/ Kişniş Otu

Cuma, Kasım 07, 2014

SOSLU İRMİK TATLISI

İrmik tatlısı, tarifi, soslu tatlı, lezzetli, çay, kahve, ikram, tarifler, kişniş, kisnis, faydaları
İrmik tatlısı tarifini daha önceden vermiştim. Muzlu jöleli irmik tatlısı ve Kakaolu Bisküvili İrmik Tatlısı adıyla tariflerim arasında yerini almıştı.
Aslında yine aynı irmik tatlısını vereceğim ama içine bir malzeme daha katarak ufak bir değişiklik yaptım. Geçen bir televizyon programında irmik tatlısının içine krem şanti kattıklarını gördüm. O şekilde denedim. Bence zaten güzel olan bir tatlı daha da harika oldu.
Bir değişiklik ise bu sefer soslu olarak yaptım. Soslarla sunulabilecek en pratik ve kolayca çabucak hazırlayabileceğiniz çok lezzetli bir tatlı. Ben de soslar haftasında, sizlerle paylaştığım  3 çeşit (vanilya, çikolata ve böğürtlen) birbirinden güzel sosu irmik tatlısı ile sunmak istedim. 
Şimdi sizlere aynı irmik tatlısı ve soslarla 2 sunum şeklini birden vereceğim.  İşte tarifim.

Perşembe, Kasım 06, 2014

BÖĞÜRTLEN SOS

BÖĞÜRTLEN SOS TARİFİ


BÖĞÜRTLEN SOS TARİFİ
Malzemeler:

  • Dondurulmuş böğürtlen (450 gram)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı nişasta
Böğürtleni bir tencereye koyun. Toz şekeri üzerine dökün. Toz şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağı yakın ve kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 6-7 dakika pişirin.
Bir kasede nişastayı suyla karıştırarak eritin. Kaynamakta olan böğürtlene katıp karıştırın. 5 dakika daha karıştırarak pişirin.
Püre haline gelmesi için blendırdan ezin. Bir süzgeçten geçirerek çekirdek ve tortulardan arındırın.
Sosunuz hazır. Afiyet olsun.
NOT: Ben dondurulmuş böğürtlen kullandım. Siz taze böğürtlenle de yapabilirsiniz.  Eğer beklediğinde çok yoğun bir sos olursa 1-2 yemek kaşığı su eklemeniz sorunu çözecektir.

VANİLYA SOSU

VANİLYA SOS TARİFİ, SOS TARİFİ, SOS, TATLI SOS,
VANİLYA SOS TARİFİ
  • 1,5 su bardağı süt (375 ml)  
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  1. Küçük bir tencereye sütü ve yumurta sarısını koyun. Bir çırpma teliyle karıştırarak, yumurta sarısının iyice karışmasını sağlayın. 
  2. Sonra şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar da karıştırın. 
  3. Nişasta ve vanilyayı ekleyin. Yine çırpma teliyle karıştırmaya devam ederek ocağı yakın. 
  4. Kaynayıp fokurdayana kadar devamlı karıştırarak 4-5 dakika kadar pişirin. Ateşi kapatın.
  5. Ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın.
NOT: Bu tür soslarda bir süre beklediğinde özellikle içindeki nişastadan dolayı yoğunlaşma ve kalınlaşma olmaktadır. Kalınlaştığını farkettiğinizde içine 1 veya 2 yemek kaşığı soğuk süt katıp iyice karıştırmanız sorunu hemen çözecektir. 
Bu sos her türlü kek, chesecake, parfe veya meyveleri lezzetlendirmede kullanılabilir. 

Salı, Kasım 04, 2014

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi, Nasıl Yapılır?

Çikolata sosu nasıl yapılır? Tarifi? Malzemeleri? Sos Tarifleri

Tatlı soslarına ilk olarak Çikolata Sosu tarifini vererek başlıyorum. Vanilya sosu ve Böğürtlen sosunu ise devamında vereceğim. Bence üçü de çok lezzetli oldu. Ben İrmik tatlısı yaparak değerlendirdim. Siz puding, kek, parfe ve cheesecake gibi tatlılarda kullanabilirsiniz.

Pazartesi, Kasım 03, 2014

BEŞAMEL SOSLU GARNİTÜRLÜ TAVUK

BEŞAMEL, SOSLU, GARNİTÜRLÜ, TAVUK, TARİFİ, KİŞNİŞ, ET, FIRIN , YEMEKLERİ,
Yine geç kaldım ve vereceğimi söylediğim tarifleri zamanında veremedim. Ama bu sefer benim tembelliğimle ilgili değil. Bu hafta sonu yeğenlerimin geleceğini unutmuşum. Cumadan gelip pazar 3-4 gibi gidiyorlar. Ben de hem onlarla olmak hem de ilgilenmek için pazara kadar annem de kalıyorum. Birlikte çocuklara bakıyoruz.  Tabi bunu unutunca, size yapacağımı söylediğim tatlı soslarını ve beşamel soslu garnitürlü fırın tavuk yemeğinin tarifini veremedim. Sakın bunu söyleyince sosları yapmadığımı sanmayın. 3 çeşit tatlı sos yaptım. Böğürtlenli, vanilyalı ve çikolatalı sos. Bir de bu soslarla harika olacağını düşündüğüm pratik bir tatlı yaptım. İrmik tatlısı. Hepsini afiyetle yedik ve çok beğendik. Ama ben bilgisayar başına geçemediğim için tarifler maalesef gecikip bugüne kaldı. 
Tatlı ve soslarına geçmeden önce beşamel sosla yaptığım 2. yemeğimi de paylaşmak istiyorum.

Cuma, Ekim 31, 2014

BOLONEZ SOSLU LAZANYA

BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ
Lazanya harika bir yemek. Çok ama çok lezzetli. Bolonez sosla yapılabildiği gibi etsiz sadece sebzeyle de yapılabiliyor. Etsiz veya sebzeyle nasıl yapılırsa yapılsın her zaman çok lezzetli oluyor. Çok teferruatlı ve zor aşamalardan oluşuyor gibi gelebilir. Sırf bu yüzden yapmak istemeyebilirsiniz Çünkü ben de bir zamanlar aman ne gerek var bu kadar uğraşmaya deyip yapmazdım.  Oysa lezzeti düşünüldüğünde inanın bütün uğraşlara değer. Lazanya'nın uğraştıran kısmı soslarının yapılışı. Daha doğrusu bolonez sosun yapılma ve pişme aşaması. Biraz uzun sürüyor. Onu da biraz erkenden yaparak kolaylaştırabilirsiniz. Beşamel sos yapımı çok çok kolay. Lazanya ise tıpkı pasta yapar gibi, malzemelerin üst üste konulmasından oluşuyor. Yani yine kolay. İşte tarifim.