Evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için harika bir yöntem. Aslında sucuklu ve peynirli bir şeyler yapacaktım ama son dakika tatlı krizim tutunca bu muhteşem tatlı ortaya çıktı. İlk ılıkken tattım. Güzeldi ama buzdolabında geceye kadar bekledikten sonra bir de sabah tattığımda lezzeti harika olmuştu. Eğer yapacaksanız mutlaka buzdolabında 6-10 saat bekletip sonra yiyin. Çok beğeneceksiniz. İçine evde bulunan malzemelerden kattım. Bayramdan kalma beyaz ve sütlü çikolatalar, biraz damla çikolata sonra hurma ve kuru üzümle biraz ceviz. Sonuç muhteşem bir tatlı oldu. Üstü çıtır içi ise yumuşacık. Ha bu arada bu tür tatlılara ekmek pudingi veya bayat ekmek suflesi de deniliyor.
Pazar, Ağustos 16, 2015
Perşembe, Ağustos 13, 2015
Kinoalı Yoğurt Çorbası
Kinoalı Yoğurt Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 8 çorba kaşığı kinoa
- 7 su bardağı su
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- Kinoayı 6 su bardağı su ile tencereye koyun ve kaynayınca ocağı kısıp 10 dakika kadar pişirin.
- O sırada yoğurdu, yumurtayı ve nişastayı bir kapta iyice karıştırın. Kalan 1 su bardağı suyu da ekleyin.
- Kinoa 10 dakika piştikten sonra sıcak suyundan 1-2 kepçe alın ve yoğurdun içine katıp karıştırın. Ilınmış yoğurdu bir yandan karıştırarak yavaşça kinoalı suya ekleyin. Yoğurdun kesilmemesi için tekrar kaynayana kadar devamlı karıştırın. Kaynayınca ateşi biraz kısıp 10 dakika daha pişirin.
- Kuru soğanı incecik kıyın. Tereyağını ve sıvı yağı eritip soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Kuru naneyi ekleyin ve ocağı kapatın.
- Pişmekte olan çorbaya naneli soğanı katın. Ocağı kapatın. Tuzu ekleyin. Karıştırın. 5-6 dakika dinlendirdikten sonra servise hazır. Afiyet olsun.
Pazar, Ağustos 09, 2015
Çarşamba, Ağustos 05, 2015
KAKAOLU CEVİZLİ ŞEKERPARE
Bayramda yaptığım tatlıydı. Biraz vaktimin kısıtlı olmasından, biraz tembelliğimden yazamamıştım. Çok lezzetli olduğu ve ikram ettiğim herkes beğendiği için geç de olsa sizlerle paylaşmak istedim.
Kakaolu Şekerpare Nasıl Yapılır?
Kaç Kişilik?
24 adet 8-12 kişilik
Malzemeleri:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket (250 gram) tereyağı
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 su bardağı su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1/4 limonun suyu
Salı, Temmuz 28, 2015
ETLİ KABAK DOLMASI
ETLİ KABAK DOLMASI
3 Kişilik
Malzemeler:
3 Kişilik
Malzemeler:
- 6 adet dolmalık kabak
- 350 gram orta yağlı kıyma
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 1,5 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık olursa daha iyi)
- 1 adet sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1/4 demet dereotu
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1,5 su bardağı su
Kuru soğanı küçük yemeklik doğrayın.
Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın.
Pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün.
Pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün.
Domatesi rendeleyin. Sarımsağı ezin.
Derin bir kaba kıymayı koyun. Pirinci, kuru soğanı, maydanoz ve dereotunu, sıvı yağı, salçanın 1 kaşığını, tuz ve karabiber ile kırmızı pul biberi ekleyin. İyice karıştırın.
Kabakların içine doldurun. (1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun)
Tencereye yerleştirin. 1 su bardağı suyu kabakların içine de gelecek şekilde dökün.
Kabakların kapaklarını üstüne yerleştirin. Kalan suya yarım yemek kaşığı salçayı katıp iyice erimesini sağlayın. Tencereye dökün.
Ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca ateşi biraz kısın. Kabaklar ve pirinç yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Kabakların kapaklarını üstüne yerleştirin. Kalan suya yarım yemek kaşığı salçayı katıp iyice erimesini sağlayın. Tencereye dökün.
Ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca ateşi biraz kısın. Kabaklar ve pirinç yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Benim tarifini verdiğim kabaklar yuvarlak olan kabak. Ancak tarifi diğer sakız kabağı (küçük resimde ki) ile de yapabilirsiniz. Sakız kabağı uzun olduğu için uzunluğuna göre 2'ye veya 3'e bölerek içlerini oyun ve malzemeyi doldurun. Eğer malzemeniz artarsa sert bir domates veya varsa dolmalık biberi doldurarak değerlendirebilirsiniz.
NOT: Benim tarifini verdiğim kabaklar yuvarlak olan kabak. Ancak tarifi diğer sakız kabağı (küçük resimde ki) ile de yapabilirsiniz. Sakız kabağı uzun olduğu için uzunluğuna göre 2'ye veya 3'e bölerek içlerini oyun ve malzemeyi doldurun. Eğer malzemeniz artarsa sert bir domates veya varsa dolmalık biberi doldurarak değerlendirebilirsiniz.
Perşembe, Temmuz 23, 2015
SÜT REÇELİ TARİFİ
Süt reçeli ile tanışmam sanırım 15-16 yıl evveldi. Erkek kardeşim Ogün'ün kız arkadaşı Anya bize ziyarete gelmişti. Nefis bir pasta yaptığını hatırlıyorum. Yanında küçük bir kutuda yoğun kremsi çok lezzetli bir şey getirmişti. Pastayı onunla yaptı. Ne olduğunu ne kadar merak etsem de maalesef anlatamadığı için bu nefis pastayı ne ile yaptığını bir türlü öğrenemedik. Yıllar sonra süt reçelini tattığımda aklıma ilk gelen o pasta oldu. Bugün ben de ilk süt reçelimi yaptım. Çok basit yapılışı var. Şimdi kavanozda benim harika bir pasta ile onu taçlandırmamı bekliyor. En kısa zamanda pastayı yapıp sizlerle paylaşacağım.
SÜT REÇELİ (DULCE DE LECHE)
350-400 gram
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu veya 1 çay kaşığı karbonat
- Sütü, toz şekeri ve vanilyayı bir tencereye koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın.
- Ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu veya karbonatı katın.
- Sık sık karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin.
- Krem rengini alıp koyulaşmaya başladığında ocağı kapatın.
- Bir kaç dakika kaynar ısısının düşmesini bekledikten sonra kavanoza doldurun.
- Kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirerek soğumaya bırakın.
NOT: Süt reçeli her türlü pasta ve tatlıda kullanılıyor. Kahvaltıda ekmeğinize sürerek de yiyebilirsiniz.
Karıştırmayı sakın unutmayın. Dibinin tutmaması gerekiyor.
Yine dibinin tutmaması için tencereyi yıkayıp ıslak haldeyken sütü ve şekeri katın derim.
3-4 hafta buzdolabında bozulmadan bekleme süresi var.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)