Salı, Aralık 31, 2013

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA




Yılbaşı akşamı için hazırlayabileceğiniz bol çikolatalı bir yaş pasta yapayım dedim. Nefis ve yumuşacık kakaolu kek ve arasında yoğun çikolatalı pasta kreması ile pastaya daha da lezzet veren bolca çilek koyduğum harika bir pasta yaptım.
Şunu söylemeliyim ki tadan herkes beğendi. Buna rağmen ben tekrar yapmaya karar verdim. Çünkü yoğun bitter çikolatadan oluşan kreması oda sıcaklığında çabuk erimeye başlıyordu. Pastayı ikram ettiğinizde kısa sürede yenilmesi gerekiyordu.
Yani pastayı yapıp başka bir yere götürmeniz ya da ikram için oda sıcaklığında bekletmeniz biraz zor olacaktı.
O yüzden aynı keki pastacı kreması ile denedim. Harika bir pasta oldu. İki pastanın fotoğraflarını da paylaşacağım. Değişik süslemeler yaptım. Siz pastanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
8 kişilik 
Malzemeler:
  • 5 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 12 yemek kaşığı un (120 gram)
  • 12 yemek kaşığı toz şeker (170 gram)
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağından biraz fazla süt (keki ıslatmak için)
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı toz şeker (sütün içine katılacak)
  • 1  kg çilek veya başka bir meyve(süslemek için)

Pazartesi, Aralık 30, 2013

MUTLU YILLAR

2014 yılına sayılı  saatler kaldı. 2013 yılı ise sevinçleri ve üzüntüleriyle geldi geçti. Ben de kısacık bir şeyler yazmak ve yeni yıla ait dileklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Umarım 2014 yılı  sizlere,  sevgi dolu, umut dolu, sağlık dolu ve bol paralı ve  sevinçlerle dopdolu günler getirir.
Yeni yılda tüm umutlar ve  başarılar sizlerle olsun. Yüreğiniz sevgiyle, ruhunuz güzelliklerle dolsun. Yeni yılınız kutlu olsun.

Cuma, Aralık 27, 2013

KEŞKÜL


Derler ki bir zamanlar fakir tatlısı imiş. Osmanlı'da fakirlere dağıtılmak için hazırlanan sütlü tatlının, Hindistan cevizinden oyularak hazırlanan ve keşkül adı verilen kaplarda dağıtılmasından ismi keşkül olmuş.
Geçen gün, bademli kek için aldığım toz bademden biraz kalmıştı. Birazda toz fıstık vardı. Dolapta da açılmamış bir litrelik süt duruyor. Keşkülün tüm malzemeleri evde var. Hem yapılışı da çok kolay. Hemen kalkıp 10 dakika da harika lezzetteki keşkülü yapmıştım bile.  Pratik, yapılması kolay ve hafif bir tatlı. Yemek sonrası sunumlar için ideal bir sütlü tatlı. Öneririm.
KEŞKÜL
5 kişilik
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 9 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 2 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 tepeleme yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 2 tepeleme yemek kaşığı  toz badem
  • 2 tepeleme yemek kaşığı toz Antep fıstığı
  • 6-7 yemek kaşığı su
Üzerini süslemek için:
  • 1 yemek kaşığı toz badem
  • 1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Sütü tencereye koyun. Şekeri ekleyin. Karıştırın. Kaynamasını bekleyin.  
Bir kapta nişasta ve pirinç ununa suyu katın. Eriyene kadar karıştırın.
Süt kaynamaya başlayınca sulandırdığınız nişasta ve pirinç ununu yavaşça katın. Bu arada devamlı karıştırmayı unutmayın. Tekrar kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve 5 dakika pişirin. 
Hindistan cevizi ve toz bademi katın. Pütürleşmemesi için devamlı karıştırarak 1 dakika kadar pişirin. Ocağı kapatın.
Servis kaplarına dökerken biraz yukarıdan dökün. İçine giren hava nedeniyle göz göz olacak ve güzel bir görseli olacaktır.
Soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Servis ederken üzerini Hindistan cevizi, Antep fıstığı ve toz bademle süsleyin.
Bütün tatlılar ve pastalar gibi ertesi gün yendiğinde lezzeti çok daha harika oluyor. Afiyet olsun.

Çarşamba, Aralık 25, 2013

Maydonozlu Mayonez Soslu Mezgit Kızartma Tarifi

Maydanozlu, Mayonez, Soslu, Mezgit, Kızartma, Tarifi, Balık tarifleri

Uzun zamandır balık tarifi vermediğimin farkındayım... Biliyorsunuz daha önce de bahsetmiştim. Nedeni balık sevmemem değil. Sadece evde yaptığım zaman kokusuna dayanamıyor olmam. Fırında yapmayı denedim, buğulama ya da kızartma yapmayı denedim gerçekten fark etmiyor. Baş ağrım tavan yapıyor. Keskin kokulara dayanamıyorum. Balık kokusu ya da ağır parfüm kokusu hiç fark etmez. O yüzden balığı genelde dışarıda yiyoruz. Balık tariflerinin azlığı sadece bu yüzden.

Dün balıkçının yanından geçerken balık yapmanın zamanı geldi dedim. Aslında hamsi alacaktım. Hamsilerin çok küçük olduğunu görünce vazgeçtim. Ve birden mezgiti gördüm. Biliyorsunuz mezgitin tadı o kadar güzel ve eti tavuk eti gibidir ki, tavuk balığı da denir. Boyu epey büyüyebilen bir balık. Ben, vereceğim tarifte fileto kullanacağım için büyük olanlardan 2 adet aldım.

Pazartesi, Aralık 23, 2013

BADEMLİ KEK


Dün sabah uyandığımda kendimi harika ve çok zinde hissediyordum. Öyle ki akşama kadar bir yemek bir de yılbaşı gecesinde hazırlanabilecek çikolatalı yaş pasta yapacaktım. Akşam da tarifleri paylaşacaktım. Öğlen olduğunda ise kendimi berbat halde hasta ve yorgun hissetmeye başladım.  Sağlığım da aynı İstanbul havasına döndü. Sabah başka, öğlen başka, akşam başka. Bütün planları ertelemek zorunda kaldım. Son bir çırpınışla bir şeyler yazayım dedim ama onu da yapamadım. Belki birazcık uyku iyi gelir. Sonrasında kaldığım yerden devam eder. Yedekte tuttuğum tariflerden yazarım. diye düşündüm.
İyi bir uykudan sonra yemek ve çay keyfi derken, İzmir'den gelen annemi karşılamak için gittim.  Tekrar yazmaya başladığımda saat neredeyse gece olmuştu. Komik olan ise yorgun olmam gerekirken tam tersine çok enerjik hissetmemdi. O yüzden sabah yapmaya karar verdiğim keki, şimdi yapıp hem kahvaltıya yetiştirmeye hem de sizlerle erkenden paylaşmaya karar verdim.
Ancak plan yine bozuldu. Kahvaltıyı dışarıda yapmaya karar verince kekin tarifini vermek yine akşama kaldı. Ama bu sefer hiç bir şey engel olamayacak. Mutlaka yazımı bitireceğim.

TÜRLÜ GRATEN

TÜRLÜ GRATEN