün sizlerle çok basit ama bir o kadar lezzetli bir pilav tarifi paylaşmak istiyorum. Kabakla yapılıyor. Kabak, pilava tıpkı tereyağı lezzeti veriyor. İçindeki malzemeler o kadar az olduğu halde, kremalı gibi bir lezzet barındıran pratik sade bir pilav. Mutlaka öneririm. Sade olduğu için özellikle salçalı yada soslu yemeklerle yada etlerle harika gider. Yanında cacık veya turşu tavsiye ediyorum. Bu tarifi bana öneren sevgili İclal ablama çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda diğer tariflerini de uygulayıp sizlerle paylaşacağım. 
KABAKLI BULGUR PİLAVI :
2-3 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1-2 adet orta boy kabak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • !/2 çay kaşığı karabiber
Bulguru ayıklayıp, bol suda yıkayın ve süzün. Kabağın kabuklarını soyun. rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Pilav tenceresine yağı koyun ve ısıtın. Rendelediğiniz kabakları ilave edin. 6-7 dakika iyice yumuşayıncaya kadar kavurun.
Bulguru katın. Bir kaç dakika daha kavurun. Sıcak veya soğuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın.
Bulgur suyu çekip pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. İsteğinize göre taze veya kuru dereotu ile süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.
NOT: Bulgur suyunu çektikten hemen sonra hafif çıtırdama sesi gelmeye başladıysa pilavınız olmuş demektir.
Ateşi kapatıp, mümkünse temiz bir bez veya kağıt havluyu tencerenin ağzına kapatıp kapağını örtün. 5-6 dakika dinlendirin. Tüm pilavlarınıza bu yöntemi uygulayın. Pilavınız daha tane tane olacaktır.

Cumartesi, Haziran 15, 2013

BOŞNAK BÖREĞİ

boşnak mutfağı, börek, börek tarifi,  patatesli börek tarifi, kıymalı börek, nefis tarifler,
Yine dergilerimi, kitaplarımı koca bir yığın yapıp koltuktaki her zamanki yerime gömüldüm. Ve hiç üşenmeden, büyük bir keyifle ve istekle tarifleri okumaya başladım. Her okuduğum tarif, rengarenk ve iştah açıcı resimler derken acıktığımı hissettim. Şöyle nefis , lezzetli bir börek yanında da nefis bir çay harika giderdi. Evet nihayet tarifimi bulmuştum. Boşnak böreğini yapmaya karar verdim. İyi ki yapmışım. Çok lezzetli bir börek oldu. Sizlere de öneririm. İşte Tarifi.

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ:


10 Kişilik
Malzemeler:
  • 5 Adet yufka
  • 1 kg. patates (5-6 orta boy)
  • 250 gr. kıyma
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz.
Patatesleri iyice yıkayın. Çabuk pişmesi için bir kaç yerinden deldikten sonra üstüne kadar soğuk su koyarak haşlayalım. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Soğuyunca iyice ezin yada rendeleyin.
Kıymayı bir kaşık sıvı yağla, rengi değişene kadar 5 dakika kavuralım.
Rendelenmiş patatese ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Harcı 5 yufkamız olduğu için, 5' e  bölün. Sıvı harcı hazırlamak için bir kaba yumurtaları kırıp. iyice çırpın. Sıvı yağı, 1 çay kaşığı tuzu ve suyu ekleyin. İyice karıştırın.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Yufkayı düz temiz bir yere serin. 3-4 yemek kaşığı sıvı harçla her yerini yağlayın. Yufkanın bir kenarını ucu yufkanın ortasına gelecek şekilde katlayıp iç malzemeyi yayacağımız yeri ayarlayın. İç malzemeyi katladığımız kısmın her yerine yayın. Üzerine 1-2 yemek kaşığı yumurtalı harçtan gezdirin. Ucundan incecik rulo olacak şekilde katlayarak yufkanın tümünü rulo yapın. Yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına şekildeki gibi kol böreği gibi dolayın.
Her yufkayı aynı şeklide hazırlayıp. Birbirinin devamına dolayarak kocaman bir rulo halka yapın. Kalan sıvıyı bitene kadar böreğin her yerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirip soğumadan servis yapın.Afiyet olsun.
NOT: Sıcakken daha lezzetli oluyor. İsterseniz başka şekilde de yapabilirsiniz. Şekli nasıl olursa olsun çok lezzetli bir börek. Börekte tek dikkat etmeniz gereken nokta, kıymayı fazla kavurmayın çünkü kurumaması gerekiyor. Mutlaka deneyin tavsiye ediyorum.