Perşembe, Eylül 10, 2020

Nedir Bu Açık Süt Modası?

Erken uyumayı deniyorum bir süredir. E tabi vücut alışmış geç saate, hemen uyum sağlayamadı. Ben de bu yüzden tıpkı çocukluğumdaki gibi ballı süt içmeye başladım. Normalde çok fazla süt içme alışkanlığım yoktu. Halbuki severim de. Neyse işte her akşam süt içmeye başlayınca haliyle markette de alışveriş sepetime daha fazla süt eklemeye başladım. 



Tam da bununla ilgili bir hikaye anlatacağım size…
Dün markette yine süt reyonunda seçim yapmaya çalışırken yakınımda bir kadın belirdi ve kınayan gözlerle bir bana, bir de elimdeki ambalajlı süte baktı. Ben de dayanamam böyle durumlarda, hemen bir sıkıntı mı var diye sordum. Meğer hanımefendi kutu süt almama takılmış.  Doğal ve organik sütler açıkta satılırken, neden marketten kutu süt aldığımı sordu. Sağlığımız konusunda bu kadar hassasken; ben de ambalajlı ve açık sütler hakkında bildiklerimi tek tek açıklamak istedim. 

1- Açık sütler doğal ve organik değildir. Organik sertifikası olmayan hiçbir gıda için organik diyemeyiz.
Piyasada çeşitli markalarla satılan açık sütler var. Bunlar hangi denetimlerden geçiyor, hangi koşullarda üretiliyor bilmiyoruz. Çünkü açıkta satılan sütler denetlenmeyen kayıt dışı sütler. Kaynağını bilmediğiniz, denetimden geçmeyen bir süte doğal denilemez.
2- Ambalajlı sütler katkı maddesi eklenmeden kutulandığından sağlıklıdır.Çiğ sütler tüm dünyada ambalajlanmadan önce ısıl işlemden geçirilir. Böylece insanlarda ciddi hastalık riski oluşturabilecek etkenler sütten tamamen uzaklaştırılır. Açıkta satılan sütler herhangi bir işlemden geçmediği için bu ciddi sağlık riski her zaman var.  
3- Çiğ olarak tüketime sunulan açık sütlerde soğuk zincir sağlanamadığından, tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde bakteriler çoğalır.
4- Açık sütler alındıktan sonra evde uzun süre kaynatılır. Bu kaynatma esnasında vitamin ve besin kaybı yaşanır. 



Ben tabii ayaküstü kısaca tüm süreci anlattım hanımefendiye. Ki bunları bilmek için uzman olmaya gerek olmadığını, kısa bir araştırmayla ve biraz daha bilinçlenerek bu bilgilere kolayca ulaşabileceğini vurguladım. Ön yargıları kırıldı ve konuşmanın sonunda bana hak verdi. Söylediklerim hanımefendide ne kadar etkili olmuştur, açık süt alma alışkanlığından vazgeçebilir mi bilmiyorum ama en azından bir kişiye daha, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdiğim ve sağlık gibi önemli bir konuda bu yanlışların ne tür tehlikeler barındırdığını anlattığım için mutluyum. Bir yandan da insanlara, araştırmadan etmeden körü körüne bir şeylere inandıkları için de kızıyorum.  Tüm dünyada olduğu gibi, ısıl işlemden geçen ve besin kaybına uğramayan kutu sütlerden güvenle tüketmek varken, macera aramak neden gerçekten anlamıyorum. 
Siz siz olun, bilmediğiniz sütleri kullanmayın. Güvenli ve denetimli, ambalajlı sütün rahatlığını bırakıp macera aramayın. Benden söylemesi. 
 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Pazar, Eylül 06, 2020

KIRMIZI BİBER ÇORBASI TARİFİ

Çorba tarifleri, videolu tarifler ve kırmızı biberli çorba
Çorbaları seviyorum ve bu çorbayı da sevdim. Hem yaz çorbası çünkü taze mis kokulu domatesler ve yine canlı kırmızı ve etli kapya biberler yazın mis kokularıyla harika bir çorba ortaya çıkarıyor. 
Daha öncede kırmızı biberli bir çorba tarifi vermiştim. Onda tavuk suyu ve tavuk eti vardı. Bu çorbada et yok ama isterseniz et suyu veya et koyabilirsiniz. Evet tarife geçiyorum.
Kırmızı Biber Çorbası Nasıl Yapılır?
5-6 kişilik
Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber (kapya biber)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
Kırmızı biberleri fırının ızgara kısmında en yüksek derecede 15 dakika kadar közleyin.
Biberlerin kabukları kararıp yanana kadar pişirin.
Soğuyunca kabuklarını soyun ve küçük doğrayın.
Kuru soğanı da küçük küpler halinde doğrayın.
Domatesleri rendeleyin. Sarımsağı rendeleyin.
Tencereye tereyağını ve sıvı yağı ekleyin.
Eriyince kuru soğanı ve sarımsağı ekleyin bir kaç dakika kavurun.
Unu ekleyin. Karıştırarak 1-2 dakika kavurun.
Domates rendesini biberleri ekleyin.
5 su bardağı suyu katın. Topaklanmaması için  kaynayana kadar devamlı karıştırın.
Tuz,karabiber,kırmızı pul biberi ekleyip 20 dakika kısık ateşte pişirin.
Blendırdan geçirin. (isteğe bağlıdır. İsterseniz az geçirin veya hiç geçirmeyip taneli çorba yapın)
Sos için sıvı yağ, tereyağı ve naneyi 1 dakikalığına pişirin.
İster servis sırasında isterseniz hemen çorbaya dökün.
Afiyet olsun.

Pazartesi, Ağustos 24, 2020

KAHVALTILIK CEVİZLİ SALÇA

cevizli salça,kahvaltılık sos,Nefis tarifler, kişniş otu, videolu tarifler
Kahvaltı benim favori öğünüm ve bu asla değişmeyecek. Kahvaltıyı hazırlamaya başladığım anda değişik ne yapabilirim diye düşünceler kafamda gider gelir. Çünkü standart malzemelerim peynir, domates, zeytin ve yumurtanın yanına mutlaka değişik bir lezzet koyarım. Beni çok mutlu eden ve güne keyifle başlamamı sağlayan işte budur.
Bugünde güzel ve değişik bir tarif vereceğim. Aslında bolca ekmek yediriyor. Habire ekmeğe sürüp yemek istiyorsunuz. Yani her zaman yapılmadığı için arada bu kadarcık ekmekte yenilir. İşte tarifim;
KAHVALTILIK CEVİZLİ SALÇA TARİFİ
Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acı tatlı isteğe bağlı)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Sıvı yağı tavaya koyun ve ısıtın.

Salçaları ekleyin. Sadece 1 dakika karıştırarak pişirin. 
Ateşi kapatıp ceviz içi ve kekiği ekleyin.
Lezzetli kahvaltılığımız hazır.
Afiyet olsun.

Perşembe, Temmuz 30, 2020

FINDIKLI KURABİYE TARİFİ

Fındıklı kurabiye nasıl yapılır / kurabiye çeşitleri / Kolay tarifler / Kişniş otu / çay saati
Aslında, özellikle yaz aylarında sütlü ve meyveli tatlıları yapmayı çok severim. Ama bu sefer bende  bir terslik oldu. Habire kurabiye yapmak istiyorum. Evde de çok fazla kimse olmadığından dondurucuya atıyorum. Sonra da her çay demlediğimde yanına 1-2 tane çıkarıp şımardıkça şımarıyorum. Hakikaten çok güzel oluyor. Keyiflendiriyor beni. Şu berbat günlerde modum o kadar düşmüş durumda ki biraz keyiflenmeye ihtiyacım var.
Şimdi tarifini vereceğim kurabiyeyi önceki hafta yapmıştım. Bu hafta içinde yeni bir tarifi gözüme kestirdim ve kendimle mücadele halindeyim. Yapsam mı yapmasam mı ama cevabı şimdiden biliyorum.Kesin yapacağım :)
Öncelikle söylemeliyim ki çok lezzetli bir kurabiye. içine fındık kattım. evde ceviz içi ve fındık içi vardı. Fındık ve kuru üzüm güzel yakışıyor ikisini katıp yaparım dedim ama kuru üzüm maalesef yenmiş. O yüzden sadece fındıklı oldu. 
Yine videolu tarifi de var. Eğer videoyu izleyerek destek olursanız çok sevinirim. 

Cumartesi, Temmuz 18, 2020

TAVUKLU KAĞIT KEBABI

Tavuklu kağıt kebabı nasıl yapılır- fırın yemekleri, tavuk yemekleri, glutensiz tarifler
Evdeki malzemelerle yapabileceğiniz çok basit ama çok lezzetli bir yemek tarifi vereceğim.
Malzeme seçenekleri çok fazla. Ana malzememiz tavuk. Diğer malzemeler evde bulunan sebzelere göre değiştirebileceğiniz malzemeler. Mesela ben bezelye ve kabak vardı. Onları kullandım. Ama patlıcan da çok güzel yakışır. Yine kuru soğan yerine arpacık soğan kullanabilirsiniz. Yeşil köy biberi yerine kırmızı kapya biber kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun diyorum.

Pazar, Haziran 21, 2020

PEYNİRLİ KİNOA SALATASI

Kinoalı Salata Nasıl Yapılır? Kinoalı Salata Tarifleri, Glutensiz tarifler, Sağlıklı tarifler

Peynirli Kinoa Salatası
4-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 1/2 su bardağı kinoa
  • 3 adet domates
  • 2 adet taze soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 2-3 dal taze nane
  • 50 gram kadar beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Salata sosu malzemeleri:

  • 1/2 limonun suyu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı