Patlıcanla yapılan tüm yemekler çok lezzetli oluyor. Bizim evde de en sevilen sebzelerden birisi. Eşim de çok seviyor. O yüzden iftar için patlıcan yemeği yapayım istedim. Yapmışken de biraz değişik, şık sunumlu olsun istedim. Yemeğim o kadar çok beğenildi ki 10 üzerinden 10 puan aldı. Bu arada iftar menümde Çorba, Saray Köfte, Pilav, Yoğurtlu Semizotu Salatası ve Meyve vardı. İşte bunların arasından Saray Köfte ve Yoğurtlu Semizotu Salatası tariflerini vereceğim. İşte Saray Köfte tarifim.
Perşembe, Temmuz 11, 2013
Çarşamba, Temmuz 10, 2013
Sütlaç
Bir haftayı aşkın zamandır maalesef bloğumla ilgilenemedim. Önce biraz sağlık koşturmaları yaptım. Annemin ve benim yıllık sağlık kontrollerimizi yaptırmamız gerekiyordu. Sonrasında da davetli olduğumuz düğün töreni için Isparta'ya gittik. Hastane koşuşturmasından sonra o kadar dinlendirici geldi ki. Isparta'da konakladığımız http://www.baridahotels.com/ Barida Hotel tek kelimeyle her türlü konfora sahip, pırıl pırıl bir Oteldi. Spa, havuz, her akşam canlı müzik derken 4 günün nasıl geçtiğini bilemedim. Güler yüzlü çalışanlarına ve Otel sahibi Sami beye gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum. Bu güzel moladan sonra ramazana girmenin telaşı ve heyecanı beni sardı. İstiyorum ki her gün size, ramazanda yapacağınız lezzetli tarifler vereyim. Bu konuda elimden geldiğince her gün en az bir tarif vermeye çalışacağım. Bugünkü tarifim Sütlaç olacak. Dün iftar menümde Çorba, kuşbaşı etli yeşil fasulye, pilav, cacık ve sütlaç vardı. İşte bu menüden tarifini vermek için sütlacı seçtim. Hem çok lezzetli ve hafif hemde yapması çok kolay. Umarım beğenirsiniz.
6 Kişilik
Malzemeler:
- 5 su bardağı süt (1 litre)
- 1 çay bardağı kırık pirinç
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası veya pirinç unu
- 4 çay bardağı su
- Fındık, ceviz, tarçın
Pirinci ayıklayın. Su ile bir kere yıkayın. Sadece suyun altına tutup süzün. Nişastalı kalması gerek.
Sütü tencereye dökün. Suyu ekleyin. Lapa olana ve suyu çekene kadar pişirin.
Sütü ekleyin. 30 dakika pişirin.
Toz şekeri ve bir kaşık su ile erittiğiniz ve biraz sütten alıp ılıştırdığınız nişastayı ekleyin. İyice karıştırıp 5-6 dakika pişirin.
Normal sütlaç yapacaksanız servis kaplarına paylaştırın.
Buzdolabında bir kaç saat bekletin.
Eğer fırın sütlaç yapacaksanız kapları bir tepsiye koyun.
Fırını ızgara kısmına ayarlayın. Tepsiyi yerleştirin. Bu aşamada tepsiye 1 parmak yüksekliğinde su koyun.
Sütlacın üzeri koyulaşana kadar 200 derece fırında 5-6 dakika pişirin.
Fındık, ceviz ve tarçın gibi malzemelerle süsleyin. Soğuyunca kıvamını bulması için buzdolabında 1-2 saat bekletin. Servis yapın.
Afiyet olsun.
NOT: İçine vanilya koyabilirsiniz. Yine yumurta sarısı ekleyenler var. İsterseniz sizde yumurta sarısı kullanabilirsiniz. Ama bence bu tarif hem basit hemde çok çok lezzetli.
Sütü tencereye dökün. Suyu ekleyin. Lapa olana ve suyu çekene kadar pişirin.
Sütü ekleyin. 30 dakika pişirin.
Toz şekeri ve bir kaşık su ile erittiğiniz ve biraz sütten alıp ılıştırdığınız nişastayı ekleyin. İyice karıştırıp 5-6 dakika pişirin.
Buzdolabında bir kaç saat bekletin.
Eğer fırın sütlaç yapacaksanız kapları bir tepsiye koyun.
Fırını ızgara kısmına ayarlayın. Tepsiyi yerleştirin. Bu aşamada tepsiye 1 parmak yüksekliğinde su koyun.
Sütlacın üzeri koyulaşana kadar 200 derece fırında 5-6 dakika pişirin.
Fındık, ceviz ve tarçın gibi malzemelerle süsleyin. Soğuyunca kıvamını bulması için buzdolabında 1-2 saat bekletin. Servis yapın.
Afiyet olsun.
NOT: İçine vanilya koyabilirsiniz. Yine yumurta sarısı ekleyenler var. İsterseniz sizde yumurta sarısı kullanabilirsiniz. Ama bence bu tarif hem basit hemde çok çok lezzetli.
Pazartesi, Temmuz 01, 2013
TERBİYELİ TAVUK SUYU ÇORBA
Bir kaç haftadır kendimi pek iyi hissetmiyorum. Baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları derken yatağa düşüren gribi bir türlü atlatamadım.
Sonunda aklıma soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiği söylenen tavuk suyuna çorba yapmak geldi. Hakikaten ilaç gibi çorba. hem besleyici, hem rahatlatıcı hemde lezzetli. Kendime geldim.
Bu çorbayı normal zamanlarda yapabileceğiniz gibi şifa niyetine de yapabilirsiniz.
Cumartesi, Haziran 29, 2013
BADEMLİ ŞAM FISTIKLI PİLAV
Lezzet olarak çok güzel bir pilav. Biraz bademlerin kabuklarını soymak zahmetli gelebilir. Ama inanın bu zahmete değecek bir pilav. En azından bir kere denemenizi isterim. Ondan sonra sofranızı ziyafete dönüştürecek bu pilavı her zaman denemek isteyeceksiniz.
BADEMLİ ŞAM FISTIKLI PİLAV
6 Kişilik
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 300 gram mantar
- 200 gram badem içi
- 200 gram şam fıstığı (antep fıstığı) içi
- 1 adet büyük domates
- 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
- 3 su bardağı soğuk su
- 2 tatlı kaşığı tuz
Antep fıstıklarını ve bademleri ayrı kaplarda ılık suya koyun. Bekletin.
Pirinçleri ayıklayın.25 dakika kadar 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz suda bekletin. O sırada mantarları ince kıyın. Domatesin kabuğunu soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Suda bekleyen şam fıstığı ve bademlerin kabuklarını soyun. Pirinçlerin suyunu süzün.
Yapışmaz bir tencereye tereyağını koyun. Eriyince bademleri katın. 1-2 dakika kavurup şam fıstıklarını ve mantarları ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine domatesleri yerleştirin ve mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçleri bu malzemenin üzerine yerleştirip karıştırmadan tuzu ve suyu koyarak pilavı pişirin. Suyunu çektikten sonra 5-10 dakika demlendirip servis tabağını tencerenin üzerine kapatıp ters çevirin ve servis edin. Afiyet olsun.
Pirinçleri ayıklayın.25 dakika kadar 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz suda bekletin. O sırada mantarları ince kıyın. Domatesin kabuğunu soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Suda bekleyen şam fıstığı ve bademlerin kabuklarını soyun. Pirinçlerin suyunu süzün.
Yapışmaz bir tencereye tereyağını koyun. Eriyince bademleri katın. 1-2 dakika kavurup şam fıstıklarını ve mantarları ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine domatesleri yerleştirin ve mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçleri bu malzemenin üzerine yerleştirip karıştırmadan tuzu ve suyu koyarak pilavı pişirin. Suyunu çektikten sonra 5-10 dakika demlendirip servis tabağını tencerenin üzerine kapatıp ters çevirin ve servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Bu pilav için özellikle söylemem gereken bir püf noktası yok. Normal pilav gibi pişiriyorsunuz. Arada pirincin pişip pişmediğini kontrol edin ve hafif çıtırdama sesi geldiği anda suyunu çekmiş demektir kapatıp demlendirin.
Benim badem ve fıstıkların rengi tariftekine göre biraz koyu oldu. Kabuklarını soymaya çalışırken suda fazla bekletmiş olabilirim yada fazla kavurmuş olabilirim yada tarifteki resim tam pişmemiş pilavın fotoğrafıydı bilemiyorum. Sizinki iki türlüde olabilir. Ama renkleri lezzetini değiştirmiyor bence pek önemi yok.
Benim badem ve fıstıkların rengi tariftekine göre biraz koyu oldu. Kabuklarını soymaya çalışırken suda fazla bekletmiş olabilirim yada fazla kavurmuş olabilirim yada tarifteki resim tam pişmemiş pilavın fotoğrafıydı bilemiyorum. Sizinki iki türlüde olabilir. Ama renkleri lezzetini değiştirmiyor bence pek önemi yok.
Çarşamba, Haziran 26, 2013
VANİLYALI KEK (WOLKE)
VANİLYALI KEK (WOLKE)
Kutunun üzerinde bulut gibi hafif ve yumuşak diye yazıyor. Dr. Oetker, yeni çıkardığı vanilyalı kekini bu kelimelerle o kadar doğru anlatmış ki. Yapması kolay yemesi çok kolay.
Herkesin çok beğeneceği bir kek. Eğer zamanınız yoksa yada değişik bir kek yapayım diyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum.
Çok güzel kabarıyor hem lezzeti hem görselliği çok hoş. İçinden pişirme kağıdı çıkıyor. Ancak kelepçeli kek kabında yapılıyor. Yumurta, süt ve margarin sizden. Un karışımı ve pudra şekeri Dr.Oetker den.
Ben yedim çok beğendim. Sıra sizde.
Ayrıca isterseniz üzerine vanilyalı puding hazırlayıp servis sırasında dökebilirsiniz.
Ya da yine isterseniz çikolata eritip onunla sunabilirsiniz. Hatta pişirirken fındık, ceviz veya Hindistan cevizi gibi malzemeler katabilirsiniz.
Sizler için Market raflarından denedim. Tavsiye ederim.
Kutunun üzerinde bulut gibi hafif ve yumuşak diye yazıyor. Dr. Oetker, yeni çıkardığı vanilyalı kekini bu kelimelerle o kadar doğru anlatmış ki. Yapması kolay yemesi çok kolay.
Herkesin çok beğeneceği bir kek. Eğer zamanınız yoksa yada değişik bir kek yapayım diyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum.
Çok güzel kabarıyor hem lezzeti hem görselliği çok hoş. İçinden pişirme kağıdı çıkıyor. Ancak kelepçeli kek kabında yapılıyor. Yumurta, süt ve margarin sizden. Un karışımı ve pudra şekeri Dr.Oetker den.
Ben yedim çok beğendim. Sıra sizde.
Ayrıca isterseniz üzerine vanilyalı puding hazırlayıp servis sırasında dökebilirsiniz.
Ya da yine isterseniz çikolata eritip onunla sunabilirsiniz. Hatta pişirirken fındık, ceviz veya Hindistan cevizi gibi malzemeler katabilirsiniz.
Sizler için Market raflarından denedim. Tavsiye ederim.
YUMURTALI YEŞİL FASULYE
Harika oldu.
YUMURTALI TAZE FASULYE KAVURMASI
4 Kişilik
Malzemeler:
- 1 kg yeşil fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 2 yumurta
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yeşil fasulyelerin uç kısımlarını ayıklayıp bir kaç parçaya bölün. Kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika pişirin. Süzün. Soğanları küçük yemeklik doğrayın.
- Mümkünse dibi yapışmayan bir tencere veya tavada yağı ısıtın ve soğanları kavurun. Suyunu iyice süzdüğünüz fasulyeleri ekleyin. 5-6 dakika kavurun.
- Bir kaseye kırdığınız ve iyice çırptığınız yumurtaları döküp hızlıca karıştırın. Fasulyelerin her yerine yayılsın. 1-2 dakika yumurtalar pişene kadar karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Yumurtayı daha fazla kullanabilirsiniz. Ben fasulyenin daha baskın olmasını sevdiğim için 2 adet kullandım. Tereyağı yerine sadece sıvı yağla da yapabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)