Çarşamba, Mayıs 07, 2014

HAVUÇLU PATATES SALATASI


Bildim bileli, patates salatasının her türlüsünü çok severim. Havuçlu ve yoğurtlu yapılan bu salatayı da çok seviyorum. Yoğurdunu bazen mayonezli bazen sarımsaklı çoğu zamanda sade yaparım. Özellikle sade yoğurt kullandığımda üzerine kırmızı pul biberli yağ gezdiriyorum. Çok güzel oluyor. O an canım hangisini çekiyorsa onu yapıyorum sonra da afiyetle yiyorum. 
Aynı malzemeler kullanılarak değişik sunumlarla ikram edebileceğiniz bir salata.  Size en çok rastladığım iki sunum şeklini göstereceğim. İkisi de çok güzel. İkisinin de sunumu beğeni topluyor. Birisinde çanak şeklinde yapıyorsun. Diğerinde ise malzemeler kat kat konarak pasta şeklinde yapılıyor. Seçim size kalmış.  İşte tarifim.
HAVUÇLU PATATES SALATASI
8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. patates (5 orta boy)
  • 5 adet orta boy havuç
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (tatlı veya acı)
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz.
Patatesleri bir kaç yerinden bıçakla delin ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Ilıyınca kabuklarını soyup rendeleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu, karabiberi 3 yemek kaşığı sıvı yağla,  limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.
Havuçların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Yarım çay bardağı suyu ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Devamında 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve  1 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra 1-2 dakika kavurun.
Maydanozun yapraklarını incecik kıyın. Süsleme için kullanacağımızdan düz bir tabağa yayın.
Yoğurdu, mayonezi ekledikten sonra pürüzsüz olana dek karıştırın.
Salatayı çanak şeklinde ikram edecekseniz elinizi ıslattıktan sonra patatesten cevizden büyük parçalar koparın. Yuvarlayarak şekil verdikten sonra, maydanoza bulayın.
Orta kısmına bastırarak çukur haline getirip çanak şeklini verin.
Çukur kısıma bir kaşık kadar havuç rendesinden koyun. Onun üstüne de 1 kaşık kadar yoğurt koyun.
Kalan 1 yemek kaşığı yağı ısıtın. Kırmızı biberi ekleyin ve biberin yanmaması için hemen ateşi kapatın. Hazırladığınız sosu yoğurtlu kısımın üstüne birazcık dökün. (yağlı sos istemezseniz sadece pul biber serpmeniz de yeterlidir.
Salatayı kat kat pasta gibi hazırlamak isterseniz. Tabanı düz yaklaşık 20 cm. ebadındaki bir kabı (ister yuvarlak ister kare olsun farketmez) salatanın yapışmaması için streçle kaplayın. En alta 2 ye ayırdığınız patates püresinin birini yayın. Onun üstüne havucu onun üstüne de kalan patates püresini yayın. En üste de kıyılmış maydanozdan serpiştirin. Buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Devamında kalıptan çıkarıp servis tabağına ters çevirin.
Hazırladığınız yoğurtlu mayonezli karışımı en üste yayın ve kırmızı biberli sosu da döktükten sonra pasta görünümlü kat kat harika bir salatanız hazır. Eminim herkes çok beğenecek. Şimdiden afiyet olsun.

Cuma, Mayıs 02, 2014

TAHİNLİ CEVİZLİ KEK

Tahinli kek, Cevizli kek, Tahinli Cevizli Kek, Tarifi, Çay, Kişniş, Tatlı
Yarın hafta sonu ve tabi ki ailecek kahvaltı zamanı. Ben de sizlerin de çok beğeneceği kahvaltılık bir şeyler yapayım dedim. Son dakika da bu keki yapmaya karar verdim. Uzun zamandır yapmak istediğim bir kek tarifiydi. Hatta malzemesini de çoktan hazırlamıştım. Akşamdan yaptım. Yarın sabaha tadı iyice oturmuş ve lezzeti harika olmuş olacak. Şimdiden deneyen herkesten 10 puan aldığını özellikle söylemeliyim. Denemenizi tavsiye ediyorum. Umarım sizlerde çok beğenirsiniz. Yorumlarınızı da esirgemezseniz çok sevinirim. Sevgiyle kalın..
TAHİNLİ CEVİZLİ KEK
8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 3 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1/2 su bardağı küçük parçalara bölünmüş ceviz içi
  • 1 paket kabartma tozu

Pazartesi, Nisan 28, 2014

Baharatlı Kuru Köfte

Kuru Köfte tarifi, Mitite Köfte nedir, Nasıl Yapılır, Köfte tarifleri
Aslında bu köftenin adı Mitite köfte idi. Mitite köfte fındıktan biraz büyük yapılan kokteyl köftelere denir. Açık büfe ve brunchda ikram edilen minik köfteler Mitite köfte oluyor. 
Ben Mitite köfteleri büyük hazırlayarak akşam yemeği olarak sundum. İki türlüde lezzetli oluyor. Siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz. ister minik ister büyük.

Pazar, Nisan 27, 2014

ÇILBIR


Birazdan tarifini vereceğim yemek, çok ama çok kolay yapılıyor. Evde yemek yapacak malzemeniz yok ise, ya da canınız uzun uzadıya bir yemek yapmak istemiyorsa ya da zamanınız kısıtlı ise Çılbır, 5-6 dakikada yapılacak ideal bir yemek.
Yumurta, yoğurt ve birazda yağla, kırmızı pul biber. Malzemeler her evde bulunabilecek şeyler. Bugüne kadar hiç denemediyseniz mutlaka deneyin derim. Kolay yemek, tembel yemeği, bekar yemeği hatta öğrenci yemeği diye adlandırılan çılbırı çok beğeneceksiniz.

Cumartesi, Nisan 26, 2014

Körili Soya Soslu ve Fıstıklı Tavuk

Körili, Fıstıklı, Tavuk, Tarifi, Tavuklu tarifler, Tavuk yemekleri, Kişniş Otu
Nedense köriye, ilk tattığımdan beri içim hiç ısınmadı. Kesinlikle benim damak zevkime hitap etmiyor. Oysa bir çok baharatın birleşmesinden oluşan tam bir şifa kaynağı.
Sanırım her zaman dediğim gibi keskin kokulara karşı bir rahatsızlığım var. Köri de biliyorsunuz hakikaten keskin kokulu bir baharat. Hemen başım ağrımaya başlıyor. O yüzden körili yemekleri pek sevmiyorum. Mecbur kalmadıkça da yemiyorum.
Sevmediğim yemeklerden söz etmişken, ikinci sırada deniz mahsullü makarna geliyor. Aman mecbur kalmadıkça yemeyeceğim bir yemek.
Olmadı, onunla da hiç barışamadım. Oysa İspanya'da paella yemiştim ve çok beğenmiştim. Demek ki deniz mahsullü pilavla bir sorunum yok. Ama aynı malzemeler makarnaya katılınca benim için işkence oluyor. Komik bir şey. Hala çözemedim.
Neyse kendimden bu kadar bilgi verdikten sonra şimdi vereceğim tarife geçelim. Her ne kadar ben fazla tercih etmesem de sevenler olduğunu bildiğim için sizlere bugün güzel bir soslu, baharatlı, kremalı tavuk tarifi vereceğim. Umarım beğenirsiniz.

Pazartesi, Nisan 21, 2014

TABULE

TABULE, SALATA, KISIR, VEJETARYEN TARİFLER, DİYET, KOLAY, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ, BULGURLU
Tabule, gördüğünüzde kısıra benziyor diyebileceğiniz yediğinizde kısıra benzemediğini anlayacağınız bir salata. Bol yeşillik ve birazda bulgurdan oluşuyor.
Kısır ile tabulenin arasındaki fark nedir derseniz. İkisinin arasındaki en bariz fark, tabulede salça kullanılmıyor. Kısırda ise salça kullanılıyor.
Ayrıca kısır bulgur salatası,  Tabule ise bulgurlu yeşillik salatasıdır.
Tabule, Tabbule veya tabbouleh diye yazılan ve okunan bulgurlu salata, sofralarımıza Lübnan mutfağından girmiş. Biliyorsunuz Lübnan mutfağı bizim damak zevkimize hitap eden en güzel mutfaklardan birisidir.
Salata severlerin mutlaka denemesi gereken bu çok lezzetli salata, tam bir sağlık deposu. ve bol C vitamini barındırıyor. Her kitapta, her sitede karşılaşınca bari ben de tarifini vereyim dedim.